Najlepsze pomysły na truskawki

Sałatki to jedne z najpopularniejszych dań na świecie. I jedne z najbardziej uniwersalnych, ponieważ można spożywać je w niezliczonych wariantach. Niektóre z nich mają długą historię i wywodzą się z konkretnych regionów. Jakie są najsłynniejsze sałatki świata?

Sałatka nicejska to pyszne danie na lekki obiad lub kolację | Fot.123RF/Picsel/azurita

Sałatki to uniwersalne dania, które można spotkać w kuchni każdego kraju. Mogą być one dodatkiem do obiadu czy przystawką na przyjęcie. Ponadto świetnie sprawdzają się one jako samodzielny posiłek. Można serwować je w wielu różnych wariantach – z warzywami, owocami, orzechami, serami, kaszami, mięsem, a nawet rybami i owocami morza. Niektóre z nich wywodzą się z konkretnych regionów i mają za sobą ciekawą historię. Jakie są najsłynniejsze sałatki świata? Sprawdź, czy miałeś okazję spróbować ich wszystkich.  

Skąd się wzięły sałatki 

Zastanawiasz się, skąd się wzięły sałatki? Większość sałatek, które dzisiaj znamy, powstała w drugiej połowie XIX lub na początku XX wieku, jednak sam pomysł łączenia warzyw z dressingiem sięga znacznie dalej. Warzywa z dodatkiem oleju i octu spożywano już w starożytnej Persji, Grecji i Rzymie. Były one podawane na dworach oraz w domach arystokracji. 

Znaczna część nowoczesnych przepisów to zasługa szefów kuchni, którzy tworzyli tego typu dania na potrzeby eleganckich restauracji. Dzięki postępującej globalizacji rozprzestrzeniały się one z jednego kraju do drugiego. To sprawiło, że obecnie mamy do dyspozycji wiele wariantów, które zyskały popularność na całym świecie. 

Rodzaje sałatek 

Obecnie mamy do dyspozycji liczne rodzaje sałatek, włączając w to:  

  • sałatki warzywne – bazujące na świeżych warzywach, często z dodatkiem sosu; 
  • sałatki owocowe – mniej popularne jako dania główne, ale za to doskonałe jako deser lub dodatek do potrawy; 
  • sałatki zbożowe i strączkowe – zawierające kasze, ryż lub warzywa strączkowe; 
  • sałatki makaronowe – bazujące na makaronie i dodatkach, zwłaszcza warzywach; 
  • sałatki majonezowe i kremowe – łączone z sosami na bazie majonezu lub śmietany. 

Warto podkreślić, że sałatki można kategoryzować nie tylko według zawartych w nich składników, ale również sposobu przygotowania. Dobrym przykładem są sałatki warstwowe, w których komponenty układane są warstwami, oraz sałatki mieszane, czyli te najpopularniejsze, w których produkty krojone są na mniejsze kawałki i mieszane z dressingiem.  

Najsłynniejsze sałatki świata 

Jakie są najsłynniejsze sałatki świata? Sałatka grecka, coleslaw czy nicejska to tylko kilka z wielu rodzajów, które zyskały na dużej popularności. Poniżej znajdziesz listę tych najważniejszych wraz z ich krótką charakterystyką. 

Sałatka grecka 

Pochodzi z Grecji i opiera się na prostych składnikach: pomidorach, ogórkach, czerwonej cebuli, oliwkach i serze feta. Całość skrapia się oliwą i doprawia oregano. Nie zawiera ona sałaty. 

Sałatka grecka

 Sałatka grecka Zobacz przepis

Sałatka grecka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka nicejska 

Wywodzi się z południa Francji. Zawiera tuńczyka, jajka na twardo, ziemniaki, fasolkę szparagową, oliwki i pomidory. Wszystko skrapia się sosem winegret. 

Sałatka nicejska

 Sałatka nicejska Zobacz przepis

Sałatka nicejska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Caprese 

Włoska sałatka, która łączy pomidory, mozzarellę i świeżą bazylię. Polewana jest ona oliwą z oliwek i często podawana z odrobiną soli lub pieprzu. 

Sałatka Caprese

 Sałatka Caprese Zobacz przepis

Sałatka Caprese / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka Cezar 

Powstała w Meksyku w latach 20. XX wieku. Według oryginalnej receptury w jej skład wchodzi sałata rzymska, grzanki, parmezan, czosnek, surowe jajko, sok z cytryny, oliwa czosnkowa, sos Worcestershire oraz pieprz i sól.  

Sałatka cezar

 Sałatka cezar Zobacz przepis

Sałatka cezar / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka Cobb 

Amerykańska sałatka składająca się z ułożonych obok siebie komponentów, tj. sałaty, bekonu, jajek, kurczaka, pomidorów, awokado i sera pleśniowego. Najczęściej podaje się ją z sosem winegret.  

Cobb salad

 Cobb salad Zobacz przepis

Cobb salad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka Waldorf 

Klasyk kuchni amerykańskiej podany po raz pierwszy w hotelu Waldorf-Astoria. Zawiera seler naciowy, jabłko, orzechy włoskie i majonez. Zwieńczeniem całości są winogrona lub rodzynki. 

Sałatka Waldorf

 Sałatka Waldorf Zobacz przepis

Sałatka Waldorf / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka Olivier 

Popularna w Rosji i krajach Europy Wschodniej. Zawiera ziemniaki, marchew, ogórki kiszone, jajka, groszek oraz majonez. Można podać ją z szynką, kiełbasą lub kurczakiem.  

Kultowa sałatka Olivier

 Kultowa sałatka Olivier Zobacz przepis

Kultowa sałatka Olivier / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka Mimoza 

Rosyjska sałatka warstwowa z jajkami, tuńczykiem lub łososiem, warzywami i majonezem. Składniki układa się warstwowo, a wierzch dekoruje tartym żółtkiem. 

Sałatka mimoza

 Sałatka mimoza Zobacz przepis

Sałatka mimoza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kartoffelsalat 

Niemiecka sałatka ziemniaczana. Występuje w różnych wersjach – z bulionem, octem, majonezem lub musztardą. Często dodaje się do niej cebulę, ogórki konserwowe lub jajka. 

Kartoffelsalat

 Kartoffelsalat Zobacz przepis

Kartoffelsalat / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tabbouleh 

Sałatka bliskowschodnia na bazie drobnej kaszy bulgur, z dodatkiem natki pietruszki, pomidorów, cebuli i mięty. Na koniec doprawia się ją oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.  

Sałatka tabbouleh

 Sałatka tabbouleh Zobacz przepis

Sałatka tabbouleh / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Colesław 

Sałatka z kapusty, marchwi i sosu majonezowego lub jogurtowego. Często serwowana jako dodatek do dań grillowanych, burgerów i kanapek. 

Surówka Colesław

 Surówka Colesław Zobacz przepis

Surówka Colesław / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: ekologia.pl, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Pomagają na reumatyzm, trawienie i działają antybakteryjnie. Mylone z borówkami »

Prosty patent na pozbycie się twardych włókien w szparagach. Będą idealnie chrupiące »

To jedno z moich ulubionych połączeń. Sałatka z kurczakiem i granatem jest idealna na lunch do pracy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 552

>60 min
3
15 min
23