Ciasta na Boże Narodzenie

Jeśli podczas świąt chcemy zjeść „do syta” i bez wyrzutów sumienia to przygotowując menu na wielkanocny stół warto pamiętać o tym, by dania były zdrowe, smaczne, ale również lekkie i z niską zawartością tłuszczu. Dietetyk podpowiada jak „odchudzić” tradycyjne potrawy wielkanocne i podaje przykłady innych dań, które warto włączyć do świątecznego menu.

Fot. 123RF/Picsel

Na tradycyjnym, polskim, wielkanocnym stole zazwyczaj pojawiają się jajka z majonezem, sałatka jarzynowa i pasztet. Niestety choć są to potrawy bardzo smaczne to niestety również dość tłuste. Dietetyk poleca jajka w dietetycznych odsłonach, jak np.: jajeczne muffiny z papryką, szpinakiem i cukinią, czy w formie sałatki
z gotowanym brokułem, fetą, czerwoną cebulą i pestkami słonecznika lub faszerowane pastą z awokado, szczypiorku, suszonego pomidora i kiełków rzodkiewki z dodatkiem jogurtu greckiego i pieprzu. Jeśli zaś nie wyobrażamy sobie świąt bez klasycznej sałatki jarzynowej to warto pamiętać, by oprócz gotowanych warzyw znalazł się tam również ogórek kiszony, cebula i jabłko, a majonez częściowo zastąpmy jogurtem przyprawionym kurkumą. W ramach eksperymentów kulinarnych warto upiec wegetariański pasztet.

- Pasztety z warzyw i kasz są nie tylko zdrowe, ale i bardzo sycące. Mają też zdecydowanie mniej tłuszczu niż ich mięsne odpowiedniki. Na blogach kulinarnych znajdziemy wiele sprawdzonych i pysznych przepisów. Szczególnie polecam wersję na bazie roślin strączkowych takich jak fasola, ciecierzyca lub soczewica
ze względu na dużą ilość białka. Dzięki temu jest on nie tylko smaczny, ale i bardzo sycący. Taki pasztet proponuję nie tylko „od święta”, ale i na co dzień jako smaczną i zdrową alternatywę dla mięsa. – poleca Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

 

Wielkanocne zupy

Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez żurku lub białego barszczu dietetyk poleca ugotowanie go na wywarze z dużej ilości warzyw jak marchew, por, pietruszka, seler i cebula. Pod koniec gotowania dorzućmy 2 ząbki czosnku, łyżkę majeranku i świeżo utartego chrzanu, które „podkręcą” smak wywaru.
Do zabielenia zamiast śmietany użyjmy jogurtu naturalnego lub greckiego, natomiast białą kiełbasę ugotujmy w oddzielnym garnku, dzięki czemu pochodzący z niej nadmiar tłuszczu nie znajdzie się
w zupie. Jako alternatywę dietetyk poleca rosół.

- Polecam gotowanie rosołu na drobiu z wolnego wybiegu i dobrej jakości, chudej wołowinie. Powinno też
w nim znaleźć się mnóstwo warzyw, m.in. marchew, seler, pietruszka i cebula. Wrzućmy również kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy, ale ograniczmy sól. Zamiast niej polecam imbir, czosnek
i kurkumę. W celu osiągnięcia najlepszych walorów smakowych warto gotować go powoli, przez ok. 4 godziny. – podpowiada Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food

 

Świąteczny obiad

Jeśli jednak zdecydujemy się na bardziej tradycyjne śniadanie to dla równowagi przygotujmy „lżejszy” obiad. Dobrym wyborem będzie pieczony lub gotowany na parze łosoś lub dorsz. Dla tych co nie przepadają
za rybami alternatywą może być pierś indyka lub udziec wołowy. Ryby i mięsa warto przyprawić np. imbirem, majerankiem, kminkiem lub chilli, które ułatwiają trawienie. Zrezygnujmy z tłustych i ciężkich sosów. Podajmy do tego nowalijki z sosem vinegret lub warzywa korzeniowe ugotowane na parze, a zamiast ziemniaków dietetyk poleca brązowy ryż, komosę ryżową, kaszę gryczaną lub jaglaną.

 

Słodkości bez wyrzutów sumienia

- Wielkanoc kojarzy nam się przede wszystkim z babkami, mazurkami i sernikami. Zachęcam
do modyfikowania naszych tradycyjnych przepisów na ciasta i używania zdrowszych zamienników, dzięki którym słodkości będą miały mniej tłuszczu, cukru i węglowodanów prostych. Zwykłą mąkę pszenną zastąpmy mąką pełnoziarnistą, orkiszową, ugotowaną kaszą jaglaną lub mielonymi orzechami. Zamiast masła, czy margaryny dodajmy dobrej jakości olej rzepakowy, a cukier zastąpmy ksylitolem
lub zmiksowanymi daktylami. Zaś jako alternatywę dla tradycyjnego sernika polecam mini serniczki
na zimno: w pucharkach lub szerszych szklankach układamy warstwami ulubione, pokrojone w kostkę świeże lub suszone owoce, zmiksowany, chudy twaróg z dodatkiem naturalnego jogurtu oraz odrobiny miodu lub ksylitolu, a na wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami i tartą, gorzką czekoladą.  – podpowiada Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik w 5 minut

Pyszny i puszysty piernik który przygotujesz bez użycia miksera w 5 minut . P...

Odsłon: 43

15 min
1
30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Mus jabłkowy – do czego wykorzystać w kuchni? Zrób własny według najlepszego przepisu

To przysmak, który wielu osobom przywołuje czasy dzieciństwa. Skutecznie zaspokaja on ochotę na słodką przekąskę, a do tego świetnie nadaje się jak...

2
Informacje Ewa Wachowicz gotuje z siostrami ADiHD. Pyszne i proste przepisy z najnowszego odcinka

Ewa Wachowicz nawet z pozornie zwykłych produktów potrafi wyczarować wyjątkowo pyszne potrawy. W 528. odcinku programu "Ewa gotuje" wspólnie z sios...

5
Informacje Najgorsze gatunki ryb. Mają w sobie toksyczne substancje

Ryby uznawane są za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, do których mamy dostęp. Warto jednak mieć świadomość, że niektóre z nich wywierają...

4
Informacje Najlepsze zupy na odchudzanie. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Skutecznym sposobem, który pomoże wesprzeć proces odchudzania, jest sięgnięcie po zupy. Dostarczają mnóstwa warzyw, doskonale sycą, są lekkostrawne...

16