Kulki Julki - przepisy z "Bake Off Junior"

W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Julka zaprezentowała przepis na kulki mocy w pięciu smakach.

Czekoladowe

  • 170 g wegańskiej ciemnej czekolady
  • 1 awokado
  • 2 łyżeczki masła migdałowego
  • 65 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 7 suszonych śliwek
  • jadalne fiołki i sezam (do dekoracji)

Daktylowe

  • 5 białek
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 8 żółtek
  • 150 g mąki ryżowej
  • 10 świeżych daktyli (45 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 13 g soku z pomarańczy
  • 13 g skórki pomarańczowej
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki kakao
  • 5 świeżych daktyli
  • jadalne kwiaty (do ozdoby)

Kokosowe

  • 155 g kaszy jaglanej
  • 500 g mleka kokosowego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka miąższu z wanilii
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 10 g wegańskiej białej czekolady
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Malinowe

  • 150 g suszonych fig
  • 100 g migdałów
  • 12 g kakao
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 50 g nasion chia
  • 80 g orzechów brazylijskich
  • 15 g liofilizowanych truskawek

Matcha

  • 200 g pistacji bez łupinek
  • 120 g suszonych śliwek
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 1 laska wanilii
  • ½ łyżeczki matchy

Czekoladowe

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do zblendowanego awokado, zmiksować z resztą składników. Uformować kulki, a następnie chłodzić przez około 30 minut w zamrażalniku. Patyczki umoczyć w zatemperowanej czekoladzie i wbić po jednym w każdą kulkę. Schłodzić, oblać zatemperowaną czekoladą, ozdobić.

Daktylowe
Białka ubić z ksylitolem, dodać po jednym żółtku. Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170°C przez około 25-30 min.
10 daktyli zblendować z resztą składników, następnie dodać pięć posiekanych daktyli. Uformować kulki, obtoczyć w pokruszonym biszkopcie. Chłodzić przez około 30 minut.

Kokosowe
Kaszę gotować na mleku do miękkości. Wiórki zblendować z miodem na dość gładką masę. Dodać wanilię, przyprawy oraz ostudzoną kaszę i zmiksować. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać mleko kokosowe. Oblać zatemperowaną białą wegańską czekoladą i obroczyć w wiórkach kokosowych.

Malinowe
Wszystko oprócz truskawek zblendować. Uformować kulki i obtoczyć w pokruszonych liofilizowanych truskawkach.

Matcha
Połowę pistacji i resztę składników zmiksować. Posiekać pozostałe pistacje i obtoczyć w nich uformowane kule.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
0
Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 23011

60 min
30
Ciasta Pyszne ciasto JEŻ

Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...

Odsłon: 238

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

5
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4