Dania jednogarnkowe

Na zdrowe jelita, odchudzanie, prawidłowy cukier i cholesterol. Orzeźwiający napój z 3 składników

Masz problem z piciem odpowiedniej ilości wody? Warto wówczas przygotować zdrowy napój, który nie tylko cię nawodni, ale i dostarczy cennych składników odżywczych. To doskonała alternatywa do słodzonych cukrem soków i napojów, świetnie sprawdzi się również na diecie odchudzającej. Sprawdź, jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę z siemienia lnianego?

Dlaczego warto jeść siemię lniane? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Kiedy na dworze robi się ciepło, z chęcią sięgamy po słodkie napoje. Jeżeli jednak chcesz zadbać o zdrowie oraz o smukłą sylwetkę, wybierz opcję, która ma znacznie mniej kalorii, a dodatkowo świetnie wpłynie na twój organizm. Pomysł na napój z siemienia lnianego zaprezentowała na swoim profilu na Instagramie dietetyczka Paulina Korol, która na co dzień dzieli się ze swoimi widzami wiedzą na temat zdrowego odżywiania. Warto zainspirować się jej pomysłem i własnoręcznie wykonać tę owocową, orzeźwiającą lemoniadę z siemienia lnianego. Przepis jest banalnie prosty! 

Sprawdź także: Dla jednych chwast, dla innych lecznicze zioło. Napar z jasnoty purpurowej koi nerwy, łagodzi skutki stresu

Siemię lniane – właściwości 

Coraz więcej mówi się o cennych właściwościach nasion lnu, można dodać je do pieczywa, a także przygotować z nich prozdrowotny kisiel. Niewiele osób jednak wie, że doskonale łączy się z owocami, dlatego warto podać go w formie lemoniady. Siemię lniane jest źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, zawiera również witaminę E, witaminy z grupy B, a także minerały: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, żelazo i sód.

Zawiera także fitosterole, pomaga obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo, ma również właściwości przeciwzapalne. Znajdziesz w nim antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają działanie antynowotworowe oraz przeciwstarzeniowe. Nie można zapominać również o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom oraz hamuje apetyt, dzięki czemu unikniemy podjadania między posiłkami. Nasiona lnu wpływają łagodząco na błonę przewodu pokarmowego. Siemię lniane pomaga również regulować prawidłowy poziom cukru we krwi. 

Co więcej, kompleks składników odżywczych zawartych w nasionach lnu doskonale wpływa również na urodę, pomaga dbać o kondycję skóry, mocne włosy i paznokcie. 

Jakie właściwości mają truskawki?

Truskawki należą do ulubionych owoców wiosny i lata. Nic dziwnego, są pyszne, a w dodatku bardzo zdrowe. Owoce te są źródłem błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy. Wykazują właściwości przeciwzapalne oraz chronią organizm przed nowotworami. Zawierają witaminę A, C, K, a także substancje mineralne, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Dzięki zawartości potasu świetnie wpływają na pracę serca, pomagają również obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko zawału oraz udaru. Dodatkowo owoce te pomagają regulować poziom cukru we krwi. Wysoka zawartość witaminy C wzmacnia  odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami. Ponadto truskawki świetnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej, są niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 53 kcal. 

Jak zrobić owocowy napój z siemienia lnianego? 

Przygotowanie lemoniady z truskawek i siemienia lnianego jest banalnie proste. Będziesz potrzebować: sporą garść truskawek, dwie płaskie łyżki siemienia lnianego oraz szklankę wody. Opcjonalnie możesz użyć ulubionego słodzika, najlepiej sprawdzi się erytrytol, ponieważ nie zawiera dodatkowych kalorii. Możesz użyć również ksylitolu, stewii, miodu czy syropu z agawy. 

Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój na mniejsze części. Włóż je do szklanki i rozgnieć na papkę, jeżeli chcesz uzyskać słodki napój dodaj łyżeczkę wybranego słodzika. Dodaj jedną czwartą szklanki ciepłej wody i dokładnie wymieszaj. Następnie dopełnij całość wodą i wsyp siemię lniane. Wszystko wymieszaj. Odstaw napój, tak, aby nasiona napęczniały. Taką lemoniadę z powodzeniem możesz pić codziennie 

Lubisz eksperymentować z różnymi składnikami? Zamiast truskawek użyj innych ulubionych owoców, świetnie sprawdza się maliny, jagody, borówki, porzeczka lub wiśnie. 

Zobacz także:

Byakuya to najdroższy deser świata. Produkt firmy Cellato kosztuje ponad 6,5 tys. dolarów »

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Kumoszka

Kumoszka to pyszny deser jabłkowy, niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarcz...

Odsłon: 13464

30 min
18
Desery Rogaliki z dżemem wiśniowym

Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...

Odsłon: 256

30 min
7
Przekąski Kalafior w panierce

Polecam kalafior w panierce który uwielbia cała moja rodzinka. Jeżeli Wy lubi...

Odsłon: 163

30 min
7
Ciasta Ciasto z serem i jabłkami

Ciasto z serem i jabłkami, czyli połączenie sernika z jabłecznikiem, to dobry...

Odsłon: 1683

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

4
Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0
Informacje Surówki do obiadu. TOP 7 surówek, które pasują do każdego dania

Surówka to nieodłączny element obiadu, bez którego danie to nie ma racji bytu. Podkreśla ona jego charakter, dodaje mu smaku, a także sprawia, że n...

7