Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 69
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 735
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 352
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4964
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 69
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 735
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 352
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4964
Składniki
Gotujemy rosół drobiowy (lub z poprzedniego dnia). Potrzebny jest nam około 1 litr
Czysty rosół (bez "paprochów" i "tłustych ok") ale z marchewką, pietruszką i selerem wlewamy do garnka. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i gotujemy do miękkości (ok. 5 min).
Całość traktujemy blenderem do konsystencji kremu.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (może być spora ilość, połówka gałki)
Podajemy gorące z płatkami kukurydzianymi w osobnej miseczce, tak aby przy każdym delektowaniu się kolejną łyżką kremu móc również doznać na niej efekt chrupania :) Można podawać z odrobiną śmietany
Czas przygotowania: do 20 min, jeśli mamy już rosół, 3,5 godziny jeżeli rosół zamierzamy dopiero gotować. Można oczywiście zastosować kostkę rosołową (ale to wersja dla leniwych:)) lub wersja "vega" - woda z kucharkiem lub wegetą :)
SMACZNEGO!