Spis treści:
Nazwa „limoncello” to zdrobnienie od włoskiego słowa „limoni” oznaczającego cytryny. Na północy Włoch trunek nazywany jest również limoncino. Ma ciekawą historię i bogaty smak, dzięki czemu stał się rozpoznawalny na całym świecie. Co najważniejsze, cytrusowy napój alkoholowy można przygotować samodzielnie w domu. Odkryj przepis na to, jak zrobić likier limoncello krok po kroku.
Sprawdź także: Szot na odporność z buraka i imbiru. Silny zastrzyk energii i zdrowia

Limoncello - likier prosto z Włoch
Likier limoncello pochodzi z południa Włoch, a dokładnie regionu Kampania. Jeśli masz ochotę spróbować oryginalnego trunku, wybierz się na Wybrzeże Amalfitańskie, do Sorrento lub Neapolu. To między innymi tam dostarczane lub uprawiane są cytryny, które stają się bazą napoju.
Najważniejszym składnikiem likieru jest cytryna z Sorrento IGP, która charakteryzuje się dużym rozmiarem, grubą skórką oraz soczystym i bardzo kwaśnym miąższem. Nazwa handlowa limoncello jest we Włoszech dozwolona wyłącznie dla likierów wykonanych właśnie z tych cytryn. Skrót IGP przy nazwie cytryny pochodzi od włoskiego indicazione geografica protetta, co oznacza chronione oznaczenie geograficzne - pisze na swojej stronie Magda Ciach-Baklarz, autorka popularnego bloga „Italia poza szlakiem”.
Włoski likier produkuje się ze skórki cytrynowej, spirytusu i syropu cukrowego. Do dziś miejscowości Sorrento, Amalfi i Capri spierają się, w której z nich powstał lokalny trunek. Według tradycji limoncello produkowano już pod koniec XIX wieku.
Maria Antonina Ferace była właścicielką pensjonatu na Capri. Podobno w jego ogrodach hodowała cytryny, z których wytwarzała rodzinny napój. Ten stał się szybko specjałem lokalu jej brata. Za taką historią przemawia fakt, że limoncello spopularyzował Massimo Canale - bratanek Marii, który w 1988 roku, opierając się na babcinej recepturze, zaczął produkować likier na skalę masową, a następnie zarejestrował swoją markę.
We Włoszech najczęściej podaje się go jako tzw. digestivo, czyli w formie shota wspomagającego trawienie. Można jednak użyć go również do zrobienia koktajli lub dopełnienia smaku deserów (choćby słynnego tiramisu limoncello).
Jak zrobić likier limoncello krok po kroku?
Włoski przysmak wysokoprocentowy przyrządza się z trzech składników. W oryginale zawsze wykorzystuje się 12 cytryn z Sorrento, ale świetnie nadadzą się cytryny z upraw ekologicznych. To ważne, aby miały wysoką jakość i były soczyste.
Jak zrobić likier limoncello krok po kroku? Przygotuj pół litra spirytusu, pół litra wody i pół kilograma cukru oraz czysty słoik. Na początku dokładnie wyszoruj cytryny (jeśli boisz się, że były pryskane - namocz je przez chwilę w wodzie z sodą oczyszczoną, a następnie dobrze spłucz wodą i wyszoruj). Osusz ręcznikiem papierowym. Nożem lub obieraczką zdejmij tylko żółtą część skórki. Biała jest gorzka, więc nie powinna znaleźć się w trunku.
Żółtą skórkę pokrój w paski i przełóż do słoja. Zalej alkoholem, szczelnie zakręć i odstaw na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Po upływie tego czasu wyjmij słoik. Przygotuj syrop cukrowy, tzn. zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier, mieszając przez ok. pięć minut, do zgęstnienia. Odstaw do całkowitego wystygnięcia, a chłodny przelej do słoika ze skórką cytryny i alkoholem. Ponownie zakręć dokładnie i odstaw w ciemne miejsce na tydzień. Od czasu do czasu wstrząsaj słojem.
Po tygodniu odcedź płyn i rozlej gotowe domowe limoncello do czystych, szklanych butelek. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu lub w lodówce. Przed podaniem gościom schłódź napój lub kieliszki, w których zaserwujesz likier.
Limoncello - nalewka ze skórek cytryny

Limoncello - nalewka ze skórek cytryny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Limoncello - włoski likier cytrynowy

Limoncello - włoski likier cytrynowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Limoncello - włoski likier cytrynowy DIY

Limoncello - włoski likier cytrynowy DIY / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, italiapozaszlakiem.com, bottegadelgusto.pl, alkoholopedia.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Chronią przed wrzodami i działają przeciwbólowo. Na to także pomogą goździki »
Jak przechowywać grzyby suszone? Najpierw trzeba dobrze je przygotować »
Gołąbki warstwowe. Propozycja na obiad dla tych, którzy lubią mięso mielone »