Tatsoi to kapusta szczególnie popularna wśród fanów azjatyckich dań. Wyróżnia się ona lekko orzechowym smakiem i wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Jej dodatkowym atutem jest wysoka wartość odżywcza. Jak jeść tatsoi i dlaczego warto po nią sięgać?

Kapusta tatsoi jest dobrym źródłem błonnika, witamin i minerałów / Fot.123RF/Picsel/ninglu

Tatsoi to warzywo, które zna każdy miłośnik kuchni azjatyckiej. Nie dość, że wyróżnia się ono niebanalnym smakiem, to jeszcze słynie z dużej uniwersalności – można spożywać je zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Ponadto świetnie smakuje ono w wersji marynowanej. Jego dodatkowym atutem jest wysoka wartość odżywcza – w jego liściach kryje się szereg cennych składników, w tym witaminy, minerały, błonnik i związki aktywne. Jak jeść tatsoi i jakie są jej najważniejsze właściwości? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

 Sprawdź także: Jak kisić kapustę w domu? W czym najlepiej kisić, żeby szybko się nie zepsuła

Tatsoi – chińska kapusta, którą warto mieć w swojej kuchni 

Czym jest tatsoi – chińska kapusta, która wzbogaca smak azjatyckich dań? Otóż jest to roślina z rodziny kapustowatych, porównywana teksturą do botwiny i szpinaku, a wyglądem do sałaty rzymskiej. Jest ona znana w całej Azji i zyskuje na coraz większej popularności także w Europie, gdzie znajduje zastosowanie w kuchni nowoczesnej i fusion. Ma ona lekko orzechowy smak z nutą goryczki, dzięki czemu nadaje się do jedzenia na surowo i po obróbce termicznej. Warto zaznaczyć, że jadalne są nie tylko jej liście, ale również łodygi, które mają smak zbliżony do ogórka.  

Jakie właściwości ma tatsoi 

Tatsoi stanowi ona skarbnicę składników odżywczych, są one naprawdę liczne. Jest ona obfitym źródłem witaminy C, która wspiera organizm na wielu różnych płaszczyznach – uczestniczy w produkcji kolagenu, zwiększa przyswajanie żelaza, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i usprawnia pracę układu odpornościowego.  

W tatsoi można znaleźć także witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok, skórę i błony śluzowe, oraz kwas foliowy – jedną z witamin z grupy B odgrywającą ważną rolę w produkcji krwi i wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego. Do tego dochodzi wysoka zawartość wapnia, który pomaga utrzymać zęby i kości w dobrej kondycji. 

Nie są to jednak jedyne cenne związki kryjące się w tatsoi. Wśród nich znajdują się również glukozynolany, które wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwutleniające, czyli wspierające walkę z wolnymi rodnikami – co ciekawe, to właśnie one odpowiadają za gorzki posmak warzyw krzyżowych. Co więcej, roślina ta dostarcza błonnika pokarmowego, który poprawia pracę jelit i zapobiega występowaniu zaparć.  

Jak jeść tatsoi 

Zastanawiasz się, jak jeść tatsoi? Możliwości jest naprawdę wiele. Jeśli chcesz spożywać ją na surowo, możesz dodawać ją do sałatek i kanapek – dzięki temu nie tylko podniesiesz ich wartość odżywczą, ale również nadasz im ciekawego, lekko orzechowego posmaku. Tatsoi na ciepło z kolei sprawdza się w daniach typu stir-fry, zupach oraz potrawach na bazie ryżu i makaronu. Świetnie komponuje się ona z rybami, tofu, drobiem oraz innymi warzywami liściastymi, np. rukolą czy szpinakiem. 

Szukasz konkretnych pomysłów na wykorzystanie tatsoi? Poniżej znajdziesz kilka propozycji, którymi możesz się zainspirować:  

  • sałatka z tatsoi i owocami cytrusowymi – świeże liście tatsoi połącz z pomarańczą, grejpfrutem i odrobiną fety. Całość skrop oliwą i sokiem z cytryny; 
  • stir-fry z tatsoi i tofu – podsmaż tofu z czosnkiem i imbirem, dodaj tatsoi i nieco sosu sojowego. Całość możesz wymieszać z ryżem lub makaronem ryżowym; 
  • zupa miso z tatsoi – do bulionu na bazie pasty miso dorzuć tatsoi, grzyby shiitake i makaron soba. Dzięki temu wyczarujesz rozgrzewające danie inspirowane kuchnią japońską; 
  • marynowane tatsoi w stylu azjatyckim – zalej liście marynatą na bazie octu ryżowego, sosu sojowego i sezamu. Po kilku godzinach otrzymasz ciekawy dodatek do dań mięsnych, rybnych i wegańskich. 

Źródła: draxe.com, webmd.com, smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Sok z aronii z przepisu babci. Co zrobić, żeby aronia nie była cierpka?

Czerwone jagody to niedoceniany polski superfood. Chronią serce, wzrok, pomagają podczas odchudzania

Jest sposób, żeby ogórek w sałatce nie niszczył witaminy C z pomidora. Wystarczy dodać jeden składnik

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

Odsłon: 8539

>60 min
12
Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

Odsłon: 14219

60 min
28
Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 1442

30 min
5