Najlepsze przepisy na ogórki

Mango w bezie Marysi - przepisy z "Bake Off Junior"

W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Marysia zaprezentowała przepis na tort bezowy z egzotycznymi owocami.

Beza
8 białek
1 duża szczypta soli
480 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka octu
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Mango curd
550 g pulpy z mango
110 g cukru pudru
100 ml soku z cytryny
4 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
woda (aby rozmoczyć mąkę ziemniaczaną)
45 g masła

Krem śmietanowy
1 l schłodzonej śmietany kremówki 36%
750 g serka mascarpone
4 limonki
10 łyżek cukru pudru

Wykonanie
2 dojrzałe mango
4 jajka
3 marakuje
250 g borówek amerykańskich
mięta do dekoracji
granatowe i żółte bratki do dekoracji
2 limonki

Beza
Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypując cukier. Pod koniec dodać ocet i skrobię. Przygotować trzy blaty oraz kilka bezików. Piec około 2 godzin w temperaturze 140°C.

Mango curd
Pulpę z mango, cukier, sok z cytryny oraz żółtka gotować. Zdjąć z palnika tuż przed zagotowaniem. Rozrobić mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody, dodać do kremu i ponownie podgrzać do temperatury około 90°C. Dodać masło, pozostawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego.

Krem śmietanowy
Ubić śmietankę z serkiem mascarpone i skórką z limonki. Dodać cukier oraz sok i skórkę z limonek. Przełożyć do rękawa cukierniczego.

Wykonanie
Złożyć po kolei: beza, mango curd, krem śmietanowy. Powtórzyć trzy razy. Na wierzchu ułożyć pokrojone owoce mango oraz marakui, miętę, kwiaty i beziki. Ozdobić pokrojonymi limonkami.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 20

15 min
0
60 min
2
Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...

Odsłon: 26528

60 min
22
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 790

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4