Najlepsze przepisy na ogórki

Lody domowe – nie kupuj, zrób sam!

Latem ciężko utrzymać chłód. W upalne wieczory pomagają orzeźwiające napoje, włączone wentylatory i zimne lody! Śmietankowe, czekoladowe, a może truskawkowe? Sprawdź inspirujące przepisy na lody domowe i oczaruj nimi całą rodzinę!

Fot. 123RF/Picsel

Sentyment do lodów z dzieciństwa

W dzieciństwie z pewnością jadłeś lody domowej roboty. Nie miały w sobie grama sztucznych barwników i smakowały wyśmienicie! Sklepy spożywcze posiadają szeroką ofertę lodów. Znajdziesz tam lody truskawkowe, śmietankowe, czekoladowe, gruszkowe, wiśniowe, a nawet o smaku sernika z marakują. To jednak nic, w porównaniu z lodami, które spożywałeś w dzieciństwie. Przepisy na takie lody są łatwe i z pewnością podołasz takiemu wyzwaniu.

Domowe lody „Śnieżka"

Przygotuj 500 ml śmietany kremówki 36%, 200 g skondensowanego mleka słodkiego i 2 sztuki wafli. Włóż miskę do lodówki, aby ja schłodzić. Kiedy miska będzie chłodniejsza, wlej śmietankę również schłodzoną do miski, ubijaj ją przez 7 minut na najwyższych obrotach z pomocą miksera. Wlej powoli skondensowane mleko i mieszaj na wolniejszych obrotach przez 1 minutę do uzyskania jednolitej konsystencji. Do wyższego naczynia wsadź wafle i dopasuj je do rozmiaru foremki. Rozsmaruj krem na waflach i nałóż na masę drugą warstwę wafli. Zamroź na 4-6 godzin i gotowe.

Lody truskawkowe z mascarpone

Uszykuj 500 g truskawek, 250 g serka mascarpone, 300 g śmietanki 30%, 5 łyżek cukru. Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Tak przygotowane owoce wrzuć do rondelka i zasyp 2 łyżkami cukru. Smaż tak długo, aż puszczą sok. Śmietankę, serek i cukier wymieszaj z sobą i odstaw do schłodzenia. Następnie masę kremową miksuj przez 2 minuty i połącz z truskawkami. Odstaw do zamrażalnika na 6 godzin.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Lody jagodowe i bananowe na patyku

Nie przepadasz za lodami gałkowymi? Skuś się na lody domowe na patyku! Potrzebujesz 2 szklanki jagód, 500 g jogurtu naturalnego i 3 łyżki cukru pudru. Jagody umyj i wymieszaj przy pomocy blendera z jogurtem i cukrem pudrem. Masę przełóż do specjalnych foremek z patykami. Jeśli jesteś miłośnikiem bananów, skorzystaj z następującego przepisu. 1 banan, 5 łyżek jogurtu naturalnego i 2 łyżki miodu. Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Blenduj z jogurtem i miodem. Następnie przełóż do foremek i zamroź na kilka godzin.

Lody czekoladowe

Śmietanka 30-36% 1 małe opakowanie 300 ml, 1 szklanka 250 ml mleka 2%, 7 łyżek cukru, 1 tabliczka gorzkiej czekolady i 75 g czekolady mlecznej. Pamiętaj, aby mleko i śmietanka były mocno schłodzone. Połowę śmietanki przelej do rondelka i dodaj cukier. Całość podgrzej na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie podziel czekoladę na mniejsze kawałki. Do podgrzanej masy śmietankowej dodaj mleko i resztkę śmietanki. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Do gorącej masy śmietankowej dodaj czekoladę podzieloną na kawałki. Mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Czekoladową masę przelej do maszynki do lodów. Wstaw do zamrażarki na 30 minut. Po upływie tego czasu masę zblenduj. Powtarzaj proces do 3 razy. Lody po schłodzeniu będą do spożycia po około 3-4 godzinach.

Z czym serwować takie lody?

Przygotuj pucharki i włóż do nich gałki z lodami. Sięgnij po przezroczyste naczynie, które lepiej zaprezentuje wygląd deseru. Dodaj do nich owoce, galaretkę, a całość polej stopioną czekoladą mleczną. Dorośli takie desery mogą oblać odrobiną likieru o smaku advocat, dzieci będą szczęśliwie, jeśli w pucharku znajdą ciasteczko lub żelka. Promocje na pucharki znajdziesz w sklepie Allegro.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Kanapki śniadaniowe

Proste kanapki które zapewnią nam dużo energii na cały dzień, są pożywne smac...

Odsłon: 16

15 min
1
Przekąski Placki z serka wiejskiego

Czy można usmażyć placki z serka wiejskiego? Jak najbardziej! Z powodzeniem z...

Odsłon: 853

30 min
2
Dodatki Smarowidło z cukinią

Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...

Odsłon: 2982

15 min
15
Pieczywo Chleb pszenny ekspresowy

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...

Odsłon: 193

30 min
3
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 1319

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9