Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka gyros to sałatka, w której głównym składnikiem jest mięso z kurczaka w wydaniu gyros oraz kapusta pekińska albo sałata lodowa. Taka sałatka sprawdzi się podczas imprez towarzyskich, spotkań świątecznych oraz bardziej oficjalnych spotkań.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19778
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 424
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6812
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242338
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19778
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 424
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6812
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242338
Składniki
Mięso z kurczaka pokroiłam w kostkę, wymieszałam z 3 łyżkami oleju i przyprawą gyros. Odstawiłam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podsmażyłam je z każdej strony na suchej patelni.
Kapustę pekińską posiekałam drobno i wyłożyłam na dno salaterki. Na kapustę pekińską wyłożyłam podsmażone i wystudzone mięso z kurczaka, jeśli został płyn ze smażenia wylałam go również na kapustę. Kurczaka polałam majonezem i ketchupem. Ogórki kiszone i świeże pokroiłam w kostkę i wymieszałam. Wyłożyłam na mięso z kurczaka. Na ogórki wyłożyłam kukurydzę (niepełną puszkę). Na kukurydzę wyłożyłam przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zostawiłam środek wolny i nałożyłam tam kapusty pekińskiej oraz kurczaka, co mi pozostał ze smażenia. Polałam odrobiną majonezu i ketchupu. Całość obłożyłam cebulą czerwoną pokrojoną w piórka.
Notatki: * ilość kapusty pekińskiej jest zależna od wielkości i średnicy salaterki, dobrze jest jak po włożeniu do salaterki na wysokość będzie jej ok. 4 cm