Uczta smaków - wiosenne grillowanie

Krótka historia pierogów ruskich

Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły?

Fot. 123RF/Picsel

W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.

 

Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności".


Kolejne przepisy to już pierogi na słodko - nadziewane konfektem, czyli marmoladą lub owocami - nie gotowane, a pieczone. Innym rodzajem pierogów na słodko były „pierożki z konfektem bzowym". Co ciekawe, słodkie nadzienie zawijano w ciasto drożdżowe - a pierogi albo pieczono, albo smażono na oleju. Końcowy efekt przypominał zatem dzisiejsze pączki.


Wydany kilka lat później zbiór przepisów z Wielkiego Księstwa Litewskiego zdradza upodobanie naszych sąsiadów, a także współobywateli, do pierogów z serem. Pierwszy przepisem tym razem są pierogi bez farszu, zrobione z twarogu - czyli znane nam leniwie, które anonimowy kuchmistrz zalecał wysmażać na maśle.


Kolejne to już pierogi z farszem, spośród których wyróżnia się propozycja zawinięcia drożdżowego pieroga, nadzianego serem, w kapuściany liść. Po upieczeniu liść usuwano, a na powierzchni ciasta pokazywał się wyrzeźbiony wzór, całość przenikał zaś aromat pieczonej kapusty. A jak to wygląda dziś?

 

Sezonowo podajemy pierogi z owocami, tradycyjnie z kapustą i grzybami, a na co dzień - ruskie. Pierogów ruskich próżno jednak szukać w Rosji - tam potrawa ta jest praktycznie w ogóle nie znana. I nic dziwnego, pierogi ruskie, to nie przysmak rosyjski, a tradycyjna potrawa kresowa, ugotowana po raz pierwszy na terenach Rusi Kijowskiej, czyli na Ukrainie.

 

A gdy tereny obecnej Ukrainy należały do Polski - pierogi z serem i ziemniakami były pierogami polskimi. I tak dziś, szukając na Ukrainie „ruskich" - musimy zamówić „polskie". Dopiero po II wojnie światowej - i utracie Lwowa - pierogi polskie stały się ruskimi, często goszcząc w politycznych anegdotach z barów mlecznych.

- Kto zamawiał ruskie?

- Nikt, same przyszły...
Dla młodszych czytelników wyjaśnienie: anegdota nawiązuje do ówczesnej sytuacji politycznej.

 

Co ciekawe, nazwa „ruskie" przyjęła się najpóźniej we Wrocławiu. Tam przez dłuższy czas zwano je lwowskim, a to za sprawą repatriantów - dla których te pierogi nie były „ruskie", ale swojskie, domowe, lwowskie właśnie.

 

Książka kucharska! Poznaj 25 przepisów na pierogi. Kliknij!

 

Czytaj też:

Można je piec, smażyć lub faszerować na wiele sposobów. Oto pierogi z całego świata! Kliknij!

Bób - smaczna przekąska, która odchudza. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka młodej kapusty

Sezon grillowania, szukasz inspiracji na sałatkę do mięsa, oto przepis dla Ci...

Odsłon: 43

15 min
1

Przepis dnia

Desery pychotka - pyszne ciasto z jabłkami i bananami

i kolejne pyszne i proste ciasto tym razem z jabłkami i z bananami. Przepis d...

Odsłon: 8189

60 min
14
30 min
0
Desery Ciasto rabarbarowe z truskawkami

Szukasz pomysłu na coś słodkiego do porannej kawy? Mam dla Ciebie szybki, pro...

Odsłon: 88

60 min
1
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Pobudza lepiej niż mała czarna. Koniecznie dodaj kilka listków podczas parzenia

Wystarczy połączyć ze sobą kawę i listki świeżej mięty, aby już z samego rana wesprzeć organizm i dodać mu energii na cały dzień. Jak działa kawa z...

2
Informacje Dlaczego sałatka jest gorzka? Prosty trik pozbawi ją goryczy, ale zachowa wartości odżywcze

Kiedy na dworze robi się ciepło, idealnym posiłkiem na lunch, obiad czy kolację są sałatki. Dostarczają witamin i minerałów, są lekkie, niskokalory...

1