Fot. 123RF/Picsel
Czy wiesz ile cukru spożywasz każdego dnia? Prawdopodobnie jest to znacznie więcej niż te dwie łyżeczki, które wsypujesz do porannej kawy. Znajdziemy go niemal wszędzie - w kupnych przekąskach, sałatkach i napojach. Na nasze nieszczęście, w kwestii dodawania cukru do produktów spożywczych producenci są nadzwyczaj hojni.
Niestety, spożywanie go w dużych ilościach wpływa fatalnie na stan naszego zdrowia. Naukowcy udowodnili, że cukier powoduje problemy z otyłością oraz próchnicą. Dodatkowo, jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie sprawności mózgu, a nawet wzrost ryzyka zachorowania na raka.

Co gorsza, nasz organizm bardzo łatwo uzależnia się od cukru, dlatego też zrezygnowanie ze słodkich posiłków jest takie trudne. Na szczęście w sklepach coraz częściej możemy znaleźć różnego rodzaju zamienniki białego cukru, które choć równie słodkie, są zdecydowanie zdrowsze. Jednym z nich jest melasa.
Melasa to ciemny i bardzo gęsty syrop, który jest efektem ubocznym produkcji cukru. W procesie rafinacji powstają śnieżnobiałe kryształki o znikomej wartości odżywczej oraz ciemna melasa, którą przez długi czas traktowano jako odpad. Okazuje się jednak, iż był to błąd, gdyż to właśnie w tym niepozornym syropie znajdziemy najwięcej witamin oraz minerałów.
Warto wiedzieć, że im melasa jaśniejsza, tym jest ona słodsza i bardziej kaloryczna. Jeśli więc skrupulatnie liczycie kalorie, zdecydujcie się na zakup czarnej melasy.
Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.