Jesienią i zimą nasz układ odpornościowy szczególnie potrzebuje wsparcia, a jednym z najlepszych sposobów na jego wzmocnienie jest włączenie do diety naturalnych probiotyków. Kiszonki, takie jak ogórki czy kapusta, to skarbnica witamin i dobrych bakterii. Jak zrobić sałatki z kiszonek na odporność?

Kiszone buraki doskonale wspierają odporność w sezonie jesienno-zimowym | Fot.123RF/Picsel/tycoon751

W sezonie jesienno-zimowym nasze ciało potrzebuje większej troski niż zwykle. To czas, w którym odporność spada, sprawiając, że infekcje i przeziębienia mocno dają się we znaki. Wbrew pozorom wzmacnianie organizmu nie wiąże się automatycznie ze stosowaniem suplementów – często wystarczy odpowiednio dobrana dieta.  

To właśnie dlatego coraz większą popularnością cieszy się tzw. kuchnia odpornościowa, bazująca na produktach naturalnie wspomagających pracę układu immunologicznego. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują kiszonki, czyli fermentowane warzywa będące źródłem witamin, minerałów i bakterii probiotycznych. Jeśli nie lubisz spożywać ich solo, możesz przyrządzić z nich pyszne i odżywcze sałatki. Jak zrobić sałatki z kiszonek na odporność? Poznaj kilka sprawdzonych przepisów. 

Kuchnia odpornościowa – jesienią i zimą najważniejsza 

Kuchnia odpornościowa to sposób odżywiania, który skupia się na wzmacnianiu naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Jej podstawą są produkty bogate w witaminę C, cynk, selen, żelazo, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik oraz antyoksydanty.

W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć czosnku, cebuli, miodu, owoców, tłuszczów roślinnych oraz przypraw o działaniu przeciwzapalnym, takich jak imbir czy kurkuma.  

Niezwykle cennym elementem jadłospisu są kiszonki, ponieważ zawierają bakterie probiotyczne, które wspierają mikrobiotę jelitową i pomagają organizmowi w walce z drobnoustrojami. Jesienią i zimą warto włączać je do każdego posiłku i stosować nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także jako składnik kanapek czy sałatek na śniadanie i kolację. Dzięki temu każdego dnia dostarczysz sobie odpowiednią ilość probiotyków i wzmocnisz odporność bez konieczności sięgania po suplementy. 

 Sprawdź także: Sałatki ze śledziem. Nowe, oryginalne przepisy nie tylko na imprezę

Sałatki z kiszonek na odporność – przepisy 

Spożywanie kiszonych warzyw to doskonała opcja na wzmocnienie odporności. Są one pełne składników odżywczych i dobroczynnych bakterii, a do tego urozmaicają codzienną dietę. Ponadto wspierają jelita, które mają ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy układu immunologicznego. Kiszonki świetnie łączą się z wieloma produktami, dzięki czemu można wyczarować z nich różnorodne sałatki. Poznaj kilka przepisów na sałatki z kiszonek na odporność, wśród których na pewno znajdziesz coś dla siebie.  

Sałatka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka 

To klasyczne połączenie, które sprawdza się na śniadanie lub kolację. Poszatkuj kiszoną kapustę, dodaj startą marchew i jabłko, a następnie skrop całość oliwą i dopraw pieprzem. Taka sałatka pobudza trawienie, wspiera florę jelitową i dostarcza sporo witaminy C. 

Sałatka z ogórków kiszonych, jajek i szczypiorku 

Przygotowanie tej sałatki jest niezwykle proste. Pokrój ogórki kiszone w kostkę, dodaj ugotowane i rozdrobnione jajka, szczypiorek oraz łyżkę jogurtu naturalnego lub majonezu. Sałatka w tym wydaniu jest bardzo sycąca, dzięki czemu idealnie pasuje na pierwszy posiłek dnia. 

Sałatka z kiszonych buraków i sera feta 

Kiszone buraki mają lekko kwaśny smak, który doskonale komponuje się ze słonym serem feta i nieco pikantną rukolą. Wystarczy pokroić buraki w kostkę, dodać pokruszoną fetę, garść świeżej rukoli i polać całość oliwą. Dla urozmaicenia możesz posypać sałatkę prażonymi ziarnami słonecznika lub pestkami dyni. 

Sałatka z kiszonej kapusty i tuńczyka 

To jedna z najprostszych, a jednocześnie najbardziej wartościowych sałatek, które można przygotować w kilka minut. Wystarczy odcisnąć kapustę kiszoną z nadmiaru soku, dodać do niej kawałki tuńczyka z puszki oraz drobno posiekaną cebulę i polać całość oliwą. Na koniec oprósz sałatkę posiekaną natką pietruszki.  

Sałatka z kiszonych warzyw i kaszy jaglanej 

Sałatka z kiszonych warzyw i kaszy jaglanej to doskonała opcja na kolację. Aby ją przyrządzić, ugotowaną kaszę wymieszaj z pokrojonymi kiszonkami, np. ogórkami, kalafiorem, burakami i rzodkiewką. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i polej odrobiną oleju lnianego. 

Szukasz więcej inspiracji na sałatki z kiszonek na odporność? Poniżej znajdziesz przepisy krok po kroku, które sprawdzą się na każdy posiłek dnia:  

1. Sałatka z ogórkami kiszonymi

 Sałatka z ogórkami kiszonymi Zobacz przepis

Sałatka z ogórkami kiszonymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka z kiszonych buraków

 Sałatka z kiszonych buraków Zobacz przepis

Sałatka z kiszonych buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sałatka z jajek i ogórków kiszonych

 Sałatka z jajek i ogórków kiszonych Zobacz przepis

Sałatka z jajek i ogórków kiszonych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Źródło: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Seniorzy powinni jeść przynajmniej raz w tygodniu. Chroni przed anemią, dba o wzrok i przyspiesza regenerację

Jak przechowywać ziemniaki, żeby długo były twarde i nie kiełkowały? Patent dziadka nie ma sobie równych

Przypomina ogórka szklarniowego. Ma niewiele kalorii, poprawia trawienie, oczyszcza i działa przeciwzapalnie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

Odsłon: 815

60 min
4
30 min
90
60 min
20
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 3562

30 min
24
60 min
11