Najlepsze pomysły na truskawki

Czasem wystarczy prosty dodatek, by zwykłe przekąski nabrały zupełnie nowego charakteru. Kremowe, aromatyczne dipy świetnie komponują się nie tylko z pieczywem czy chipsami, ale też z surowymi warzywami. To szybki, zdrowy i smaczny sposób na lekką przekąskę o każdej porze dnia.

Najlepsze dipy do przekąsek są pełne smaku, gęste i proste do zrobienia | Fot.123RF/Picsel

Nie trzeba wiele, by stworzyć coś smacznego i wartościowego. Kilka świeżych warzyw i dobrze doprawiony dip wystarczą, by na stole pojawiła się lekka przekąska, którą z przyjemnością zje cała rodzina. Taki zestaw sprawdza się zarówno na spotkaniach, jak i podczas zwykłego popołudnia. 

Przeczytaj też: Za rzadko gości na talerzu. To warzywo dba o kości, serce i jelita

Czym się różni dip od sosu?

W kuchni, gdzie smaki łączą się w nieskończonych kombinacjach, często używamy słów „dip” i „sos” zamiennie. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się bardzo podobne, mają swoje konkretne zastosowania i różnice, które warto poznać.

Czym się różni dip od sosu? Dip to gęsty dodatek, najczęściej podawany na zimno, przeznaczony do maczania - warzyw, nachosów, pieczywa czy kawałków mięsa. Jego konsystencja powinna być na tyle zwarta, by łatwo nabierać go na coś, co trzymamy w ręce. Przykład? Klasyczny hummus, guacamole czy dip jogurtowo-czosnkowy. Dip nie jest polewany, lecz „nabierany”, co wpływa zarówno na sposób podania, jak i na jego skład - zazwyczaj jest mniej wodnisty, bardziej kremowy.

Sos natomiast to coś znacznie bardziej uniwersalnego. Może być płynny, gęsty, gorący lub zimny. Najczęściej polewamy nim dania - od makaronów, przez mięsa, aż po desery. Sos ma uzupełniać potrawę, łączyć składniki lub dodawać wyrazistości. Przykład? Pomidorowy sos do spaghetti, beszamel do zapiekanki czy czekoladowy sos do lodów. Warto o tym pamiętać, planując menu na spotkanie ze znajomymi czy rodzinny obiad. Bo choć oba te dodatki mogą mieć podobne składniki, ich rola na talerzu - lub obok niego - jest zupełnie inna. Rozumiejąc tę subtelną, ale znaczącą różnicę, łatwiej stworzyć spójną i smaczną kompozycję smaków. A przecież właśnie o to chodzi - by jedzenie nie tylko syciło, ale i sprawiało przyjemność.

Najlepsze dipy do przekąsek

Dipy to jedne z tych dodatków, które potrafią odmienić nawet najprostszą przekąskę. Wystarczy kilka łyżek dobrze doprawionego dipy, by warzywa, chipsy, nachosy czy kawałki pieczywa zyskały zupełnie nowy wymiar smaku. Jeśli zastanawiacie się, co podać na spotkanie z przyjaciółmi lub jako przekąskę do filmu - mamy coś dla was. Oto najlepsze dipy do przekąsek, które nie tylko świetnie smakują, ale też są proste do przygotowania.

Zacznijmy od klasyki, czyli dipu serowego. Gęsty, kremowy, z wyrazistym smakiem sera żółtego - idealnie pasuje do nachosów, pieczonych ziemniaczków czy warzyw. Ten przepis to pewniak na każdej imprezie, bo serowe dipy lubią niemal wszyscy.

Dip serowy

 Dip serowy Zobacz przepis

Dip serowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dla fanów czegoś lżejszego i bardziej warzywnego świetnym wyborem będzie dip z ogórków. To połączenie delikatnego smaku ogórków z aromatycznymi przyprawami. Dip jest lekki, zdrowy i znakomicie komponuje się z chrupiącym pieczywem lub pokrojonymi w słupki warzywami.

Dip z ogórków

 Dip z ogórków Zobacz przepis

Dip z ogórków gruntowych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nieco bardziej intensywną propozycją jest pasta z tuńczyka, jajka i ogórka, którą możecie używać dokładnie tak, jak dipu. Przygotowany na prostych składników, świetnie pasuje do krakersów, grzanek lub drożdżowych paluchów. Ma w sobie świeżość, śródziemnomorski charakter, który dobrze sprawdza się latem.

Dip rybno-jajeczny

 Dip rybno-jajeczny Zobacz przepis

Pasta z tuńczyka, jajka i ogórka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec coś bardzo uniwersalnego - dip koperkowo-ziołowy. Aromatyczny, lekko kwaśny, pełen świeżych ziół - pasuje nie tylko do warzyw, ale też do grillowanych mięs i sałatek. Można go przygotować w kilka minut, a jego świeżość świetnie równoważy cięższe smaki.

Dip koperkowo-ziołowy

 Dip koperkowo-ziołowy Zobacz przepis

Dip koperkowo-ziołowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Niezależnie od okazji, dobrze dobrany dip potrafi zmienić zwykłe przekąski w coś naprawdę wyjątkowego. Warto eksperymentować i dopasowywać smaki do nastroju i towarzystwa - bo właśnie w takich detalach kryje się radość wspólnego jedzenia.

Dipy to prosty sposób na urozmaicenie codziennego menu bez wysiłku. Można je łączyć z warzywami, które mamy pod ręką, i eksperymentować ze smakami. To idealna opcja, gdy szukamy czegoś szybkiego, zdrowego i pysznego - na domowy wieczór, małe przyjęcie czy przekąskę w ciągu dnia. 

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Dodaj dwie łyżki do pomidorówki. Ten dodatek wynosi zupę na inny poziom i pobija jej smak »

Zielony hit z bazarków smakuje jak migdały. Poprawia wzrok i wygląd skóry, pomaga w odchudzaniu »

Zapiekanka z mięsem mielonym, o której wszyscy mówią. Ulubione warzywo Polaków podbija jej smak »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
15 min
19
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 217

>60 min
2