Fot. 123RF/Picsel
Sentyment do lodów z dzieciństwa
W dzieciństwie z pewnością jadłeś lody domowej roboty. Nie miały w sobie grama sztucznych barwników i smakowały wyśmienicie! Sklepy spożywcze posiadają szeroką ofertę lodów. Znajdziesz tam lody truskawkowe, śmietankowe, czekoladowe, gruszkowe, wiśniowe, a nawet o smaku sernika z marakują. To jednak nic, w porównaniu z lodami, które spożywałeś w dzieciństwie. Przepisy na takie lody są łatwe i z pewnością podołasz takiemu wyzwaniu.
Domowe lody „Śnieżka"
Przygotuj 500 ml śmietany kremówki 36%, 200 g skondensowanego mleka słodkiego i 2 sztuki wafli. Włóż miskę do lodówki, aby ja schłodzić. Kiedy miska będzie chłodniejsza, wlej śmietankę również schłodzoną do miski, ubijaj ją przez 7 minut na najwyższych obrotach z pomocą miksera. Wlej powoli skondensowane mleko i mieszaj na wolniejszych obrotach przez 1 minutę do uzyskania jednolitej konsystencji. Do wyższego naczynia wsadź wafle i dopasuj je do rozmiaru foremki. Rozsmaruj krem na waflach i nałóż na masę drugą warstwę wafli. Zamroź na 4-6 godzin i gotowe.
Lody truskawkowe z mascarpone
Uszykuj 500 g truskawek, 250 g serka mascarpone, 300 g śmietanki 30%, 5 łyżek cukru. Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Tak przygotowane owoce wrzuć do rondelka i zasyp 2 łyżkami cukru. Smaż tak długo, aż puszczą sok. Śmietankę, serek i cukier wymieszaj z sobą i odstaw do schłodzenia. Następnie masę kremową miksuj przez 2 minuty i połącz z truskawkami. Odstaw do zamrażalnika na 6 godzin.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Lody jagodowe i bananowe na patyku
Nie przepadasz za lodami gałkowymi? Skuś się na lody domowe na patyku! Potrzebujesz 2 szklanki jagód, 500 g jogurtu naturalnego i 3 łyżki cukru pudru. Jagody umyj i wymieszaj przy pomocy blendera z jogurtem i cukrem pudrem. Masę przełóż do specjalnych foremek z patykami. Jeśli jesteś miłośnikiem bananów, skorzystaj z następującego przepisu. 1 banan, 5 łyżek jogurtu naturalnego i 2 łyżki miodu. Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Blenduj z jogurtem i miodem. Następnie przełóż do foremek i zamroź na kilka godzin.
Lody czekoladowe
Śmietanka 30-36% 1 małe opakowanie 300 ml, 1 szklanka 250 ml mleka 2%, 7 łyżek cukru, 1 tabliczka gorzkiej czekolady i 75 g czekolady mlecznej. Pamiętaj, aby mleko i śmietanka były mocno schłodzone. Połowę śmietanki przelej do rondelka i dodaj cukier. Całość podgrzej na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie podziel czekoladę na mniejsze kawałki. Do podgrzanej masy śmietankowej dodaj mleko i resztkę śmietanki. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Do gorącej masy śmietankowej dodaj czekoladę podzieloną na kawałki. Mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Czekoladową masę przelej do maszynki do lodów. Wstaw do zamrażarki na 30 minut. Po upływie tego czasu masę zblenduj. Powtarzaj proces do 3 razy. Lody po schłodzeniu będą do spożycia po około 3-4 godzinach.
Z czym serwować takie lody?
Przygotuj pucharki i włóż do nich gałki z lodami. Sięgnij po przezroczyste naczynie, które lepiej zaprezentuje wygląd deseru. Dodaj do nich owoce, galaretkę, a całość polej stopioną czekoladą mleczną. Dorośli takie desery mogą oblać odrobiną likieru o smaku advocat, dzieci będą szczęśliwie, jeśli w pucharku znajdą ciasteczko lub żelka. Promocje na pucharki znajdziesz w sklepie Allegro.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!