Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu.

Dietetyczna jajecznica

Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę materii i ułatwiają spalanie tłuszczu. Są również bogatym źródłem witamin A, D, E, K, witamin z grupy B oraz cynku, wapnia, fosforu i potasu.

Jednak wszystkie zalety jajek znikają, kiedy serwujemy je w postacie jajecznicy smażonej na maśle z chrupiącym boczkiem. Jajecznica to dobry pomysł, ale jeśli chcemy nieco odchudzić nasze menu, powinniśmy zrezygnować z tuczących i szkodliwych dla zdrowia dodatków. Zamiast klasycznego masła, wybierz zdrowe masło klarowane, a tłusty boczek zastąp pomidorami. Sól zamień na zioła, które nie tylko poprawią smak jajecznicy, ale również podniosą jej wartość odżywczą. Polecamy: pieprz, zioła prowansalskie, oregano lub kurkumę. Na koniec jeszcze świeży szczypior i gotowe.

Panierka: Kaloryczny dodatek

Nie trzeba rezygnować ze schabowego, żeby zdrowo się odżywiać. Wystarczy inaczej go przyrządzić. Okazuje się, że to nie mięso jest problemem, a chrupiąca panierka z bułki tartej, która kilkukrotnie zwiększa kaloryczność potraw podczas smażenia. Tak chętnie stosowana bułka tarta to jedynie zbędny „pochłaniacz" kalorii. A jeśli dodatkowo smażymy na zniszczonej i podrapanej patelni, narażamy na niebezpieczeństwo nasze zdrowie. Patelnia powinna być zrobiona z materiałów, które pozwalają zdrowo smażyć, dusić i zapiekać - najlepiej przy minimalnym użyciu tłuszczu. Struktura naczynia powinna być odporna na zadrapania, dzięki czemu unikniemy przywierania i przypalania się potraw.

Na szczęście coraz chętniej szukamy alternatywy dla tradycyjnej panierki przygotowanej z mąki, jajek i bułki tartej. Ciekawym pomysłem może być dodanie to niej sezamu, orzechów włoskich i arachidowych. Doskonale sprawdzi się również siemię lniane i suszone zioła. Kotlety możemy obtoczyć również w ziarnach dyni i słonecznika oraz płatkach owsianych lub kukurydzianych. Dzięki tej niewielkiej zamianie odejmiemy kotletom sporo kalorii, a sobie kilogramów. „Nowoczesna" panierka nie tylko dobrze smakuje, ale również doskonale prezentuje się na talerzu, dlatego tak przyrządzone kotlety z pewnością będą hitem na każdym domowym przyjęciu.

Warto również pamiętać o zaleceniach dietetyków, którzy radzą, aby produkty panierowane nie były spożywane częściej niż raz w tygodniu.

Warzywa w roli głównej

Tradycyjne polskie menu obfituje w mięso przyrządzone na setki sposobów: pieczone, smażone, duszone, wędzone. Mało popularne są natomiast warzywa. Jeżeli już się pojawiają, zostają poddane obróbce - przez to ich kaloryczność rośnie, a wartości odżywcze spadają. Tak jest w przypadku kapusty zasmażanej, bigosu, marchewki z groszkiem (z dodatkiem masła i mąki), fasolki z zasmażką itp. To wszystko brzmi pysznie, ale i bardzo niezdrowo. Pamiętajmy, że warzywa najlepiej serwować w postaci kiszonek, surówek lub świeżo wyciskanego soku. Nie rezygnujmy również z ziemniaków, które, jeśli nie są podane z sosem, są niskokaloryczne, bogate w potas, oraz śladowe ilości witaminy C. Zbawienne dla naszego zdrowia są także kasze. Jako dodatek do smażonego mięsa szczególnie polecamy jaglaną, jęczmienną i gryczaną.

Wśród ulubionych smażonych potraw Polaków znajdziemy także pierogi zasmażane lub okraszone skwarkami i placki ziemniaczane podawane z gęstym sosem. Tradycyjna kuchnia polska nie zapomina też o rybach. W wielu staropolskich przepisach obecny jest karp, sandacz, węgorz i inne ryby słodkowodne - pieczone lub smażone. Wszystkie te potrawy są pyszne, ale i bardzo kaloryczne. Dlatego jedzmy je z umiarem i smażmy z głową - na odpowiedniej patelni i na niewielkiej ilości tłuszczu.

 

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

Eleganckie święta

 

Wielkanoc z Floriną w formacie pdf

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
Desery Brownie (wersja klasyczna)

Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...

Odsłon: 723

15 min
10
60 min
7
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

1
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0
Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

3