Najlepsze przepisy na ogórki

Sponsorowane

Letnie desery bez pieczenia — przepisy i inspiracje

Lato zbliża się wielkimi krokami, dlatego najwyższa pora zastanowić się nad menu na ciepłe dni. Ważne są nie tylko lekkie dania obiadowe, ale również desery, które nie wymagają pieczenia, a jeszcze lepiej, jeżeli są podawane prosto z lodówki. Lato to czas wielu kolorów oraz smaków. Przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje przepisów, które sprawdzą się, gdy będziesz mieć ochotę na coś słodkiego i pysznego.

Pomysłów na letnie desery bez pieczenia jest wiele / materiały promocyjne

Dlaczego desery bez pieczenia są idealne na lato?

Niemal każdy ma swoje ulubione pieczone ciasto, ale ten rodzaj deseru zostawmy na chłodniejsze dni. Gdy słońce świeci wysoko, zwykle nie mamy ochoty na długie przygotowania, a już na pewno nie na stanie przy piekarniku. Mile widziane są wszelkiego rodzaju lekkie musy i orzeźwiające galaretki. Połączenie bitej śmietany oraz świeżych owoców to dla wielu osób niezapomniany smak dzieciństwa. Niezmiennie kusi puszystością i soczystym smakiem truskawek, borówek czy poziomek.

Lato to również najlepsza pora, aby przygotować sernik na zimno. Można go serwować w wielu wariantach, m.in. jako mini serniczki lub atrakcyjny deser w pucharkach.  Mrożona kawa lub czekolada również stanowią ważny element lata i mogą być podawane jako desery z dodatkiem lodów śmietankowych i bitej śmietany. Oprószone kakao, startą gorzką czekoladą albo posypane wiórkami kokosowymi będą prezentować się niezwykle apetycznie. Skoro mowa już o kawie, nie można zapomnieć o poezji włoskiego stołu, czyli tiramisu. Na pragnących unikalnego smaku i orzeźwienia czeka za to panna cotta. To również włoski deser wyróżniający się subtelnym waniliowym smakiem, podawany najczęściej z musem malinowym lub truskawkowym.

Pomysłów na letnie desery bez pieczenia jest wiele. Niektóre powstają w 5 minut, a inne wymagają odstawienia do lodówki do czasu, aż stężeją. Jeszcze inne wymagają nieco ucierania. Wszystkie kojarzą się jednak z beztroską i słodyczą wakacyjnego czasu.

Zabajone klasyczne – tradycyjny włoski deser

Włosi doskonale wiedzą, jak ucztować i stworzyli kilka deserów, które znane są dziś w wielu zakątkach świata. Należy do nich również klasyczne zabajone. To kogel mogel we włoskiej odmianie. Delikatną masę przygotowuje się z żółtek, cukru oraz likieru. W wielu sytuacjach sprawdza się jako oryginalny deser. Stanowi atrakcyjną propozycję na imprezę, ale też romantyczną kolację. Aby zabajone wyszło prawidłowo, skorzystaj z następującego przepisu: https://uwielbiam.pl/przepis/zabajone-klasyczne. Deser można urozmaicić na różne sposoby zgodnie ze swoimi upodobaniami. Wystarczy dodać lody albo świeże owoce, aby nabrał wyjątkowego charakteru.

Kopiec kreta – proste ciasto bez pieczenia

Jeżeli w upalny dzień pojawi się ochota na ciasto, nie musisz się martwić o pieczenie. Kopiec kreta podbija serca dorosłych i dzieci. Na dodatek sposób jego przyrządzenia nie jest skomplikowany i każdy sobie z tym poradzi. Polecamy go nie tylko miłośnikom puszystych mas na bazie serka mascarpone, ale również amatorom czekoladowego smaku. Zobacz, jak przygotować deser, który uprzyjemni słoneczne dni: https://uwielbiam.pl/przepis/kopiec-kreta-bez-pieczenia. Wśród składników, których będziesz potrzebować, są ciasteczka Oreo, gorzka czekolada oraz kakao. Spód ciasta wykonuje się właśnie z ciasteczek, kakao i roztopionego masła. Również wierzch posypuje się zmielonymi Oreo.

Domowe lody z owocami – letni powiew orzeźwienia

Gdy za oknem panuje wysoka temperatura, nie ma nic lepszego niż domowe lody. Chcemy zaproponować Ci wersję na bazie napoju sojowego: https://uwielbiam.pl/przepis/domowe-lody-z-owocami. Zacznij od ubicia jajek z cukrem. Następnie podgrzej napój sojowy i wlewaj powoli do ubitych jajek. Teraz dodaj jeszcze aromat waniliowy. Cały czas podgrzewaj, ale pamiętaj, żeby mieszać masę, aż dojdzie do wrzenia. Przestudź, wlej jogurt i zmiksuj. Odstaw do zamrażarki. Dobrze smakują serwowane na przykład z polewą czekoladową. Na bazie tego przepisu możesz też stworzyć lody o innych smakach, dodając ulubione owoce, kakao albo ekstrakt kawowy.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 14

>60 min
2
Dania główne "Leczo" z kalarepą

Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...

Odsłon: 6

30 min
0
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 38

>60 min
3
15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26