Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka gyros

Sałatka gyros

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 4319

Dodano:

Odsłon: 3776

Sałatka gyros to sałatka, w której głównym składnikiem jest mięso z kurczaka w wydaniu gyros oraz kapusta pekińska albo sałata lodowa. Taka sałatka sprawdzi się podczas imprez towarzyskich, spotkań świątecznych oraz bardziej oficjalnych spotkań.

Składniki

  • kapusta pekińska ok. 20 – 30 dkg
  • mięso z piersi kurczaka 40 – 50 dkg
  • 3-4 ogórki kiszone
  • średniej wielkości ogórek gruntowy albo połowa długiego
  • puszka kukurydzy
  • pomidorki koktajlowe albo zwykłe
  • cebula czerwona
  • majonez
  • ketchup
  • przyprawa gyros albo mieszanka przypraw
  • olej
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka gyros

Przygotowanie

  1. Mięso z kurczaka pokroiłam w kostkę, wymieszałam z 3 łyżkami oleju i przyprawą gyros. Odstawiłam na 30 minut do lodówki.
    Po tym czasie podsmażyłam je z każdej strony na suchej patelni.

  2. Kapustę pekińską posiekałam drobno i wyłożyłam na dno salaterki. Na kapustę pekińską wyłożyłam podsmażone i wystudzone mięso z kurczaka, jeśli został płyn ze smażenia wylałam go również na kapustę.
    Kurczaka polałam majonezem i ketchupem.
    Ogórki kiszone i świeże pokroiłam w kostkę i wymieszałam. Wyłożyłam na mięso z kurczaka. Na ogórki wyłożyłam kukurydzę (niepełną puszkę).
    Na kukurydzę wyłożyłam przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zostawiłam środek wolny i nałożyłam
    tam kapusty pekińskiej oraz kurczaka, co mi pozostał ze smażenia. Polałam odrobiną majonezu i ketchupu. Całość obłożyłam cebulą czerwoną pokrojoną w piórka.

  3. Notatki:
    * ilość kapusty pekińskiej jest zależna od wielkości i średnicy salaterki, dobrze jest jak po włożeniu do salaterki na wysokość będzie jej ok. 4 cm

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń