Fot. 123RF/Picsel
Produkty, które chcesz zamrozić, powinny być świeże, dlatego najlepiej mrozić posiłek od razu po jego przygotowaniu i wystudzeniu. Produkty wkładane do zamrażalnika muszą być schłodzone. Gorące jedzenie może odmrozić produkty, które już znajdują się w zamrażarce. Poza tym gorące jedzenie może mrozić się nierównomiernie.
Podziel żywność na mniejsze porcje. Dzięki temu rozmrozisz taką ilość jedzenia, jaką potrzebujesz, a nie cały zapas. Rozmrożone produkty trzeba dość szybko zjeść, dlatego ważne jest odmrożenie konkretnej porcji, tak by reszta się nie zmarnowała.
Rozmrożone jedzenie nie powinno być ponownie mrożone, ponieważ rozwijają się bakterie, które spowodują popsucie się jedzenia. Dlatego nie zamrażaj żywności, która już raz była mrożona. Mrozić ponownie można jedynie jedzenie, które między jednym a drugim zamrażaniem uległo obróbce termicznej, np. gotowaniu.
Wykorzystaj odpowiednie opakowania. Jeśli masz mało miejsca, możesz użyć plastikowych woreczków strunowych przeznaczonych do mrożenia, dostępnych np. na Allegro. Żywność możesz również mrozić w plastikowych pojemnikach. Unikaj mrożenia w szklanych słoikach i pojemnikach, ponieważ pod wpływem niskiej temperatury mogą pęknąć. Jeśli jednak zdecydujesz się na mrożenie w szklanych słoikach, nie wypełniaj ich po brzegi.
Postaraj się, by w pojemnikach do mrożenia było jak najmniej powietrza. Jeśli nie posiadasz pojemników próżniowych, to wystarczy, że przed zamknięciem woreczka pozbędziesz się z niego jak najwięcej powietrza. Tlen zmienia kolor żywności i wysusza je.
Opisuj swoje mrożonki i pilnuj dat. Jedzenie nie może być zamrożone na nieograniczony czas. Dlatego opisz każdą porcję zamrożonego jedzenia nazwą produktu i datą jego zamrożenia. Jedzenie z najdłuższą datą przechowuj z przodu zamrażalnika, by zjeść je w pierwszej kolejności. Jeśli jedzenie leży za długo, może nie być zdatne do spożycia.
Mrozić możesz bardzo dużo produktów, między innymi owoce, warzywa, mięso, czy ryby, a nawet drożdże, ale także gotowe dania np. zupy, pulpety, kotlety, gotowe sosy.