Najlepsze pomysły na truskawki

Sałatka grecka, nicejska czy caprese to przysmaki, które cieszą się popularnością na całym świecie. Istnieją również takie odmiany sałatek, o których mało kto słyszał. Często bazują one na egzotycznych składnikach i są podawane w nietypowy sposób. Jakie są najdziwniejsze sałatki świata?

Niektóre przepisy na sałatki mogą zadziwiać połączeniem składników, ale po spróbowaniu smakują pysznie | Fot.123RF/Picsel/atlasfoto

Sałatki to potrawy obecne w kuchniach niemal całego świata. W Europie najczęściej przyrządzane są one na bazie warzyw, serów, ziół oraz nasion i orzechów. Warto jednak wiedzieć, że w niektórych krajach powstają wersje, o których mało kto słyszał, a nawet takie, których mało kto odważyłby się spróbować. Ich skład często zaskakuje, ale smak potrafi naprawdę zachwycić. Jakie są najdziwniejsze sałatki świata? Poznaj te najciekawsze i spróbuj przyrządzić je w zaciszu własnej kuchni.  

Rodzaje sałatek  

Jakie są rodzaje sałatek? Można podzielić je według różnych kryteriów, np. użytych produktów, sposobu podania oraz funkcji w posiłku. W Europie największą popularnością cieszą się sałatki warzywne, bazujące zarówno na surowych, jak i gotowanych warzywach. Nie mniej popularne są sałatki makaronowe oraz takie z dodatkiem mięs, ryb, owoców morza, strączków, a nawet owoców. 

W Azji powszechne są sałatki z surowym mięsem, fermentowanymi dodatkami i ostrymi przyprawami. W Ameryce Łacińskiej z kolei królują owoce i składniki marynowane w cytrusach. Jeśli chodzi o Afrykę Północną czy Bliski Wschód, to prym wiodą sałatki z ziołami, kaszami i olejem sezamowym. Każdy region ma swoje smaki i tradycje, które wpływają na skład i sposób przygotowywania dań. 

Sprawdź także: Najsłynniejsze sałatki świata. Znasz i próbowałeś wszystkich?

Czy sałatki są zdrowe 

Czy sałatki są zdrowe, jak powszechnie się uważa? Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ wszystko zależy od użytych w nich produktów. Te oparte na warzywach, kaszach, roślinach strączkowych i ziołach wykazują korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ dostarczają sporej ilości błonnika oraz witamin i minerałów. Ponadto takie dodatki jak pestki, orzechy i oliwa z oliwek wzbogacają je o zdrowe tłuszcze. 

Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku sałatek z dużą ilością sosów majonezowych, tłustego mięsa oraz serów o wysokiej zawartości soli, które są wysokokaloryczne i ciężkostrawne. Jeśli chcesz, aby twoja sałatka była jak najbardziej odżywcza, stawiaj na świeże zioła, warzywa, owoce, orzechy, pestki, chude mięso oraz ryby i owoce morza. Całość najlepiej zwieńczyć lekkim dressingiem, np. takim na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny.  

Najdziwniejsze sałatki świata 

Na świecie można natknąć się na różne rodzaje sałatek – niektóre z nich są bardzo nietypowe i mało kto słyszał o ich istnieniu. Przeważnie bazują one na egzotycznych składnikach i – choć wyglądają nietuzinkowo – potrafią zachwycić swoim smakiem i wartością odżywczą. Jakie są najdziwniejsze sałatki świata? Poniżej znajdziesz te najciekawsze. 

Larb (Laos, Tajlandia) 

Pikantna sałatka z mielonego mięsa, najczęściej wieprzowego lub drobiowego, z dodatkiem mięty, cebuli, soku z limonki i sosu rybnego. Serwowana jest ona na ciepło lub zimno, zwykle z kleistym ryżem. 

Esqueixada (Katalonia, Hiszpania) 

Tradycyjna sałatka z suszonego dorsza, pomidorów, oliwek i cebuli. Składniki podawane są na zimno, często z oliwą z oliwek. Dorsz jest wcześniej moczony, aby pozbyć się nadmiaru soli. 

Nom (Kambodża) 

Nom to ogólna nazwa sałatek w kuchni kambodżańskiej. Jedną z popularniejszych wersji jest sałatka z zielonego mango z papają, kapustą, ogórkiem i kwiatami bananowca. 

Wakame (Japonia) 

Japońska sałatka z glonów wakame, podawana z sezamem, sosem sojowym, octem ryżowym i olejem sezamowym. Idealnie sprawdza się ona jako przystawka do sushi lub zupy miso. 

Yam Wun Sen (Tajlandia) 

Sałatka z makaronu ryżowego z dodatkiem mięsa mielonego, krewetek, cebuli, chili, kolendry i sosu limonkowo-rybnego. Zwykle serwowana jest ona na zimno, jako element większego posiłku. 

Rujak cingur (Indonezja) 

Sałatka ta zawiera pysk krowy o galaretowatej konsystencji. Podawana jest ona z dodatkiem owoców tropikalnych oraz sosem z orzeszków ziemnych.  

Żabie oko (Stany Zjednoczone) 

Sałatka z drobnego makaronu, bitej śmietany i gotowanych żółtek jaj. Przed podaniem dekoruje się ją kawałkami kokosa i ananasa.  

Sunomono (Japonia) 

Lekka sałatka z ogórków i owoców morza, zwieńczona słodką zalewą. Często serwuje się ją jako przystawkę.  

 

Źródła: ekologia.pl, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zapomniany kultowy deser z czasów PRL-u. Mało kto wie, że jest dobry na serce i wzmacnia odporność

Napój, który robi porządek w jelitach i przynosi ulgę. Pij rano, gdy chcesz zrzucić wagę

Piję zamiast zielonej herbaty i rumianku. Perfekcyjnie zbija cukier i ciśnienie, wspomaga odchudzanie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Dorada z grilla

Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...

Odsłon: 1400

30 min
1