Napar z 5 ziół na świątecznie przejedzenie. Od razu poczujesz się lepiej

Odpowiednio przyrządzone napary z ziół na przejedzenie pomogą szybko i skutecznie pozbyć się uciążliwych dolegliwości trawiennych. Które z nich warto stosować, by zniwelować skutki świątecznego przejedzenia? Podpowiadamy.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Jak działa napar z ziół na przejedzenie?

- Jak zrobić napar z imbiru na niestrawność?

- Dlaczego warto pić napar z mięty na przejedzenie?

- Jak działa napar z lukrecji na przejedzenie?

- Jak zrobić napar z dzikiej róży?

- Jak zrobić z kminku na przejedzenie?

- Domowe sposoby na walkę z niestrawnością

 

Święta to czas spotkań w gronie rodziny i przyjaciół oraz dużej ilości jedzenia. Wigilijne potrawy są smaczne, lecz również ciężkostrawne, a spożywane w nadmiarze mogą doprowadzić do problemów trawiennych. Warto więc poznać skuteczne sposoby na świąteczne przejedzenie i zastosować je, by móc w pełni cieszyć się Bożym Narodzeniem.

Napar z ziół na przejedzenie - dlaczego warto go przyrządzić?

Mimo że przejadanie się nie jest korzystne dla naszego organizmu, w czasie świąt trudno go uniknąć. Skutki spożywania ciężkostrawnych potraw są bardzo nieprzyjemne - ból brzucha, zgaga, wzdęcia i uczucie ciężkości mogą popsuć świąteczną atmosferę. Sprawdzonym sposobem na zniwelowanie ich jest napar z ziół na przejedzenie. Jest on szybki i prosty do przygotowania, a do tego całkowicie naturalny. Większość przepisów na napary na przejedzenie wymaga użycia tylko jednego, ogólnodostępnego i niedrogiego składnika. Miętę, imbir czy kminek można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Warto więc odpowiednio wcześnie się w nie zaopatrzyć, by zlikwidować skutki świątecznego przejedzenia.

1. Napar z imbiru

Ta popularna przyprawa o ostrym, intensywnym smaku znana jest w wielu właściwości leczniczych. Posiada silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na odporność i w naturalny sposób podnosi ciśnienie krwi. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że sprawdzi się jako napar na przejedzenie. Imbir skutecznie pobudza trawienie, niweluje wzdęcia i uczucie pełności. Łagodzi również ból brzucha i nudności.

Przepis na napar na przejedzenie z imbiru jest bardzo prosty. Wystarczy fragment korzenia pokroić na niewielkie kawałki (można go również zetrzeć na tarce) i zalać gorącą wodą. Po ostudzeniu jest gotowy do wypicia. Dla wzbogacenia smaku można do niego dodać kilka kropel soku z cytryny.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

2. Napar z mięty

Mięta należy do najpopularniejszych ziół, pojawiających się w naszej kuchni w różnorodnej formie. Może stanowić dodatek do potraw i napojów, pozwoli również zniwelować skutki świątecznego przejedzenia. Obecny w liściach mięty mentol ogranicza wydzielanie żółci, dzięki czemu jest bardzo pomocny w przypadku wystąpienia takich dolegliwości jak wzdęcia czy zaparcia. Dodatkowo mięta działa rozkurczająco na mięśnie przewodu pokarmowego, łagodząc ból spowodowany przejedzeniem lub spożyciem ciężkostrawnych potraw.

Napar z ziół na przejedzenie można przyrządzić zarówno ze świeżych, jak i suszonych liści mięty. Na jedną porcję wystarczy jedna łyżeczka suszu. Należy zalać go gorącą wodą, przykryć szklankę i pozostawić do zaparzenia na ok. 5 minut. Po tym czasie napar nadaje się do spożycia. Aby złagodzić skutki świątecznego przejedzenia, najlepiej pić go bez cukru. Można natomiast wzbogacić go niewielką ilością soku z cytryny lub rumiankiem.

3. Napar z lukrecji

Kolejny sprawdzony sposób na świąteczne przejedzenie to napar z korzenia lukrecji. Ta roślina o charakterystycznym, słodkim smaku pomoże na dolegliwości trawienne, a dzięki silnemu działaniu przeciwzapalnemu szybko zregeneruje śluzówkę jelit oraz żołądka, przywracając ich prawidłowe działanie. Lukrecja pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby, zwalcza również nadkwasotę.

Przepis na napar na przejedzenie z lukrecji jest prosty do wykonania, choć trzeba mu poświęcić nieco więcej czasu. 2-3 cm korzenia należy umieścić w garnku, zalać szklanką zimnej wody, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez ok. 10 minut. Po ostudzeniu wystarczy go przecedzić.

Napar z lukrecji jest doskonałym sposobem na świąteczne przejedzenie, nie należy go jednak pić w ilości większej niż 1-1,5 szklanki dziennie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

4. Napar z dzikiej róży

Owoce dzikiej róży posiadają wiele witamin, mikroelementów i substancji przeciwzapalnych, dzięki czemu mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Wiele osób stosuje herbatę z dzikiej róży w czasie przeziębienia lub infekcji górnych dróg oddechowych. Sprawdzi się również jako napar z ziół na przejedzenie. Dzika róża pomoże w przypadku niestrawności i wzdęć, łagodzi również podrażnienia układu pokarmowego oraz biegunkę. Szklanka herbaty z dzikiej róży ułatwi pozbycie się poświątecznego uczucia przejedzenia, natomiast w przypadku większych problemów żołądkowych ilość wypijanego w ciągu dnia naparu można zwiększyć do 2-3 szklanek. Napar z dzikiej róży wymaga dość długiego parzenia w temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza. Na jedną szklankę wystarczy ok. 5 całych owoców lub łyżeczka suszu. Po zalaniu wodą najlepiej parzyć je przez 2-3 godziny. Sprawi to, że będzie mocny i esencjonalny.

5. Napar z kminku

Z tej propozycji z pewnością chętnie skorzystają nie tylko osoby szukające ulgi po przejedzeniu, ale również wszyscy martwiący się dodatkowymi, poświątecznymi kilogramami. Napar z kminku jest bowiem skutecznym sposobem na przyspieszenie metabolizmu, a tym samym spalanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo stymuluje wydzielanie soków trawiennych w żołądku, co pozwala szybciej strawić spożyty posiłek. Zapobiega wzdęciom, jest również skuteczny w przypadku zgagi.

Oto najszybszy przepis na napar na przejedzenie z kminku. Jedną łyżeczkę nasion należy rozetrzeć w moździerzu (można również zmielić od razu większą ilość w młynku do kawy) zalać gorącą wodą i pozostawić pod przykryciem na ok. 15 minut. Po zaparzeniu trzeba odcedzić starty kminek. Napar ten można pić kilka razy dziennie.

Napar z ziół na przejedzenie - co jeszcze warto zastosować?

Lista ziół, z których można wykonać prosty i skuteczny napar na przejedzenie, jest znacznie dłuższa. Pozytywny wpływ na układ pokarmowy wykazują również: pokrzywa, dziurawiec, majeranek czy rumianek. Pomocna może być też gorzka, czarna herbata. Aby zlikwidować skutki świątecznego przejedzenia, warto wybrać się na spacer - ruch przyspieszy metabolizm i ułatwi trawienie.

 

 

 

 

Zobacz także:

Rozgrzewające napoje na chłodne dni! Znasz te przepisy? »

Kulinarne sposoby na walkę z przeziębieniami i wzmocnienie odporności »

Niezwykłe właściwości ryżu: pomogą w kuchni i w łazience »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
0
Przekąski Jajka na twardo w panierce

Polecam jajka ugotowane na twardo, panierowane i smażone w głębokim tłuszczu....

Odsłon: 120

30 min
5
Desery biszkoptowa rolada Bounty

Puszyste ciasto biszkoptowe, posmarowane kremem kokosowym i czekoladowym krem...

Odsłon: 10409

30 min
15
60 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Mielony boczek z szynkowaru

Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...

Odsłon: 192

>60 min
7

Polecane artykuły

Wideo Lody ananasowe z mleczkiem kokosowym

Gdy za oknem zaczyna się cieplejsza pogoda, z chęcią szukamy sposobów na ochłodę. Podsuwamy ci więc deser idealny na wiosnę i lato, choć dla miłośn...

0
Wideo Starodawna receptura na sernik lwowski

Szukasz ciekawego pomysłu na ciasto? Dobrze trafiłeś! Przygotuj sernik lwowski ze starej receptury. Pyszne połączenie twarogu z polewą czekoladową...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: zielony barszcz ukraiński, risotto z kurczakiem, lody solony karmel

W sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje pyszną sezonową zupę – zielony barszcz ukraiński ze szczawiem i młodymi ziemn...

0
Informacje Ogórki małosolne na sucho - czy są zdrowe? Kto nie powinien jeść ogórków małosolnych

Ogrodnicy i działkowicze z niecierpliwością czekają na nowy sezon ogórków. To jedno z najpopularniejszych warzyw, które można jeść nie tylko na sur...

0