Spis treści:
Przejście na dietę odchudzającą dla wielu osób jest trudną decyzją, obawiają się ograniczeń oraz tego, że będą czuli się głodni. Aby uniknąć takich sytuacji, należy zadbać o to, aby nowy sposób żywienia był dobrze zbilansowany oraz urozmaicony. Podstawą każdego posiłku powinny być warzywa i owoce.
Nie tylko dostarczają one mnóstwa witamin i minerałów, ale też sprawiają, że na talerzu znajdziemy więcej pysznego jedzenia. Proces utraty zbędnych kilogramów ułatwiają między innymi zupy. Można przyrządzić je na mnóstwo przeróżnych sposobów, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś przyjrzymy się bliżej zupie z cukinii na odchudzanie, sprawdzimy jak ją zrobić oraz jakie właściwości zdrowotne kryją się w cukinii.
Dlaczego warto jeść cukinię?
Jakie są właściwości zdrowotne cukinii? Przede wszystkim jest źródłem błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na trawienie, zapobiega zaparciom, a także pomaga obniżyć wysoki poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być spożywana przez diabetyków. Dodatkowo posiłki bogate w ten składnik sprawiają, że po ich zjedzeniu dłużej czujemy sytość. Cukinia jest niskokaloryczna, zawiera jedynie ok. 17 kcal, dlatego na diecie redukcyjnej można jeść ją w niemal nieograniczonych ilościach.
Warzywo to jest źródłem witaminy z grupy A, B, witaminy C, K i PP, a także związków mineralnych, takich jak magnez, żelazo i potas. Jedzenie cukinii wpływa na wzmocnienie odporności organizmu, wspiera prawidłowe widzenie, dzięki obecności barwników roślinnych, luteiny i zeaksantyny. Co więcej, cukinia ma właściwości alkalizujące, dzięki czemu mogą ją jeść osoby, które mają problemy z nadkwaśnością, zgagą lub chorobą wrzodową. Jest także bogata w kwas foliowy, dlatego powinna znaleźć się w diecie przyszłych mam, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój dziecka.
Jak zrobić zupę z cukinii na odchudzanie?
Do zrobienia zupy z cukinii na odchudzanie będziesz potrzebować: 2 cukinii, 3 ziemniaków, cebuli, 3 ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy z oliwek, soli i pieprzu do smaku, szczypty chili, świeżej zieleniny (np. listków bazylii lub szczypiorku), a także pestek słonecznika.
Zacznij od dokładnego umycia warzyw. Obierz ziemniaki, cebulę i czosnek. Odkrój końce z cukinii. Pokrój wszystko w kostkę, dzięki czemu warzywa szybciej zmiękną. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej garnek, dodaj oliwę, a następnie przesmaż na niej cebulę z czosnkiem, wraz z odrobiną soli. Na koniec dorzuć szczyptę chili.
Dodaj ziemniaki oraz dwie szklanki wody, gotuj wszystko przez 10 minut. Wrzuć cukinię i gotuj kolejne kilka minut, aż do miękkości. Pamiętaj, aby co jakiś czas przemieszać warzywa. Jeżeli wody jest zbyt mało, możesz dolać nieco w trakcie. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj ją na gładką masę. Podawaj z podprażonym na suchej patelni słonecznikiem oraz posiekanymi świeżymi ziołami.
Źródło: smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl
Autor: Anna Hutek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Plamy na liściach cukinii - to nie zawsze oznaka choroby. Odmiany cukinii o liściach w plamy »
Ciasto Wróbelek bez pieczenia. Mus wychodzi tak lekki jak chmurka »
Apetyczny omlet z cukinii. Koniecznie dodaj do niego odrobinę tego sera »