Fot. 123RF/Picsel
Magdalenki to niezwykle proste w przyrządzeniu, małe ciasteczka, których historia sięga XIX-wiecznej Francji, a dokładnie Lotaryngii. Autor tego kultowego wypieku nie jest do końca znany, jedyne co potwierdzają wszystkie źródła, to fakt, że nazwa ciasteczek pochodzi od imienia Madelaine (po Polsku Magdalena).
Jedna z opowieści głosi, że słodkości te powstały na dworze Stanisława Leszczyńskiego - króla Polski, a następnie księcia Lotaryngii i Baru. Młoda kucharka miała upiec je zgodnie z recepturą pochodzącą z jej rodzinnych stron i podać na przyjęciu. Inna zaś donosi, że autorem przepisu jest sam książę Lotaryngii. Słownik Oksfordzki natomiast podaje, że nazwa ciasteczek wywodzi się od sławnej, XIX wiecznej mistrzyni cukiernictwa Madeline Paulmier.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Mimo sprzecznych informacji dotyczących autorstwa przepisu, jedno jest pewne, smak ciasteczek zachwyca! Najlepszym dowodem na to jest fakt, że w znakomitym dziele Marcela Prousta „W poszukiwaniu straconego czasu", magdalenki odgrywają bardzo ważną rolę. Do tego stopnia, że w literaturze funkcjonuje termin „Proustowska magdalenka", jako określenie powrotu do wspomnień wywołanych za pomocą bliżej nieokreślonego bodźca.
Bohater powieści, ciasteczka je maczając w herbacie, i tak opisuje swoje wrażenia:
„I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. (...) Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). I nagle wspomnienie zjawiło mi się. Ten smak to była magdalenka cioci Leonii.(...)" 1
Takie proste, a takie smaczne!
Magdalenki są niebywale proste w przygotowaniu, a składniki niedrogie i ogólnodostępne. Przepis z 1913 roku, który można znaleźć w „Uniwersalnej książce kucharskiej" Marii Ochorowicz-Monatowej, pokazuje, że do ich wypieku potrzebne są: żółtka, masło, mąka, cukier i skórka z pomarańczy. Przeszkodą nie jest nawet znalezienie odpowiedniej foremki w kształcie muszli, która dostępna jest w większości sklepów internetowych.
Jeśli nadal nie jesteście przekonani, do tego czy upiec magdalenki, rzućcie okiem na przepisy naszych użytkowników i opinie osób, które z nich skorzystały. Naprawdę warto!
Fot. Pularda na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Ewagnesna Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Miodowo-jogurtowe magdalenki
Fot. ilovebakepl na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Honorata27 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
1Marcel Proust, W poszukiwaniu straconego czasu, tom. I: W stronę Swanna, Tłum. Tadeusz Boy-Żeleński. Warszawa 2003, s. 77-80.