Najlepsze pomysły na truskawki

Gdy pakujemy się do pracy, w podróż czy na wycieczkę, zastanawiamy się, co zabrać do jedzenia. Pozornie to sprawa łatwa, przygotowujemy kanapki i ruszamy w drogę. Ale czy jesteśmy skazani wyłącznie na kanapki?

Fot. 123RF/Picsel

Nie mamy nic przeciwko poczciwym kanapkom. W końcu to nasza kultura śniadaniowa - kultywowana, przez większość Polaków. Zresztą dwie kromki pieczywa i ulubione dodatki, bo tak właśnie wyglądają przenośne śniadania, wcale nie muszą być nudne, o czym przekonywaliśmy w jednym naszych artykułów. Czytaj! Chcemy tylko udowodnić, że na kanapkach świat się nie kończy!


Przyjrzyjmy się jak robią to inni. Kultury wędrowne wymyśliły sposób na podawanie posiłków w drodze, tak aby nie wykorzystywać zbędnych akcesoriów, jak talerze czy sztućce. Stąd, chociażby w kuchniach bliskowschodnich, olbrzymia popularność placków i pit. Współczesny wielkomiejski nomada może skorzystać z tych rozwiązań. Wystarczy, że dzień wcześniej, przed codzienną wędrówką do pracy, lub wyprawą za miasto, spędzi kilka chwil w kuchni.


Płaskie placki będziemy roboczo nazywać tortillami, mimo że występują nie tylko w kuchni meksykańskiej. Powstają z mąki i wody, a wypiekamy je na suchej patelni. Tyle wersja podstawowa. Szczegóły zależą od naszej fantazji. Na początek warto poeksperymentowaćz mąką. Kukurydziana stworzy klasyczne tortille, a łączenie pszennej z razową, czy pełnoziarnistą sprawi, że placki będą dietetyczne. Do ciasta możemy dodać szczyptę chili lub garść ulubionych ziół.
Co do środka? Obowiązkowo dla zdrowia sezonowe warzywa, nieco mięsa - np. grillowana pierś z kurczaka, by było sycąco i sos, by dopełnić całości. Takie tortille możemy zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło, mogę więc posłużyć jako drugie śniadanie, obiad, czy nawet kolacja.

 

Zobacz ponad 100 pomysłów na tortille. Klikaj!


Pita to z kolei pieczywo kojarzące się z Grecją - choć spotykamy je w wielu innych kuchniach. Te ni to bułki, ni to placki są doskonałym pomysłem na przenośny posiłek. Powstają z mąki pszennej, z dodatkiem drożdży, a wypiekane pęcznieją i tworzą charakterystyczna kieszonkę, do której możemy napakować niemal wszystko.


Jak zrobić pitę?

Proponujemy pity z humusem i dowolnymi dodatkami warzywnymi na zimno w stylu palestyńsko-izraelskim, pity z sałatką grecką i gyrosem w stylu helleńskim oraz pity z kotlecikami z cieciorki w stylu indyjskim.

 

Szykując posiłek na drogę, możemy także skorzystać z włoskiej tradycji kulinarnej, która przede wszystkim kojarzy się z pizzą. Oczywiście nie będziemy ze sobą zabierać całej pizzy - możemy jednak wykorzystać technikę i pomysł, by przygotować pizze kieszonkowe. Ciasto szykujemy tak samo, jak na regularną pizzę - jednak formujemy z niego małe placki. Jeśli chodzi o dodatki to istnieje tu pełna dowolność. Ma być przede wszystkim smacznie.

 

Jak zrobić dobrą pizzę? Klikaj!

 

Zresztą, tak na dobrą sprawę nie musimy szukać daleko - wystarczy, że popatrzymy po rodzimych przekąskach i zastanowimy się, co można z nimi zrobić. Rogaliki drożdżowe lub kruche to słodkistandard. Innym pomysłem na rogaliki jest zastąpienie dżemu, czy czekolady - serem i warzywami.

 

A jak to się robi? Klikaj!

 

Ostatnią propozycją na mobilne śniadanie są naleśniki. A konkretniej naleśnikowy przekładaniec. Podzielony na porcje, sprawdzi się doskonale, jako pyszny zamiennik kanapek.

 

Ciekawy pomysł? Klikaj!

 

 

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Kapuśniak.

Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...

Odsłon: 12947

30 min
25
Dania główne Prosty przepis na kluski śląskie

Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...

Odsłon: 8056

60 min
12
30 min
5
30 min
5