Po jakie produkty Polacy najchętniej sięgają o poranku? W ścisłej czołówce śniadaniowych klasyków znajdują się różnego rodzaju potrawy z jajek. Niestety, przez dłuższy czas jaja cieszyły się naprawdę ponurą sławą. Obwiniano je między innymi o powodowanie zaburzeń pamięci oraz podnoszenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Tymczasem okazuje się, że jedząc jaka dostarczamy do naszego organizmu sporą dawkę witamin i substancji odżywczych, które ułatwią odchudzanie, a nawet obniżą poziom złego cholesterolu. Trudno więc znaleźć argumenty, mające przemawiać za wykluczeniem ich z diety.
Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób ugotować jajka, aby nasze potrawy były nie tylko zdrowe, ale i smaczne. W zależności od tego, w jaki sposób chcemy je przygotować, możemy popełnić kilka błędów. Oto kilka podpowiedzi, dzięki którym za każdym razem stworzysz perfekcyjne danie z jajkami w roli głównej.
1. Jajka sadzone
Mogłoby się wydawać, że przygotowanie jajek sadzonych to jedno z najprostszych zadań kuchennych, jednak także i w tym wypadku można popełnić kilka błędów. Przede wszystkim, wielu z nas zbyt wcześnie wbija jajka na patelnię, co skutkuje ich nierównomiernym podsmażeniem. Jeśli nie chcesz, aby jajka miejscami były przypalone, podczas gdy w innych wciąż pozostaną surowe, upewnij się, że twoja patelnia jest dobrze rozgrzana.
Ponadto, warto również pamiętać, aby zawsze przykrywać patelnię, na której smażymy jajka. W ten sposób sprawisz, że ciepło będzie równomiernie rozprowadzone i unikniesz zaserwowania jajek, które będą przypalone od spodu i wciąż surowe z wierzchu.
Myśleliście, że w tym wypadku nie da się popełnić błędu? Pudło! Nawet tak proste danie można zepsuć, jeśli zapomnimy o kilku zasadach. Wiele osób uważa, że w przypadku jaj gotowanych na twardo czas nie odgrywa większej roli - w końcu niezależnie od tego, czy gotujemy je 10 czy 30 minut, osiągniemy zbliżony efekt. Nic bardziej mylnego. Okazuje się bowiem, że nawet jajka na twardo możemy przegotować. Jeśli chcecie uniknąć podania bliskim jajek, których żółtka są suche, nieprzyjemnie pachnące i szare, zwróćcie szczególną uwagę na czas ich gotowania. Zwykle przyjmuje się, że idealne jajka na twardo powinniśmy gotować nie dłużej niż 8-9 minut.
Nie zapominajcie o jeszcze jednym, niezwykle istotnym szczególe - nawet po wyjęciu z wrzątku jajka w dalszym ciągu się gotują, dlatego chcąc uniknąć ich przegotowania, warto zafundować im lodowatą kąpiel. Co więcej, w ten sposób możecie również ułatwić sobie ich obieranie.
Jajka w koszulkach to proste i bardzo efektowne danie, które niemal sprawi, że nawet zwykły tost zamieni się w nieco bardziej elegancki posiłek. Niestety, podczas ich przygotowywania wiele osób popełnia błąd, używając zbyt małej ilości wody do ich ugotowania. W ten sposób niemal uniemożliwiamy sobie przygotowanie tego dania.
Wody w garnku powinno być na tyle dużo, aby jajko nie dotykało dna. Około 15 cm wody w niedużym naczyniu powinno w zupełności wystarczyć. Warto również pamiętać o dodaniu niedużej ilości octu do wody, w której będziemy gotować jajka w koszulkach - w ten sposób zmniejszycie ryzyko rozlania się białka po całym garnku. Pamiętajcie również o tym, że woda nie powinna się zbyt intensywnie gotować, gdyż powstające wówczas bąbelki zniszczą jajko.
Wydawałoby się, że to bardzo prosta sprawa - rozbijasz jajka, mieszasz i gotowe. Jednak jeśli chcecie, aby na waszych talerzach zagościła perfekcyjna jajecznica, musicie się nieco bardziej postarać. Jakie błędy popełniamy najczęściej? Przede wszystkim wielu z nas przygotowuje jajecznicę za szybko i na zbyt dużym ogniu. Pośpiech jest tutaj nie wskazany, gdyż tylko wolne podsmażanie jajek na niewielkim ogniu pozwoli nam kontrolować stopień ich ścięcia. Pamiętajmy również, że jajka będą się dalej gotować nawet po zdjęciu ich z patelni.
Jeżeli nie chcecie skończyć z jajkami, które bardziej przypominają rozwalone naleśniki niż jajecznicę, nie zapominajcie o ich ciągłym mieszaniu podczas smażenia. W ten sposób wasza jajecznica będzie delikatna i puszysta.
Ważnym szczegółem jest również moment, w którym doprawiamy naszą potrawę. Jeśli zrobicie to zbyt wcześnie (kiedy białka nie są jeszcze ścięte), możecie otrzymać jajecznicę o niezbyt przyjemnej konsystencji. Najlepszym rozwiązaniem jest doprawienie jej tuż przed podaniem.