Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Kwiaty w kuchni to nie tylko ozdoba stołu, choć takich nigdy nie powinno zabraknąć. Mają znacznie szersze zastosowanie niż mogłoby się wydawać.

Fot. 123RF/Picsel

Tani szafran

Przyjrzyjmy się bliżej łatwemu w hodowli, powszechnie występującemu i prześlicznie żółtemu nagietkowi. W kuchni to przede wszystkim przyprawa. Płatki nagietka mają lekko pikantny smak i od dawien dawna zastępowano nimi najdroższą przyprawę świata, czyli szafran. Znajduje to odbicie w ich nazwie - róża szafranowa.

 

Także dziś możemy posłużyć się nagietkiem jako zamiennikiem szafranu. Płatki nagietka pięknie zabarwią ryż do risotto, rosół, świetnie skomponują się z rybami, twarożkami, podkreślą smak miękkich serów, urozmaicą smak sałatek, także owocowych. Dodane do ciast czy mas na omlety lub naleśniki, płatki nagietków nadadzą głębokiej, żółtej barwy.

 

Kobiece sprawy

Z płatków nagietka możemy także przyrządzić nalewkę. Łączymy 50 gram opłukanych, zdrowych płatków nagietka z ćwiartką czystego alkoholu - wódka 40% lub spirytus i odstawiamy na dwa tygodnie. W wersji łagodniejszej płatki nagietka dodajemy do białego wina - 30 gram zmiażdżonych płatków na 0,7 litra białego wina.


W obu przypadkach napitek musi odstać dwa tygodnie i być wstrząsany co jakiś czas. Po zakończeniu maceracji przecedzamy płyn i popijamy odmierzając albo małymi kieliszkami, albo kroplami w zależności od mocy. Oczywiście wyłącznie dla zdrowia! Nalewka nagietkowa to doskonały środek na kobiece dolegliwości związane z menstruacją.

 

Na żołądek

A na inne dolegliwości - wrzody, problemy żołądkowe i jelitowe, a także zapalenie dróg żółciowych - zaleca się napar z nagietka. Wystarczy zalać pół łyżki suszonych kwiatów wrzątkiem i odstawić na maksymalnie 15 minut. Susz możemy także połączyć z czarną herbata w proporcjach 1 łyżeczka nagietka na ½ łyżeczki herbaty, następnie parzyć kwadrans w termosie, by nie ostygło i pić osłodzoną miodem. Napary z nagietka mają także działanie kojące, uspokajające i regulujące ciśnienie.

 

Naturalne kosmetyki

Nagietek znajduje szerokie zastosowanie w kosmetologii. Z płatków tego kwiatu możemy sporządzić olej - doskonały środek gojący na zapalenia skóry, rany czy oparzenia. By sporządzić domowy olej nagietkowy, wystarczy zalać porcję suszonych płatków olejem roślinnym, tak by przykryć kwiaty. Przykładowo na 10 łyżek suszu potrzebujemy 125 ml oleju. Słoik z maceratem ustawiamy w nasłonecznionym miejscu, codziennie mieszamy i czekamy dwa tygodnie, aż kwiaty puszczą kolor. Następnie przecedzamy, zlewamy do buteleczki i stosujemy w razie konieczności.


Podobne działanie ma maść nagietkowa. By ją przyrządzić musimy płatki nagietka podgrzać w oliwie, następnie przecedzić i wymieszać z pszczelim woskiem. Na 150 ml oleju potrzebujemy około 20 g wosku. Stosujemy podobnie jak olej, na urazy, bądź na zniszczony naskórek, a także profilaktycznie - by zadbać o skórę rąk i twarzy.


Innym sposobem na zrobienie maści nagietkowej jest wykorzystanie tłuszczu zwierzęcego. Na dwie, pełne garści płatków nagietka potrzebujemy kostkę smalcu. Topimy tłuszcz w rondelku, dodajemy nagietki, podgrzewamy, odstawiamy, aż do pełnego zastygnięcia, podgrzewamy kolejny raz i przecedzamy. Zastygniętą maść używamy podobnie jak olej czy maść z dodatkiem wosku.


Z płatków nagietka możemy też zrobić nawilżającą maseczkę do cery suchej. Pięć łyżek płatków nagietka zalewamy ciepłym mlekiem, tak aby przykryć susz i rozcieramy, aż do uzyskania papki. Gotową maseczkę nakładamy na twarz i po 15 minutach zmywamy ciepłą woda. Również suche włosy mogą skorzystać na właściwościach nagietka. By przyrządzić płukankę należy parzyć przez 20 minut 2 łyżki płatków nagietka w litrze gorącej wody. Po przestudzeniu i odcedzeniu należy płukać włosy po każdym myciu.


Warto zatem sięgnąć po nagietki, odkryć ich właściwości i stosować zarówno dla smaku, jak i zdrowia.

Co warto wiedzieć o ziołach? Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Murzynek

To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...

Odsłon: 43

60 min
3
Śniadania Kiełbasa z papryką

Mimo swojej prostoty, jest to naprawdę pyszna propozycja na obiad lub ciepłą...

Odsłon: 32

60 min
3
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 106

>60 min
3
Desery Korzenne pierniczki

Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...

Odsłon: 40

>60 min
2
Desery Trufelki

Małe, słodkie kulki z resztek biszkoptu po pieczeniu ciasta. Odpowiednio przy...

Odsłon: 337

30 min
4
Ciasta Ciasto budyniowe świąteczne

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, polane białą cz...

Odsłon: 1237

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

1
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2