Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Skąd pochodzi gałka muszkatołowa?
- Jakie właściwości ma gałka muszkatołowa?
- Na co stosować gałkę muszkatołową?
- Co zrobić z gałką muszkatołową? (przepisy)
Gałka muszkatołowa używana jest przede wszystkim do gotowania. Sprawdzi się w wielu potrawach, ale warto pamiętać, że stosowana jest także w medycynie naturalnej. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że gałka może mieć także... właściwości halucynogenne. Czy rzeczywiście gałka muszkatołowa może działać jak narkotyk? Sprawdź i wiele innych cennych informacji na temat tej znanej niemal na całym świecie przyprawy.
Sprawdź także: Imbirowe szoty działają cuda. Idealne na odporność i przeziębienie »
Gałka muszkatołowa - pochodzenie
Na pewno wiesz, jak aromatyczna jest gałka muszkatołowa. Pochodzenie tej przyprawy nie dziwi. Wywodzi się z Wysp Korzennych, inaczej nazywanych Wyspami Banda. To część Archipelagu Malajskiego. Została sprowadzona do Europy przez krzyżowców w trakcie wypraw krzyżowych.
Gałka muszkatołowa - właściwości
Gałka muszkatołowa znana jest przede wszystkim ze swojego charakterystycznego aromatu. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z licznych wartości odżywczych tej przyprawy. Warto wiedzieć, że znajduje się w niej wiele minerałów i witamin takich jak m.in.:
- witamina A,
- witamina E,
- witamina C,
- magnez,
- mangan,
- cynk,
- żelazo,
- fosfor,
- miedź.
Nawet około połowy zawartości gałki muszkatołowej to substancje oleiste. W nasionach tej przyprawy znajdziemy dwa typy olejków:
- olejek eteryczny, który stanowi maksymalnie do 15% gałki muszkatołowej. Nie jest to duża ilość, ale sporo w nim komponentów, które sprawdzają się nie tylko w sferze kulinarnej, ale też w branży farmaceutycznej czy kosmetycznej. Tutaj warto też wspomnieć o jednym ze składników olejku tj. mirystycynie, która odpowiada za psychoaktywne działanie gałki muszkatołowej,
- masło muszkatowe (olej nielotny) - ten stanowi do 40% gałki muszkatołowej. W tym olejku nie ma zbyt wielu komponentów, które odgrywałyby dużą rolę dla zdrowia czy przemysłu.
W nasionach muszkatołowca znajduje się także celuloza, czyli błonnik pokarmowy. Ten wpływa bardzo pozytywnie na pracę układu pokarmowego i wspomaga odchudzanie.
Zobacz: Korzenny koktajl
Gałka muszkatołowa - zastosowanie
Gałka muszkatołowa to nie tylko przyprawa. Choć niewątpliwie znana jest przede wszystkim ze swojego kulinarnego zastosowania. Sprawdź więcej szczegółów.
Gałka muszkatołowa - zastosowanie w kuchni
W kuchni stosujemy ją przede wszystkim w sproszkowanej formie. Nie trzeba użyć jej wiele, aby poczuć jej smak i aromat. Olejki eteryczne oraz substancje lotne są bardzo mocno wyczuwalne. Jest nawet wskazane, aby uważać z ilością tej przyprawy - jest bowiem dość gorzka i może zepsuć smak przygotowywanej potrawy.
Dodajemy ją między innymi do ciast (głównie pierników) i deserów (np. kremów czy puddingów), ale też do potraw mięsnych, np. kiełbas, pasztetów, zup czy win. Koniecznie wykorzystaj gałkę muszkatołową do ajerkoniaku. Bez oporów stosuj ją także w daniach serowych. Doskonale łączy się z pomidorami, kurczakiem czy roślinami strączkowymi. Gałka "lubi się" z baraniną, jagnięciną czy plackami z cukinii. Kucharze z powodzeniem stosują ją też we flakach, bigosie czy kotletach mielonych.
Sprawdź przepisy z zastosowaniem gałki muszkatołowej od Smaker.pl
Gałka - na przeziębienie
Czy stosować gałkę muszkatołową na przeziębienie? Oczywiście, że tak! Gałka muszkatołowa używana jest w medycynie naturalnej od dawien dawna. Jak ją dawkować w sytuacji złego samopoczucia związanego z infekcją?
Wystarczy zagotować jedną łyżeczkę mielonej gałki muszkatołowej w szklance wody. Potem pozostaje już tylko wypić napar, zupełnie jak herbatę. Krótko po tym organizm zacznie się pocić. Gałka muszkatołowa na ból gardła i kaszel była stosowana przez nasze babcie i jeszcze przez wcześniejsze pokolenia. Spokojnie zaufaj temu sposobowi - a nuż pomoże w trudnych chwilach także i tobie.
Gałka na ból gardła, kaszel i inne objawy związane z przeziębieniem, sprawdzi się też w ciepłym mleku. Wówczas mówimy o tzw. złotym napoju. Jak przygotować takie mleko z gałką zwane nie bez powodu eliksirem zdrowia? Do małego garnka należy wlać szklankę mleka (dowolnego, może być też napój roślinny). Do środka dodać łyżeczkę masła klarowanego lub oleju kokosowego. Teraz pozostaje tylko dosypać gałkę, można również użyć kardamonu lub cynamonu. Warto dodać także trochę startego imbiru. Wszystko mieszamy i gotujemy przez dwie, trzy minuty. Mieszankę można osłodzić miodem wedle uznania.
Pasta na trądzik z gałki muszkatołowej
Gałka muszkatołowa może okazać się świetnym lekarstwem na walkę z niedoskonałościami cery. Przyprawa ta działa bowiem przeciwbakteryjnie, ściągająco i przeciwzapalnie. Jeżeli więc jesteś posiadaczem cery tłustej lub mieszanej, to pomyśl o tym dobroczynnym, domowym sposobie.
Pasta na trądzik z gałki jest banalnie prosta w przygotowaniu. Potrzebujesz pół łyżeczki tej znanej przyprawy i łyżkę pełnotłustego mleka. Te dwa składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i nałóż na twarz. Chwilę masuj, odczekaj 10 minut i zmyj. Od razu zauważysz efekty. Twarz będzie gładsza, rozjaśniona i bardziej odżywiona.
Olejek z gałki - tak czy nie?
Sprawdź także olejek z gałki muszkatołowej. To produkt cieszący się coraz większą popularnością. Ma działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Uspokaja, redukuje poziom stresu, zapewnia stan ukojenia, działa przeciwdepresyjnie, poprawia samopoczucie, łagodzi ból.
W jego składzie znajdują się także elemicyny, czyli składniki o działaniu... halucynogennym. Od sześciu do 30 gramów sproszkowanej gałki to dawka halucynogenna. Objawy mogę pojawić się do kilku godzin po spożyciu i utrzymają się nawet dobę! Warto uważać na przyjmowane dawki gałki muszkatołowej. To wartościowa przyprawa, która jak wszystko w nadmiarze szkodzi - powoduje dziwne sny, omamy wzrokowe, a przy długotrwałym stosowaniu nawet raka wątroby czy śmierć (zatrzymanie akcji serca).
Olejek z gałki wykorzystywany jest głównie do masaży (w wersji rozcieńczonej), kominków zapachowych czy do kąpieli. Kupisz go w sklepach internetowych.
1. Klopsiki w occie z gałką muszkatołową
Klopsiki w occie z gałką muszkatołową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Cukiniowo-muszkatołowy krem
Cukiniowo-muszkatołowy krem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zawijany indyk z gałką muszkatołową i majerankiem
Zawijany indyk z gałką muszkatołową i majerankiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Placki ziemniaczane z gałką muszkatołową
Placki ziemniaczane z gałką muszkatołową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zapiekane purée ziemniaczane
Purée ziemniaczane z gałką muszkatołową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Jogurt z owocami i nutą gałki muszkatołowej
Jogurty owocowo-korzenny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jakie kwiaty wybrać na walentynki? »
Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika: wyjdą idealnie chrupiące »
Dzyndzałki, forszmaki i fuczki. Oto 5 mało znanych potraw regionalnych »