Najlepsze przepisy na ogórki

Moneta w zamrażarce – zostaw przed wyjazdem

Wyjeżdżając na dłuższy czas z domu, nigdy nie możemy być pewni, co zastanie nas po powrocie. Jak zatroszczyć się o żywność podczas nieobecności w domu i co zrobić, żeby uchronić się przed zatruciem? Wykorzystajcie ten prosty trik!

Fot. 123RF/Picsel

Wakacje to sezon urlopów, wypoczynku i wyjazdów z rodziną. Przed opuszczeniem domu na dłuższy czas staramy się opróżnić lodówkę z zapasów. Często jednak nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkiego, co się w niej znajduje. Zostawiamy produkty z dłuższą datą przydatności do spożycia. Liczymy na to, że po powrocie produkty te będą nadawały się do zjedzenia. Nie mamy jednak pewności, czy w trakcie naszej nieobecności nie doszło np. do dłuższych przerw w dostawie prądu. Jak sprawdzić, czy żywność w naszej lodówce i zamrażarce nie uległa zepsuciu? Jest na to prosty sposób.

Włóż monetę do zamrażarki

Jeśli chcemy mieć gwarancję, że podczas wyjazdu jedzenie znajdujące się w naszej lodówce i zamrażalce pozostało w nienaruszonym stanie, wystarczy wykonać prosty test. Do jego przeprowadzenia będziemy potrzebowali trzech rzeczy: kubka lub plastikowego pojemnika, wody oraz monety.

Wystarczy napełnić pojemnik wodą do minimum połowy wysokości i włożyć go do zamrażalnika. Kiedy woda całkowicie zamarznie, na wierzch kładziemy monetę i to wszystko! Pojemnik z monetą zostawiamy w zamrażarce na okres naszego urlopu. Po powrocie wystarczy sprawdzić, czy moneta znajduje się na powierzchni lodu. Jeśli zauważymy, że zmieniła ona swoje położenie i została przykryta taflą lodu, będziemy mieli pewność, że lodówka przez pewien czas nie pracowała tak, jak należy. W trakcie przerwy w dostawie prądu lód zdążył się rozpuścić, a moneta powędrowała na dno pojemnika. W takiej sytuacji powinniśmy dokładnie sprawdzić świeżość wszystkich produktów, tak aby nie doszło do zatrucia.   

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 589

15 min
3
Śniadania Jaglanka z malinami

Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...

Odsłon: 58

15 min
1
>60 min
2
30 min
0

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 880

>60 min
10

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4