Lepszy jest proszek do pieczenia czy soda oczyszczona? Ciasto się zarumieni tylko przy jednym z tych składników

Podczas pieczenia ciast dodajemy do nich proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Dzięki nim wypieki są pulchne. Jednak tych produktów nie używa się zamiennie. Wyjaśniamy, czym się różnią i jak prawidłowo z nich korzystać. Każdy z nich ma swoje wady i zalety.

Czym różni się soda oczyszczona od proszku do pieczenia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Proszek do pieczenia a soda - właściwości  

Nie sposób wyobrazić sobie ciasta bez sody oczyszczonej czy proszku do pieczenia. Oba te produkty decydują o pulchności naszych wypieków. Każdy z nich ma jednak swoje wady i zalety.

Soda oczyszczona to wodorowęglan sodu o właściwościach spulchniających i spieniających. Działa w stosunkowo niskich temperaturach, rozkłada się już powyżej 60 stopni Celsjusza. Ciasto na sodzie oczyszczonej wyrośnie bardzo szybko, ale niezbyt wysoko. Stąd mogą pojawić się na nim pęknięcia. Nie zadziała też bez obecności substancji kwasowej, takiej jak śmietana, jogurt, miód czy sok z cytryny. Przy okazji te substancje zniwelują nieco gorzkawy posmak, jaki soda nadaje wypiekom. Niewątpliwą zaletą sody oczyszczonej jest to, że w wyniku jej użycia ciasto się zarumieni.

Proszek do pieczenia natomiast sprawi, że ciasto nie tylko będzie pulchne, ale wyrośnie bardzo wysoko. Nie będzie jednak tak rumiane, jak w przypadku użycia sodu oczyszczonej. Wadą proszku do pieczenia jest to, że wypieki, do których go dodaliśmy, mogą nabrać metalicznego posmaku.

Czym różni się soda oczyszczona od proszku do pieczenia? 

Soda oczyszczona to wodorowęglan sodu bez żadnych dodatków i tym różni się od proszku do pieczenia. Związek chemiczny występuje naturalnie w przyrodzie, dlatego czasem uważany jest za zdrowszy od proszku do pieczenia. Ten owiany jest złą sławą przez to, że zawiera więcej substancji chemicznych i tym różni się od sody.

Jednak skład proszku do pieczenia nie jest wcale skomplikowany. Zawiera on sodę oczyszczoną oraz substancje zakwaszające. Mogą być nimi kwasek cytrynowy, kwas mlekowy lub kwas winny. Ponieważ proszek do pieczenia ma właściwości higroskopijne, dodaje się do niego również substancje zapobiegające zbryleniu. Najczęściej jest to mąka ziemniaczana lub skrobia, czyli nic, czego normalnie byśmy nie spożywali.  

Proszek do pieczenia w użyciu różni się od sody oczyszczonej tym, że aby zadziałał, nie trzeba dodawać do niego substancji zakwaszających. Tych dwóch produktów nie można jednak używać zamiennie w stosunku 1:1. Przyjęło się, że pół łyżeczki sody odpowiada dwóm łyżeczkom proszku do pieczenia.

Kiedy lepiej używać sody, a kiedy proszku do pieczenia 

Sody oczyszczonej najlepiej używać w przepisach, które zawierają kwaśne produkty. Sprawdzi się w keksach, babkach cytrynowych i piernikach. Proszek do pieczenia jest produktem bardziej uniwersalnym, nie potrzebuje kwaśnego środowiska, by zadziałać. Idealnie nadaje się do wypieku biszkoptów i ciast na spody, bo sprawi, że wyrosną równomiernie. Lepiej użyć proszku do pieczenia zamiast sody oczyszczonej, jeśli zależy nam, aby wypieki nie popękały.

Natomiast jeśli ciasto ma wyrosnąć równomiernie i wysoko, a przy tym odrobinę się zarumienić, najlepiej do proszku do pieczenia dodać sody. Zwyczajowo na szklankę mąki dajemy sporą łyżeczkę proszku do pieczenia. Jeśli jedną z tych łyżeczek proszku zastąpisz dwiema szczyptami sody (mniej niż pół łyżeczki), ciasto będzie rumiane.

Warto też pamiętać, żeby nie używać produktów przeterminowanych lub otwartych. Mogą one stracić swoje właściwości spulchniające.  

Źródło: smaker.pl, bhg.com

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Domowe środki do czyszczenia podłogi. Bez matowych plam, smug i zacieków »

Nadmierny apetyt jako objaw choroby. To nie jest zwykła miłość do jedzenia »

Przeczytaj skład, zanim kupisz ten produkt. Katarzyna Bosacka wskazała, na co lepiej uważać »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Zdrowa letnia surówka

Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca i zdrowa. Jak sezon na ogórki to obowiązkowo...

Odsłon: 303

15 min
12
60 min
4
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

0
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

315
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10