Beza
8 białek
1 duża szczypta soli
480 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka octu
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Mango curd
550 g pulpy z mango
110 g cukru pudru
100 ml soku z cytryny
4 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
woda (aby rozmoczyć mąkę ziemniaczaną)
45 g masła
Krem śmietanowy
1 l schłodzonej śmietany kremówki 36%
750 g serka mascarpone
4 limonki
10 łyżek cukru pudru
Wykonanie
2 dojrzałe mango
4 jajka
3 marakuje
250 g borówek amerykańskich
mięta do dekoracji
granatowe i żółte bratki do dekoracji
2 limonki
Beza
Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypując cukier. Pod koniec dodać ocet i skrobię. Przygotować trzy blaty oraz kilka bezików. Piec około 2 godzin w temperaturze 140°C.
Mango curd
Pulpę z mango, cukier, sok z cytryny oraz żółtka gotować. Zdjąć z palnika tuż przed zagotowaniem. Rozrobić mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody, dodać do kremu i ponownie podgrzać do temperatury około 90°C. Dodać masło, pozostawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego.
Krem śmietanowy
Ubić śmietankę z serkiem mascarpone i skórką z limonki. Dodać cukier oraz sok i skórkę z limonek. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Wykonanie
Złożyć po kolei: beza, mango curd, krem śmietanowy. Powtórzyć trzy razy. Na wierzchu ułożyć pokrojone owoce mango oraz marakui, miętę, kwiaty i beziki. Ozdobić pokrojonymi limonkami.
