Dania jednogarnkowe

Wyjeżdżając na dłuższy czas z domu, nigdy nie możemy być pewni, co zastanie nas po powrocie. Jak zatroszczyć się o żywność podczas nieobecności w domu i co zrobić, żeby uchronić się przed zatruciem? Wykorzystajcie ten prosty trik!

Fot. 123RF/Picsel

Wakacje to sezon urlopów, wypoczynku i wyjazdów z rodziną. Przed opuszczeniem domu na dłuższy czas staramy się opróżnić lodówkę z zapasów. Często jednak nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkiego, co się w niej znajduje. Zostawiamy produkty z dłuższą datą przydatności do spożycia. Liczymy na to, że po powrocie produkty te będą nadawały się do zjedzenia. Nie mamy jednak pewności, czy w trakcie naszej nieobecności nie doszło np. do dłuższych przerw w dostawie prądu. Jak sprawdzić, czy żywność w naszej lodówce i zamrażarce nie uległa zepsuciu? Jest na to prosty sposób.

Włóż monetę do zamrażarki

Jeśli chcemy mieć gwarancję, że podczas wyjazdu jedzenie znajdujące się w naszej lodówce i zamrażalce pozostało w nienaruszonym stanie, wystarczy wykonać prosty test. Do jego przeprowadzenia będziemy potrzebowali trzech rzeczy: kubka lub plastikowego pojemnika, wody oraz monety.

Wystarczy napełnić pojemnik wodą do minimum połowy wysokości i włożyć go do zamrażalnika. Kiedy woda całkowicie zamarznie, na wierzch kładziemy monetę i to wszystko! Pojemnik z monetą zostawiamy w zamrażarce na okres naszego urlopu. Po powrocie wystarczy sprawdzić, czy moneta znajduje się na powierzchni lodu. Jeśli zauważymy, że zmieniła ona swoje położenie i została przykryta taflą lodu, będziemy mieli pewność, że lodówka przez pewien czas nie pracowała tak, jak należy. W trakcie przerwy w dostawie prądu lód zdążył się rozpuścić, a moneta powędrowała na dno pojemnika. W takiej sytuacji powinniśmy dokładnie sprawdzić świeżość wszystkich produktów, tak aby nie doszło do zatrucia.   

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1070

30 min
8
15 min
21
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 162

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8