Najlepsze przepisy na ogórki

„Magdalenki cioci Leonii”

Małe, puszyste ciasteczka o cytrynowym aromacie, z charakterystycznym wierzchem przypominającym kształt muszli - to jedne z najbardziej znanych wypieków we Francji. Jak przygotować idealne magdalenki?

Fot. 123RF/Picsel

Magdalenki to niezwykle proste w przyrządzeniu, małe ciasteczka, których historia sięga XIX-wiecznej Francji, a dokładnie Lotaryngii. Autor tego kultowego wypieku nie jest do końca znany, jedyne co potwierdzają wszystkie źródła, to fakt, że nazwa ciasteczek pochodzi od imienia Madelaine (po Polsku Magdalena).

Jedna z opowieści głosi, że słodkości te powstały na dworze Stanisława Leszczyńskiego - króla Polski, a następnie księcia Lotaryngii i Baru. Młoda kucharka miała upiec je zgodnie z recepturą pochodzącą z jej rodzinnych stron i podać na przyjęciu. Inna zaś donosi, że autorem przepisu jest sam książę Lotaryngii. Słownik Oksfordzki natomiast podaje, że nazwa ciasteczek wywodzi się od sławnej, XIX wiecznej mistrzyni cukiernictwa Madeline Paulmier.

Mimo sprzecznych informacji dotyczących autorstwa przepisu, jedno jest pewne, smak ciasteczek zachwyca! Najlepszym dowodem na to jest fakt, że w znakomitym dziele Marcela Prousta „W poszukiwaniu straconego czasu", magdalenki odgrywają bardzo ważną rolę. Do tego stopnia, że w literaturze funkcjonuje termin „Proustowska magdalenka", jako określenie powrotu do wspomnień wywołanych za pomocą bliżej nieokreślonego bodźca.

Bohater powieści, ciasteczka je maczając w herbacie, i tak opisuje swoje wrażenia:

„I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. (...) Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). I nagle wspomnienie zjawiło mi się. Ten smak to była magdalenka cioci Leonii.(...)" 1

Reklama

Takie proste, a takie smaczne!

Magdalenki są niebywale proste w przygotowaniu, a składniki niedrogie i ogólnodostępne. Przepis z 1913 roku, który można znaleźć w „Uniwersalnej książce kucharskiej" Marii Ochorowicz-Monatowej, pokazuje, że do ich wypieku potrzebne są: żółtka, masło, mąka, cukier i skórka z pomarańczy. Przeszkodą nie jest nawet znalezienie odpowiedniej foremki w kształcie muszli, która dostępna jest w większości sklepów internetowych.

Jeśli nadal nie jesteście przekonani, do tego czy upiec magdalenki, rzućcie okiem na przepisy naszych użytkowników i opinie osób, które z nich skorzystały. Naprawdę warto!

1. Magdalenki

Fot. Pularda na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Magdalenki

Fot. Ewagnesna Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Miodowo-jogurtowe magdalenki

Fot. ilovebakepl na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Kakaowe magdalenki

Fot. Honorata27 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

1Marcel Proust, W poszukiwaniu straconego czasu, tom. I: W stronę Swanna, Tłum. Tadeusz Boy-Żeleński. Warszawa 2003, s. 77-80.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Śniadania Wytrawny mus młodych buraczków

Doskonały mus z surowych młodych buraczków , świetne pierwsze lub drugie śnia...

Odsłon: 767

30 min
130

Przepis dnia

Zupy Rosół drobiowy na niedzielę

Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...

Odsłon: 419

30 min
9
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 154

15 min
8
>60 min
19

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9