Spis treści:
- Proszek do pieczenia a soda - właściwości
- Czym różni się soda oczyszczona od proszku do pieczenia?
- Kiedy lepiej używać sody, a kiedy proszku do pieczenia
Proszek do pieczenia a soda - właściwości
Nie sposób wyobrazić sobie ciasta bez sody oczyszczonej czy proszku do pieczenia. Oba te produkty decydują o pulchności naszych wypieków. Każdy z nich ma jednak swoje wady i zalety.
Soda oczyszczona to wodorowęglan sodu o właściwościach spulchniających i spieniających. Działa w stosunkowo niskich temperaturach, rozkłada się już powyżej 60 stopni Celsjusza. Ciasto na sodzie oczyszczonej wyrośnie bardzo szybko, ale niezbyt wysoko. Stąd mogą pojawić się na nim pęknięcia. Nie zadziała też bez obecności substancji kwasowej, takiej jak śmietana, jogurt, miód czy sok z cytryny. Przy okazji te substancje zniwelują nieco gorzkawy posmak, jaki soda nadaje wypiekom. Niewątpliwą zaletą sody oczyszczonej jest to, że w wyniku jej użycia ciasto się zarumieni.
Proszek do pieczenia natomiast sprawi, że ciasto nie tylko będzie pulchne, ale wyrośnie bardzo wysoko. Nie będzie jednak tak rumiane, jak w przypadku użycia sodu oczyszczonej. Wadą proszku do pieczenia jest to, że wypieki, do których go dodaliśmy, mogą nabrać metalicznego posmaku.
Czym różni się soda oczyszczona od proszku do pieczenia?
Soda oczyszczona to wodorowęglan sodu bez żadnych dodatków i tym różni się od proszku do pieczenia. Związek chemiczny występuje naturalnie w przyrodzie, dlatego czasem uważany jest za zdrowszy od proszku do pieczenia. Ten owiany jest złą sławą przez to, że zawiera więcej substancji chemicznych i tym różni się od sody.
Jednak skład proszku do pieczenia nie jest wcale skomplikowany. Zawiera on sodę oczyszczoną oraz substancje zakwaszające. Mogą być nimi kwasek cytrynowy, kwas mlekowy lub kwas winny. Ponieważ proszek do pieczenia ma właściwości higroskopijne, dodaje się do niego również substancje zapobiegające zbryleniu. Najczęściej jest to mąka ziemniaczana lub skrobia, czyli nic, czego normalnie byśmy nie spożywali.
Proszek do pieczenia w użyciu różni się od sody oczyszczonej tym, że aby zadziałał, nie trzeba dodawać do niego substancji zakwaszających. Tych dwóch produktów nie można jednak używać zamiennie w stosunku 1:1. Przyjęło się, że pół łyżeczki sody odpowiada dwóm łyżeczkom proszku do pieczenia.
Kiedy lepiej używać sody, a kiedy proszku do pieczenia
Sody oczyszczonej najlepiej używać w przepisach, które zawierają kwaśne produkty. Sprawdzi się w keksach, babkach cytrynowych i piernikach. Proszek do pieczenia jest produktem bardziej uniwersalnym, nie potrzebuje kwaśnego środowiska, by zadziałać. Idealnie nadaje się do wypieku biszkoptów i ciast na spody, bo sprawi, że wyrosną równomiernie. Lepiej użyć proszku do pieczenia zamiast sody oczyszczonej, jeśli zależy nam, aby wypieki nie popękały.
Natomiast jeśli ciasto ma wyrosnąć równomiernie i wysoko, a przy tym odrobinę się zarumienić, najlepiej do proszku do pieczenia dodać sody. Zwyczajowo na szklankę mąki dajemy sporą łyżeczkę proszku do pieczenia. Jeśli jedną z tych łyżeczek proszku zastąpisz dwiema szczyptami sody (mniej niż pół łyżeczki), ciasto będzie rumiane.
Warto też pamiętać, żeby nie używać produktów przeterminowanych lub otwartych. Mogą one stracić swoje właściwości spulchniające.
Źródło: smaker.pl, bhg.com
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Domowe środki do czyszczenia podłogi. Bez matowych plam, smug i zacieków »
Nadmierny apetyt jako objaw choroby. To nie jest zwykła miłość do jedzenia »
Przeczytaj skład, zanim kupisz ten produkt. Katarzyna Bosacka wskazała, na co lepiej uważać »