Spis treści:
Grzyby to niewątpliwie kulinarny symbol jesieni, dodatkowo można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów. Podkreślają smak zup, mięsnych sosów, świetnie pasują do jajecznicy, omleta, można je marynować i suszyć. Warto jednak pamiętać, że zbieranie grzybów wiąże się z dużą odpowiedzialnością. Jeżeli dopiero rozpoczynasz przygodę z grzybobraniem, koniecznie upewnij się, że okazy, które lądują w twoim koszyku nadają się do spożycia. Wiele gatunków grzybów jedynie subtelnie różni się od siebie, a konsekwencje zjedzenia tzw. "trujaków" mogą być tragiczne. Sprawdź, jakie są najzdrowsze grzyby leśne oraz jak przyrządzać grzyby, by nie traciły wartości odżywczych.
Sprawdź także: Jakie mięso jest najlepsze z sosem grzybowym. Jakie grzyby są najlepsze na sos?
Jakie są najzdrowsze grzyby leśne?
Wiele osób uważa, że grzyby to tak naprawdę sama woda i próżno szukać w nich substancji odżywczych. Owszem, w większości składają się one z wody, jest to ok. 90 proc., ale jednocześnie zawierają również składniki korzystnie wpływające na zdrowie. Borowik, uznawany jest za prawdziwego króla wśród leśnych grzybów, ma bogaty smak i aromat, dlatego z chęcią dodajemy go do zup czy sosów. Co więcej, borowiki zawierają witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, a także fosfor i magnez, wzmacniające kości i zęby, potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi, a także żelazo, które chroni organizm przed anemią. Ponadto zawierają także sporo białka, które pomaga zadbać o prawidłowy stan mięśni.
Warto zwrócić także uwagę na ukryte w mchu, żółciutkie kurki, które genialnie podbiją smak każdej jajecznicy. Tu także znajdziemy witaminy, m.in.: C, z grupy B czy E oraz minerały, takie jak: potas i żelazo. Witamina E nazywana jest witaminą młodości, ponieważ korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, natomiast witamina C pomaga wspierać odporność organizmu. Kurka, znana także pod nazwą pieprznik jadalny, jest także źródłem antyoksydantów, które wspierają walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i zapobiegające przedwczesnemu starzeniu.
Rudy rydz, czyli mleczaj rydz, to także bardzo zdrowy grzyb, którego jedzenie pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy, sercowo-naczyniowy nerwowy, pozwala również wzmocnić kości i zęby. Ponadto rydze mają działanie przeciwbakteryjne, pomagają zwalczać m.in. na prątki gruźlicy i pałeczki duru brzusznego. Warto zbierać również koźlarze, zwane również kozakami, są bogate w niacynę, czyli witaminę B3, korzystnie wpływającą na układ hormonalny i nerwowy.
Kania to grzyb, który kochają wszystkie osoby unikające spożywania mięsa. To właśnie z nich można przygotować przepyszne, panierowane "kotlety", którymi z powodzeniem można zastąpić schabowe. Czubajki kanie są źródłem witaminy A, tych z grupy B, C, D i E, a także substancji mineralnych, takich jak: potas, żelazo, fosfor i mangan. Co ciekawe, jedzenie tych grzybów pomaga chronić organizm przed bakteriami i wirusami.
Jak przyrządzać grzyby, by nie traciły wartości odżywczych?
Obróbka cieplna może przyczyniać się do utraty substancji odżywczych, na przykład w przypadku borowików zmniejsza ilość zawartego w nich białka. Nie należy smażyć grzybów zbyt długo, ponadto używania dużej ilości tłuszczu sprawia, że stają się one trudniejsze do strawienia, lepszym wyborem dla żołądka będą grzyby duszone lub pieczone. Niektórzy uwielbiają natomiast grzyby w mocno zabielanej zupie lub w towarzystwie śmietanowych sosów, warto jednak pamiętać, że takie połączenie nie będzie najlepszym wyborem dla naszej linii. Same grzyby są niskokaloryczne, w 100 g kurek to jedynie 32 kcal, borowiki to 34 kcal, a kanie 21 kcal. Jeżeli jednak zaprawimy je dużą ilością śmietany, takie danie z pewnością nie będzie najlepszym wyborem na diecie odchudzającej.
Jeżeli dania z grzybami są dla ciebie zbyt ciężkostrawne, dodaj do nich zioła i przyprawy, np. rozmaryn, tymianek, cząber, majeranek, jałowiec czy kminek. Wesprą one trawienie oraz pozwolą ci uchronić się przed ewentualną niestrawnością. Pamiętaj również, że nie wszystkie grzyby można przygotowywać w ten sam sposób. Kurki wystarczy jedynie krótko poddusić lub podsmażyć, podczas gdy borowiki najlepiej ugotować przez minimum kwadrans lub ususzyć. Jeśli zebrałeś natomiast kozaki, warto je ukisić, a maślaki przeznaczyć na sos lub ugotować z nich zupę.
Pamiętaj również, by zbyt długo nie przechowywać grzybów, chyba że przeznaczasz je do suszenia. Po zebraniu należy je oczyścić, zużyć do bieżących dań, przerobić lub zamrozić. Nie przechowuj ich także w plastikowej reklamówce, mogą wówczas spleśnieć. Ponadto mogą wytworzyć się toksyny o działaniu rakotwórczym. Na stole podczas urodzin czy rodzinnych spędów lubisz podstawić marynowane grzybki, jako zakąskę do alkoholu? Warto mieć na uwadze, że takie połączenie może być toksyczne i fatalnie wpływać na twoją wątrobę.
Źródła: zywienie.medonet.pl,/fit.poradnikzdrowie.pl, sprawdzone.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Cztery triki sprawią, że ochota na słodycze minie. Za kilka lat sobie podziękujesz »
Odmładza skórę i stawy, przyspiesza metabolizm. „Białko młodości” pij też na odporność »
Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »