Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Melasa w jest zdecydowanie mniej popularna od cukru, jednak z powodzeniem może go zastąpić w naszej diecie. Jest równie słodka, przy czym stanowi zdecydowanie zdrowszy wybór, za który nasz organizm z pewnością nam podziękuje.

Fot. 123RF/Picsel

Czy wiesz ile cukru spożywasz każdego dnia? Prawdopodobnie jest to znacznie więcej niż te dwie łyżeczki, które wsypujesz do porannej kawy. Znajdziemy go niemal wszędzie - w kupnych przekąskach, sałatkach i napojach. Na nasze nieszczęście, w kwestii dodawania cukru do produktów spożywczych producenci są nadzwyczaj hojni.

Niestety, spożywanie go w dużych ilościach wpływa fatalnie na stan naszego zdrowia. Naukowcy udowodnili, że cukier powoduje problemy z otyłością oraz próchnicą. Dodatkowo, jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie sprawności mózgu, a nawet wzrost ryzyka zachorowania na raka.

Co gorsza, nasz organizm bardzo łatwo uzależnia się od cukru, dlatego też zrezygnowanie ze słodkich posiłków jest takie trudne. Na szczęście w sklepach coraz częściej możemy znaleźć różnego rodzaju zamienniki białego cukru, które choć równie słodkie, są zdecydowanie zdrowsze. Jednym z nich jest melasa.

Melasa to ciemny i bardzo gęsty syrop, który jest efektem ubocznym produkcji cukru. W procesie rafinacji powstają śnieżnobiałe kryształki o znikomej wartości odżywczej oraz ciemna melasa, którą przez długi czas traktowano jako odpad. Okazuje się jednak, iż był to błąd, gdyż to właśnie w tym niepozornym syropie znajdziemy najwięcej witamin oraz minerałów.
Warto wiedzieć, że im melasa jaśniejsza, tym jest ona słodsza i bardziej kaloryczna. Jeśli więc skrupulatnie liczycie kalorie, zdecydujcie się na zakup czarnej melasy.

1. Domowa czekolada

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Brownie z kokosem

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Duński chleb żytni

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Wątróbka w melasie

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Potrawka z wieprzowiną

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Sałatka pasterska

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Puszysta babka cytrynowa

Babka pięknie wyrasta i doskonale smakuje, bardzo długo zachowuje świeżość, j...

Odsłon: 409

30 min
8
60 min
15
15 min
4
Przekąski Jajka z awokado

Jajka z awokado to udane połączenie dwóch odległych kulinarnych tradycji – po...

Odsłon: 5362

30 min
6
>60 min
12