Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Kwiaty na słodko

Suszone i kandyzowane owoce to pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy, który pozwoli nam zaspokoić apetyt na słodkości, i dostarczy witamin i składników odżywczych. Odrzućmy czekoladę, nie jedzmy cukierków - suszone morele i kandyzowany ananas są dla nas znacznie korzystniejsze.Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum!

Fot. 123RF/Picsel

Suszenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności, nasi przodkowie suszyli zboża, ryby, mięso, warzywa i owoce. Współcześnie używamy przede wszystkich suszonych owoców i warzyw jako przekąsek, składników kompotów i sosów. Mieszkańcy południa Europy suszą produkty na balkonach, korzystając z wysokich temperatur i słonecznej pogody. W Polsce również możemy korzystać z tego sposobu, przede wszystkim do suszenia ziół i grzybów, ale najłatwiej i najszybciej jest ususzyć owoce i warzywa w piekarniku bądź specjalnych suszarkach elektrycznych.

Dlaczego suszone owoce i warzywa nie psują się? Podczas suszenia pozbawiamy te produkty wody, dzięki czemu grzyby i pleśnie nie mają możliwości rozwoju. Aby jednak zakonserwować letnie skarby na długi czas, musimy dokładnie przeprowadzić proces suszenia. Powietrze o temperaturze od 30 do 70 stopni powinno być nawiewane na produkty, tak aby woda była całkowicie odparowana. Prawidłowo wysuszone produkty zachowują swe wartości smakowe, odżywcze i składniki mineralne.

Suszymy jabłka i grzyby

Suszymy przede wszystkim morele i śliwki, a także owoce o białym miąższu, czyli jabłka, gruszki i brzoskwinie, po uprzednim blanszowaniu w osłodzonej wodzie. Z warzyw, idealnie do suszenia nadaje się marchewka, pietruszka, seler, por, fasolka szparagowa, groszek, papryka i pomidory (Zobacz przepis na suszone pomidory!). Najpopularniejsze są chyba suszone grzyby, których używamy do pierogów, sosów i zup; a także zioła, którymi coraz chętniej przyprawiamy potrawy.


Produkty przeznaczone do suszenia czyścimy, dzielimy na cząstki i ewentualnie wyciągamy pestki, a później układamy obok siebie w odstępach. Co jakiś czas musimy je obracać, aby wysuszyły się równomiernie. Najłatwiejsze jest suszenie ziół - wystarczy zawiesić ich pęczki na balkonie, ogonkami do góry, i suszyć na powietrzu. Ususzone zioła poznajemy po tym, iż kruszą się, grzyby szeleszczą, a owoce i warzywa nie puszczają soku. Suszone produkty przechowujemy w pojemnikach szklanych lub metalowych puszkach, w temperaturze około 15 stopni, w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach.

Kandyzowane słodkości

Kto z nas nie zna kandyzowanych ananasów? Słodkie i delikatne, są świetną przekąską. Kandyzowanie polega na wymianie wody z komórek rośliny na cukier, dzięki czemu mikroorganizmy nie mają szans na rozwój i wymierają. Wykorzystujemy przede wszystkim kandyzowaną skórkę pomarańczową, bez której nie wyobrażamy sobie makowca, keksu czy babki wielkanocnej, ale kandyzować też możemy cytrusy, kiwi, morele, gruszki, truskawki, brzoskwinie, śliwki, winogrona i oczywiście ananasy.

Kandyzowanie jest procesem długotrwałym i dość skomplikowanym, ale w pełni wartym poświęcenia. Trwa kilkanaście dni i polega na wielokrotnym smażeniu owoców w słodkim syropie. Nie rozgotowujemy owoców, powinny być one jędrne i dość twarde. Każdego dnia smażymy owoce w coraz słodszym syropie, i w końcu wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy do podeschnięcia na kratce kuchennej. Następne suszymy je w piekarniku, do momentu gdy zaczną się lekko kruszyć, i zawijamy w papier woskowy. Możemy przechowywać je nawet rok.

Fiołki na słodko

Bardziej skomplikowane jest kandyzowanie kwiatów. Słodkie fiołki czy płatki róży to wykwintny przysmak, a także świetna ozdoba wypieków i deserów. Kandyzować też możemy płatki hortensji, rozmarynu, mięty i melisy, bratki i pierwiosnki. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, i każdy płatek unurzamy dokładnie w pianie, a następnie obsypujemy cukrem pudrem, i trzymamy w ciepłym piekarniku aż do całkowitego wyschnięcia. Możemy je przechowywać około miesiąca.

Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum!

Czytaj więcej o przetworach

Wykorzystano:
Heinz K. Gans, Przetwory mięsne, warzywne, owocowe, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2005

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół z kury wesołej.

Pyszny rosół z kury od gospodarza, ugotowany z warzywami podany z domowej rob...

Odsłon: 103

30 min
7
Dania główne Ciapkapusta

Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...

Odsłon: 4564

60 min
24
30 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze śniadania dla sercowców. Sycą na długo i wzmacniają

Choroby sercowo-naczyniowe to plaga XXI wieku. Aby im zapobiegać i łagodzić ich objawy, należy wprowadzić zmiany w codziennych nawykach, zwłaszcza...

1
Informacje Nie tylko kompot i prażone do słoika. Nietypowe przetwory z jabłek na zimę

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, które doskonale sprawdzają się zarówno w surowej postaci, jak i w domowych przetworach. Znamy je z tr...

4
Ewa gotuje Wegetariańska kuchnia Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w 516. odcinku programu "Ewa Gotuje" zaproponowała widzom aż cztery pyszne przepisy. Na początku zaserwowała zupę-krem, potem wegetar...

5
Informacje Warstwowe sałatki na imprezę. Wyglądają apetycznie, smakują jeszcze lepiej

Warstwowe sałatki to gwiazdy każdej imprezy. Nie tylko zachwycają wyglądem, tworząc na stole kolorową mozaikę smaków, ale także urzekają swoją wyją...

7