Spis treści:
Jakie są najlepsze przyprawy do kawy? Każdemu do głowy przyjdzie inny pomysł, w zależności od tego, czy lubi łagodniejszy, czy bardziej wyrazisty napój. Jesienią, gdy temperatury są coraz niższe i łatwiej o przeziębienie, warto wspomóc organizm, dodając do porannej kawy szczyptę rozgrzewających przypraw. Dowiedz się, jakie mają właściwości i w jakich proporcjach je stosować. Taki pobudzający napój to obowiązkowa pozycja w menu o tej porze roku!
Spis treści: Przepis na Pumpkin Spice Latte. Ta kawa to hit jesieni!

Najlepsze przyprawy do kawy
Przyprawy korzenne w proszku świetnie pasują do kawy. Nie tylko pysznie smakują, ale mają pozytywny wpływ na organizm. Na dno filiżanki wsyp szczyptę cynamonu, kardamonu lub gałki muszkatołowej i zalej wszystko gorącą kawą. Taki napój pięknie pachnie i idealnie rozgrzewa. Na końcu dodaj odrobinę bitej śmietany i zetrzyj gorzką czekoladę na wierzch. To wyjątkowe połączenie aromatów i cennych właściwości.
Cynamon
Cynamon zdecydowanie zalicza się do najlepszych przypraw do kawy. Kofeinowy napój podkreśla korzenny zapach cynamonu. Użyj wersji mielonej i wsyp tylko szczyptę, bo to naprawdę intensywny w smaku dodatek. Pasuje zarówno do białej, jak i czarnej kawy.
Jakie właściwości ma cynamon? Wspomaga procesy trawienne, pomaga w utracie kilogramów. Już pół łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz nadać poczucie sytości! W ten sposób unikniemy przejadania się oraz nagłych ataków głodu. Przyprawa wykazuje też silne działanie antyseptyczne, bakteriobójcze i grzybobójcze.
Jeśli chcesz podkręcić smak kawy z cynamonem, możesz również dodać czekoladę deserową oraz odrobinę chilli. To z pewnością przyspieszy metabolizm, pobudzi organizm i poprawi krążenie.
Goździki
Do kawy możesz je dodać w całości lub w wersji zmielonej. Garbniki obecne w olejku goździkowym mają silne działanie antygrzybiczne i antybakteryjne. Co ciekawe, zaleca się stosowanie goździków w przypadku bólu głowy lub zębów. Już zaledwie kilka gramów goździków dziennie pomoże obniżyć też nadmierny poziom cholesterolu.
Kardamon
Czy kardamon można zaliczyć do najlepszych przypraw do kawy? Oczywiście! Nie tylko warto docenić jego walory smakowe, ale też cenne właściwości. Najlepiej sprawdza się w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, zatruć oraz przeziębień. O te ostatnie nietrudno w chłodne, jesienne dni. Pamiętaj też, że olejki eteryczne zawarte w kardamonie wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników.
Zobacz: Dyniowe latte
Gałka muszkatołowa
Kolejna przyprawa, którą powinieneś dodać do jesiennej kawy. Kup jej sproszkowaną wersję i używać ostrożnie, gdyż przedawkowanie może być szkodliwe dla zdrowia. Wystarczy mała szczypta, by była wyczuwalna w napoju. Możesz ją dodać zarówno do czarnej, jak i zabielonej mlekiem kawy.
Gałka muszkatołowa ma działanie antydepresyjne i antyoksydacyjne. Przyprawa zwalcza wolne rodniki, które mogą uszkadzać DNA oraz wywołują wiele poważnych chorób. Co ciekawe, gałkę muszkatołową uważa się również za bardzo silny i skuteczny afrodyzjak.
Imbir
Choć wydaje się, że imbir bardziej pasuje jako dodatek do herbaty, to będzie też najlepszą przyprawą do kawy. Nie dodawaj korzenia, tylko jego sproszkowaną wersję. Ze względu na intensywny smak, wystarczy mała szczypta. Imbir nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Pomoże uporać się z uciążliwymi bólami głowy, rozdrażnieniem, problemami z koncentracją oraz trudnościami trawiennymi. Warto również wiedzieć, że imbir uznaje się za naturalny spalacz tłuszczu.
Anyż
Bardzo wyrazista w smaku przyprawa, która dodatkowo pięknie się prezentuje. Użyj gwiazdy anyżu do kawy, a smak napoju całkowicie się zmieni. Świetnie smakuje też w połączeniu ze słodką wanilią.
Jakie właściwości ma anyż? Bardzo często wykorzystuje się go do leczenia chorób dróg oddechowych. Jest niezastąpiony w przejściowej utracie głosu, przy chrypkach, zapaleniu oskrzeli i suchym kaszlu. Co więcej, ma silne działanie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze, dlatego skutecznie i szybko leczy różnego rodzaju infekcje.
Warto również wiedzieć, że przyprawa ta pobudza produkcję soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwia trawienie, niweluje wzdęcia, niestrawność oraz skurcze żołądka.
Przepis na jesienną kawę z przyprawami
Wystarczy szczypta przypraw i kilka słodkich dodatków, żeby kawa nabrała zupełnie nowego wyrazu. Jesienią, napój może wręcz zastąpić deser! Wypróbuj sprawdzone przepisy na jesienną kawę, którymi podzielili się nasi użytkownicy. Oto kilka receptur na kawę z korzennymi przyprawami:
1. Kawa z jabłkiem i przyprawami

Przepis na jesienną kawę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Korzenno-dyniowy syrop do kawy

Korzenno-dyniowy syrop do kawy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kawa z masłem orzechowym i cynamonem

Jesienna kawa z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Reklama
Zobacz także:
To ziele zastąpi kostkę rosołową. Usuwa złogi toksyn z jelit »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »