Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Kultowa sałatka gyros

Serwujemy ją z okazji imienin, urodzin i innych spotkań towarzyskich. Jednak równie często pojawia się na naszych stołach bez specjalnych wydarzeń. O czym mowa? O sałatce gyros, którą pokochali Polacy!

Fot. 123RF/Picsel

Sałatka gyros, jaką przyrządza się niemal w każdym domu, charakteryzuje się warstwowym ułożeniem składników. Najczęściej przygotowuje się ją na bazie mięsa drobiowego, które kroi się w drobną kostkę i podsmaża na patelni z dodatkiem przyprawy o nazwie gyros. Nie każdy jednak wie, że gyros to danie typu fast food, które wywodzi się z Grecji, i prócz nazwy, niewiele ma wspólnego z naszą sałatką.

Grecki gyros zazwyczaj serwuje się na wynos. Punkty z tym przysmakiem można zaleźć w większych miastach właściwie na każdym rogu. Mięso wieprzowe lub drobiowe opieka się na pionowym ruszcie, a gdy jest już gotowe, za pomocą specjalnego nożyka, odcina się małe kawałki. Tak przygotowane podaje się zawinięte w posmarowaną tłuszczem i lekko podpieczoną pitę (grec. giros), w towarzystwie pomidorów, cebuli i sosu tzatziki. Gyros serwuje się również w restauracjach na talerzu. Wówczas placek (pita) jest o wiele bardziej chrupiący, dostaje się go już w wersji pokrojonej, wraz z mięsem i sałatką „wiejską" (u nas znaną pod nazwą „grecka").

Sałatka gyros

Pochodzenie sałatki gyros w Polsce jest nieznane. Nie wiemy kto jest jej autorem, oraz czy była inspirowana greckim gyrosem. Nie istnieje również jeden przepis, ile gospodyń, tyle wariacji na temat tej przekąski. Jedyną stałą, jest sposób przyrządzenia mięsa oraz prezentacja sałatki.

Bazę sałatki stanowi mięso, najczęściej polędwiczki drobiowe. Kroimy je w drobną kostkę, sowicie obtaczamy w przyprawie gyros i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Tak przygotowane wykładamy na dno naczynia, w którym podamy sałatkę. Następnie warstwowo układamy kolejne składniki: kapustę pekińską, kukurydzę, konserwowe ogórki, cebulę i to na co macie w danej chwili ochotę. Każdą z warstw oddzielamy od siebie mieszanką majonezu i keczupu.

Sałatkę podajemy w wysokim, szklanym naczyniu, tak by wszystkie jej warstwy były widoczne. Mieszamy dopiero po wyłożeniu na talerz. Najlepiej smakuje podana w towarzystwie chrupiącego chleba.

 

Reklama

 

Jak przygotować samemu przyprawę gyros

Jak już zostało wspomniane, głównym składnikiem sałatki jest smażone mięso wraz z przyprawą gyros. To ona nadaje specyficznego smaku i aromatu całej potrawie. Taką mieszankę możemy kupić właściwie w każdym sklepie, jej koszt waha się w zależności od gramatury. Standardowo za około 30 g zapłacimy niecałe dwa złote.

Przyprawę tę można przygotować również samodzielnie. Jest to bardzo proste.

Domowa przyprawa gyros

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Przepisy na kultową sałatkę

Jeśli w najbliższym czasie planujecie zaserwować swoim bliskim sałatkę gyros. Koniecznie wypróbujcie jeden z przepisów naszych użytkowników, którzy krok po korku przeprowadzą was przez cały proces.

1. Sałatka gyros

Fot. ciacho50 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Sałatka gyros

Fot. izek na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Sałatka gyros

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Sałatka gyros

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Warstwowa sałatka z kurczakiem gyros

Warstwowa sałatka z kurczakiem gyros na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
10
Desery Babka o wspaniałym smaku

Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...

Odsłon: 2123

60 min
5
60 min
4

Przepis dnia

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Surówka ze świeżych ogórków, marchwi i cebuli

Prosta, trzyskładnikowa surówka, idealna do letniego obiadu. Dzięki dodatkowi...

Odsłon: 3807

15 min
7
Sałatki Mix letni

Taka szybka sałatka do przekąski w ciągu dnia jest super i polecam wszystki.

Odsłon: 137

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Lody rzemieślnicze – historia i najciekawsze przepisy na domowe lody!

Lody rzemieślnicze to jedna z najsmaczniejszych letnich przekąsek, uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do jej przygotowania potrzebuj...

0
Informacje Czerwone ziemniaki - co można z nich zrobić?

Czerwone ziemniaki nie cieszą się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni. Czy mimo to warto je spożywać? Jakie są ich wartości odżywcze, czym si...

0
Wideo Tosty z imbirowymi pomidorami i chipsami z szalotki

Przepyszna alternatywa dla kanapek z pomidorem. Wypróbuj chrupiące tosty podawane z pomidorami na ciepło, dodatkiem czosnku, imbiru i kolendry. Tak...

0
Wideo Kotlety z kaszy jaglanej

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Przepis jest niezwykle prosty, oprócz kaszy będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, między innymi mar...

0