Melasa - co warto o niej wiedzieć?

Melasa w jest zdecydowanie mniej popularna od cukru, jednak z powodzeniem może go zastąpić w naszej diecie. Jest równie słodka, przy czym stanowi zdecydowanie zdrowszy wybór, za który nasz organizm z pewnością nam podziękuje.

Fot. 123RF/Picsel

Czy wiesz ile cukru spożywasz każdego dnia? Prawdopodobnie jest to znacznie więcej niż te dwie łyżeczki, które wsypujesz do porannej kawy. Znajdziemy go niemal wszędzie - w kupnych przekąskach, sałatkach i napojach. Na nasze nieszczęście, w kwestii dodawania cukru do produktów spożywczych producenci są nadzwyczaj hojni.

Niestety, spożywanie go w dużych ilościach wpływa fatalnie na stan naszego zdrowia. Naukowcy udowodnili, że cukier powoduje problemy z otyłością oraz próchnicą. Dodatkowo, jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie sprawności mózgu, a nawet wzrost ryzyka zachorowania na raka.

Co gorsza, nasz organizm bardzo łatwo uzależnia się od cukru, dlatego też zrezygnowanie ze słodkich posiłków jest takie trudne. Na szczęście w sklepach coraz częściej możemy znaleźć różnego rodzaju zamienniki białego cukru, które choć równie słodkie, są zdecydowanie zdrowsze. Jednym z nich jest melasa.

Melasa to ciemny i bardzo gęsty syrop, który jest efektem ubocznym produkcji cukru. W procesie rafinacji powstają śnieżnobiałe kryształki o znikomej wartości odżywczej oraz ciemna melasa, którą przez długi czas traktowano jako odpad. Okazuje się jednak, iż był to błąd, gdyż to właśnie w tym niepozornym syropie znajdziemy najwięcej witamin oraz minerałów.
Warto wiedzieć, że im melasa jaśniejsza, tym jest ona słodsza i bardziej kaloryczna. Jeśli więc skrupulatnie liczycie kalorie, zdecydujcie się na zakup czarnej melasy.

1. Domowa czekolada

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Brownie z kokosem

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Duński chleb żytni

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Wątróbka w melasie

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Potrawka z wieprzowiną

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Sałatka pasterska

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 235

60 min
6
30 min
10
15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3