Grill - temat specjalny

Najgorsze kulinarne połączenia. Zrobisz miks na talerzu, posiłek będzie ciężki do strawienia i straci wartości odżywcze

Istnieją kulinarne pary, które idealnie się dopełniają, tworząc razem niezwykle pyszną całość. Świeży chleb z masłem, jabłka z cynamonem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, jajko i awokado, a w końcu rolada z kluskami. Warto jednak wiedzieć, że niektóre produkty, chociaż pozornie smakowo idealnie ze sobą współgrają, w połączeniu mogą tracić swoje wartości odżywcze. Sprawdź, jakich produktów nie łączyć ze sobą.

Których produktów nie łączyć ze sobą? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zdrowa, zbilansowana dieta powinna być oparta o wszystkie niezbędne makroskładniki, czyli węglowodany, białka i tłuszcze. Do każdego posiłku należy dodać również warzywa i owoce, które są źródłem witamin i minerałów. Warto jednak mieć na uwadze, że niektóre połączenia produktów, które na naszych talerzach lądują od lat, mogą mieć na siebie negatywny wpływ. Powodują wówczas utratę składników odżywczych lub uczucie ciężkości po posiłku. Podpowiemy ci, jakich produktów nie łączyć ze sobą oraz sprawdzimy, jakie są najlepsze kulinarne połączenia.

Sprawdź także: Pomoże przy problemach ze złą przemianą materii i częstych przeziębieniach. Jak przygotować i pić napar z liści malin?

Jakich produktów nie łączyć ze sobą?

Na czele listy par produktów, o których często mówi się, aby ich nie łączyć, plasuje się pomidor i ogórek. Wszystko przez obecny w ogórkach enzym, zwany askorbinazą, który powoduje niszczenie witaminy C znajdującej się w pomidorach. Warto jednak wspomnieć, że o ile pomidory nie są jedynym źródłem witaminy C w naszej diecie, nie powinniśmy się obawiać ewentualnych jej strat. Okazuje się jednak, że w łatwy sposób można zapobiec utracie witaminy, dodając do sałatki z pomidorów i ogórków sok z cytryny lub odrobinę octu. 

Z czym nie łączyć owoców? 

Nie poleca się również łączenia jogurtu naturalnego z niektórymi owocami. Dodanie do niego ananasa lub kiwi może skutkować tym, że przekąska będzie gorzka w smaku. Co więcej, łączenie nabiału z kwaśnymi owocami u niektórych osób może powodować zgagę lub niestrawność.

Lubisz połączenie banana z mlekiem, np. w owsiance lub koktajlu? Niestety nie jest ono najlepszym wyborem dla zdrowia, takie śniadanie pozornie lekkie, może długo się trawić powodując problemy żołądkowe. Warto wspomnieć również o tym, że owoce jedzone po obiedzie to nie najlepszy pomysł na deser. Składają się one głównie z cukrów prostych, przez co zaczynają się trawić szybciej niż na przykład mięso. Fermentują, przez co w efekcie mogą powodować wzdęcia, niestrawność oraz gazy. 

Jajka na bekonie 

Niekorzystne może być również połączenie uwielbiane przez Anglików i Amerykanów, czyli jajka i bekon. Taka para może być ciężkostrawna, co więcej, dostarcza sporą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są wskazane w diecie osób borykających się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, między innymi: nadciśnieniem, miażdżycą, czy wysokim poziomem "złego" cholesterolu. 

Dorsz z brokułami 

Trudno wyobrazić sobie zdrowsze połączenie obiadowe niż chuda ryba z dodatkiem gotowanych warzyw. Niestety, niewiele osób nie wie, że łączenie dorsza i brokułów może być niekorzystna dla naszego zdrowia. Tyczy się to również kapusty oraz brukselki, warzywa te zawierają goitrogeny, które osłabiają wchłanianie jodu, a co a tym idzie zakłócają pracę tarczycy.

Ziemniaki i mięso 

Mięso z sosem i tłuczonymi ziemniaki to jedno z tych połączeń, które jak mało co kojarzą się z domowymi, babcinymi obiadami. Okazuje się jednak, że również tu pojawia się pewien haczyk, taka para często powoduje uczucie ciężkości po posiłku, zgagę, wzdęcia. Nic więc dziwnego, że po solidnym niedzielnym obiedzie często odczuwamy dyskomfort trawienny i brak energii. Ponadto łączenie niskokalorycznych ziemniaków z tłustymi sosami i mięsem może powodować tycie. 

Najlepsze kulinarne połączenia

Czy wiesz jednak, jakie produkty łączyć ze sobą, aby wzmocnić ich odżywcze działanie? Dodanie odrobiny oliwy z oliwek lub masła do warzyw zawierających beta-karoten, np. marchewki, dyni lub batatów, sprawi, że dużo lepiej się wchłonie. 

Do ciężkostrawnych dań oraz wędlin warto dodać natomiast tarty chrzan lub przygotowaną z niego surówkę, ponieważ ma on działanie wspierające prawidłowe trawienie. Jeżeli często zmagasz się z niestrawnością, uczuciem ciężkości, wzdęć czy gazów po posiłku warto zadbać o to, by w twojej diecie znalazły się produkty ułatwiające trawienie. Po posiłku warto sięgnąć na przykład po wodę lub herbatę z imbirem i miętą. Do tłustych dań mięsnych nie zapomnij natomiast dodawać przypraw, np. czarnego pieprzu, pieprzu cayenne, mielonego imbiru, cynamonu, rozmarynu, bazylii, oregano, gorczycy czy kminku. 

Jeżeli chcesz lepiej przyswoić witaminy zawarte w kiszonej kapuście, na przykład witaminę B12, warto dodać do niej odrobinę oliwy, która wesprze jej przyswajanie.

Dobrym połączeniem będzie również fasola oraz czerwona papryka, składniki te możesz przemycić między innymi w chili con carne, burrito lub przeróżnych sałatkach. W fasoli znajdziemy sporo żelaza, które łatwiej wchłania się, gdy dostarczymy organizmowi witaminy C, której doskonałym źródłem jest czerwona papryka. 

Korzystną parą będzie także dodanie do twarogu garści borówek. Taka przekąska dostarczy sporo białka oraz witamin, minerałów i błonnika z borówek, te ciemne owoce są także źródłem przeciwutleniaczy. 

Źródła: zdrowie.gazeta.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17