Dieta roślinna to prężnie rozwijający się trend w żywieniu na całym świecie. Również Polacy coraz chętniej dokonują zmian w jadłospisach i szukają nowych pomysłów na wzbogacenie swojego menu. Dla tych, którzy nie chcą rezygnować z ulubionych smaków, marka Violife przygotowała wegańskie alternatywy dla serów – m.in. dla goudy, cheddara czy kremowego serka do smarowania. Produkty te idealnie sprawdzą się jako dodatki do sałatek, tostów, czy „zielonych” burgerów.
Grecka sałatka w tortilli
Sałatka grecka w nowej odsłonie! Świeże, letnie warzywa w chrupiącej miseczce z tortilli.
Składniki na sałatkę:
- 2 średniej wielkości tortille
- 1 mała sałata
- 1 ogórek pokrojony w kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
- 500 g pomidorków cherry pokrojonych na połówki
- 3 łyżki oliwek pokrojonych w plasterki
- Sok z połowy wyciśniętej cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Świeży pieprz
- Świeże lub suszone oregano
Marynata do Violife Blok Greek White:
- 200 g pokrojonego w kostkę Violife Greek White
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- Oliwa z oliwek
- Świeże oregano
- Świeży rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na marynatę zmieszaj w słoiku, a następnie dodaj do niego Violife Greek White. Przechowuj w lodówce minimum przez 2-3 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180°
- Posmaruj tortille oliwą z oliwek, a następnie połóż je na odwróconych, żaroodpornych, średniej wielkości miseczkach. Przykryj je folią aluminiową i odwróć tak, by uzyskać pożądany kształt tortilli. Miskę umieść na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.
- W innej misce zmieszaj wszystkie składniki sałatki.
- Gdy miseczki z tortilli ostygną, wyłóż sałatkę na środek, a na wierzchu ułóż kostki Violife White Greek i całość polej marynatą.
Le rond burger
Zjawiskowy burger wege. Po prostu comfort food w najlepszym wydaniu!
Składniki:
- 150 g Violife Le Rond Camembert flavour
- 1 wegańska bułka do burgera
- 1 łyżka konfitury z żurawiny
- 1 garść szpinaku baby
Surówka Colesław:
- 30 g drobno posiekanej czerwonej kapusty
- 30 g drobno posiekanej białej kapusty
- 1 marchewka grubo starta
- 2 łyżki wegańskiego majonezu
- Sól i pieprz do smaku
Dodatek:
- Przygotowane wcześniej domowe frytki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°
- Bułkę do burgera przekrój na pół i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 2 min.
- W misce połącz i dobrze wymieszaj wszystkie składniki na surówkę Colesław.
- Następnie połóż Violife Le Rond na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 7 minut, aż się zarumieni.
- Na spodniej części bułki ułóż surówkę Colesław, następnie kolejno układaj Violife Le Rond, żurawinę i szpinak.
- Całość przykryj wierzchnią częścią bułki.
- Podawaj z wcześniej przygotowanymi frytkami oraz pozostałą surówką Colesław.