Spis treści:
Naleśniki z kapustą na odchudzanie możesz podać na śniadanie, obiad lub kolację. Jeśli szukasz pomysłu na niskokaloryczny posiłek, który jednocześnie cię nasyci, wypróbuj przepis. Wyłącznie łatwo dostępne składniki, prosta receptura i mnóstwo smaku. Dowiedz się, jak zrobić naleśniki z kapustą na odchudzanie, żeby już od rana cieszyć się dużą dawką energii.
Kapusta na odchudzanie
Naleśniki z kapustą na odchudzanie to wspaniała propozycja na śniadanie lub lunch dla osób, które planują zrzucić kilka kilogramów. Wszyscy na diecie redukcyjnej marzą o pożywnym posiłku, który doda energii, ale niezbyt dużo kalorii. Właśnie taką propozycją są naleśniki z kapustą. Bazują na zdrowych składnikach, które zawierają mnóstwo wartości odżywczych.
Jak zrobić naleśniki z kapustą na odchudzanie? Do ich przygotowania użyjesz przede wszystkim białej kapusty i cukinii. Te bazowe produkty mają mało kalorii i tłuszczów, dlatego nie grozi ci szybkie przybranie wagi. Spożywanie cukinii zapobiega utrzymaniu nadmiaru wody w organizmie, więc pozbędziesz się obrzęków i opuchlizn. Dodatkowo jest ona lekkostrawna i niskokaloryczna (w 100 gramach tylko ok. 17 kcal), więc nie obciążysz organizmu.
Kapusta na odchudzanie to również dobry pomysł. Choć wszyscy wiedzą, że ta kiszona szczególnie dobrze wpływa na mikroflorę jelitową, to również ta surowa pobudza ruchy perystaltyczne jelit i podkręca metabolizm organizmu. Choć ma właściwości wzdymające, to jest niskokaloryczna (w 100 gramach - ok. 25 kcal) i dostarcza duże ilości błonnika. Dzięki temu dłużej utrzyma uczucie sytości.
Jak zrobić naleśniki z kapustą na odchudzanie?
Trzeba przyznać, że naleśnik to raczej umowna nazwa na tę potrawę, bo wyglądem przypomina bardziej omlet lub placki ziemniaczane. Zdecydowanie jednak naleśnik z kapustą pomoże na odchudzanie i będzie sycącym, a niskokalorycznym posiłkiem. Sprawdź, jak mało składników potrzeba do jego zrobienia i jak proste jest jego przyrządzanie.
Naleśnik z kapustą na odchudzanie | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- pół główki białej kapusty,
- 1,5 łyżeczki soli,
- cukinia,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ryżowej,
- 50 g sera mozzarella,
- oliwa z oliwek do smażenia.
Jak zrobić naleśniki z kapustą na odchudzanie? Przepis nie jest trudny, tym bardziej że użyjesz łatwo dostępnych składników. Na początku obierz kapustę z wierzchnich liści, a resztę umyj i poszatkuj w krótkie paski. Następnie przesyp je do głębszej miski i posól. Odkrój końcówki z cukinii, dokładnie umyj warzywo i zetrzyj całą (ze skórką) na tarce o dużych oczkach. Przełóż do osobnej miski, posyp połową łyżeczki soli, przemieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie dobrze odciśnij nadmiar płynu, a startą cukinię dodaj do większego naczynia z kapustą. Wymieszaj warzywa do połączenia.
Wbij dwa jajka, wsyp dwie łyżki mąki ryżowej i dokładnie wymieszaj. Ser mozzarella utrzyj na grubych oczkach tarki, wsyp do pozostałych składników i ponownie wymieszaj do połączenia. Rozgrzej oliwę na patelni, a na gorącą przełóż przygotowaną masę - tak, żeby wypełniła całe dno naczynia. Przykryj pokrywką i smaż tak ok. 10 minut. Po tym czasie na naleśnik z kapustą nałóż talerz, obróć patelnię do góry nogami i odstaw na chwilę potrawę. Nasmaruj patelnię ponownie oliwą z oliwek i poczekaj, aż się rozgrzeje. Wtedy połóż placek nieusmażoną częścią do spodu. Ponownie przykryj pokrywką i smaż jeszcze kilka minut, aby z obu stron naleśnik był zarumieniony.
Pamiętaj, że z podanej proporcji składników zrobisz dużego naleśnika z kapustą, który wystarczy na cztery mniejsze porcje lub dwie naprawdę sycące.
Źródło: Smaker.pl, YouTube @zdroweprzepisy8
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zanim wrzucisz do pralki, namocz. Ta mieszanka sprawi, że firanki będą bieluteńkie »
Najgorsze towarzystwo dla kawy. Unikaj rano, podczas obiadu i na imprezie »