Jeśli niskotłuszczowy jogurt znajduje się w twoim codziennym jadłospisie, jesteś na dobrej drodze, by w zdrowiu dożyć późnej starości. Znajdziemy w nim bardzo dużo probiotyków, których prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone przez szereg badań. Dzięki nim wzmacniamy układ odpornościowy, a nasz organizm skuteczniej zwalcza różnego rodzaju infekcje i choroby. Jednak, aby w pełni cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami jogortów, powinnismy kupować te, które są naprawdę dobre. W jaki sposób je rozpoznać? Oto kilka rzeczy, na które powinniście zwracać uwagę.
1. Omijaj bomby kaloryczne
Niestety, wiele jogurtów, które znajdują się na sklepowych półkach to mieszanka kilku rodzajów cukrów, barwników, zagęszczaczy oraz innego rodzaju dodatków. Niekoniecznie pozytywnie wpływają one na nasze zdrowie. Jeśli dodatkowo zdecydujemy się na jogurt z dodatkiem słodkich posypek lub chrupek, może okazać się, że nasz zdrowy deser ma tyle samo kalorii co naprawdę solidna kanapka. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie kupno jogurtu naturalnego, który następnie samodzielnie wzbogacimy owocami lub konfiturami.
Produkty typu light, takie jak jogurty light czy napoje dietetyczne, mają obniżoną o co najmniej 30 proc. kaloryczność w stosunku do „normalnych" produktów. Zwykle robi się to w ten sposób, że cukier lub tłuszcz zamienia się na inne substancje, takie jak słodziki i sztuczne ulepszacze smaku (bo tłuszcz jest „nośnikiem smaku" i jeśli jest go za mało, produkt przestaje być taki smaczny jak przed odtłuszczeniem). Ale nie zawsze zamienniki tłuszczu i cukru będą dla nas niezdrowe. Korzystnie wpłynie na przykład błonnik czy inulina.
Wielu producentów chwali się, iż ich jogurty zawierają cenne probiotyki, czyli kultury bakterii odpowiadające za pobudzenie pracy układu trawiennego oraz wzmocnienie naszej odporności. Warto jednak wiedzieć, że naprawdę dobry jogurt w jednym mililitrze powinien posiadać minimum milion tego typu bakterii. Im ich więcej, tym lepiej. Informacje na ten temat możecie znaleźć na opakowaniu. Producent, którego jogurty zawierają dużo cennych bakterii, z pewnością będzie chciał się tym pochwalić na etykiecie.
Nabiał to grupa produktów, w której często dochodzi do namnażania się bakterii. Niekoniecznie są one dla nas groźne jak np. salmonella, ale mogą zaszkodzić. Jogurt może wyglądać normalnie, nie mieć uniesionej pokrywki, ale już nie nadawać się do spożycia. Lepiej po prostu zwracać uwagę na datę ważności produktów mlecznych i nie dopuszczać do ich przeterminowania.