Spis treści:
Kumin, nazywany również kminem rzymskim, to przyprawa, która znana była Egipcjanom już w V wieku. Równie chętnie używali jej mieszkańcy starożytnej Grecji i Egiptu, stosowano ją zarówno w celach leczniczych, jak i pielęgnacyjnych. Dziś kumin powszechnie używany jest w kuchni śródziemnomorskiej, bliskowschodniej i indyjskiej. Nic dziwnego, spożywanie tej przyprawy korzystnie wpływa na zdrowie. Napój na bazie wody i kuminu to z kolei skuteczny środek na odchudzanie.
Kumin właściwości
Kmin rzymski to bardzo zdrowa przyprawa, znajdziesz w niej witaminy: C, A, E, K, witaminy z grupy B oraz minerały: żelazo, cynk, potas, magnez, fosfor, miedź, czy wapń. Kumin poleca się przede wszystkim do stosowania w celu zadbania o układ krwionośny oraz obniżenia poziomu „złego” cholesterolu.
Ponadto kmin rzymski ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Znajdują się w nim również olejki eteryczne, dzięki czemu pomaga on w walce z infekcjami oraz podczas wystąpienia dolegliwości ze strony dróg oddechowych. Co więcej, kmin rzymski wspiera odporność organizmu.
Przyprawę tą możesz kojarzyć również jako składnik ziołowych herbat na problemy z trawieniem. Kumin zawiera tymol, który pobudza wydzielanie enzymów trawiennych oraz żółci, które wspierają prawidłowe trawienie. Stosuje się go również w przypadku wystąpienia biegunki, wzdęć, czy nudności.
Woda z kuminem na odchudzanie
Okazuje się również, że kumin może pomóc w procesie odchudzania. Oczywiście nic nie zastąpi zdrowej diety oraz ruchu, jednak warto w tym wypadku sięgnąć po naturalne sposoby na pobudzenie metabolizmu. Badania pokazują, że osoby, które do swojej diety włączyły kmin rzymski, traciły zbędne kilogramy szybciej.
Woda z kuminem to napój, który przywędrował do nas z Indii, wraz z kilkoma dodatkami tworzy lemoniadę jal-jeera. Mikstura ta ma wspiera spalanie tłuszczu. Dodatkowo działa korzystnie na trawienie, przyśpiesza przemianę materii, pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, oraz usuwa nadmiar gazów gromadzących się w przewodzie pokarmowym.
Woda z kuminem na odchudzanie - przepis
Przygotowanie odchudzającej wody z kuminem jest naprawdę proste. Wystarczy, że dwie łyżeczki nasion kuminu zalejesz litrem wrzątku. Odczekaj, aż nasiona się zaparzą, a następnie przecedź napój przez sitko. Pij dwa razy dziennie, jedną porcję koniecznie na czczo.
Wodę z kuminem, można przygotować również w rozszerzonej wersji, która będzie miała więcej walorów smakowych. Do zrobienia lemoniady jal-jeera, bo o niej właśnie mowa, będziesz potrzebować: jedną łyżeczkę ziaren kuminu, pół litra wody, sok z cytryny, łyżeczkę brązowego cukru, szczyptę soli i pieprzu, garść świeżej mięty, mielony imbir i cynamon.
Na suchej patelni upraż ziarna kminu rzymskiego, a następnie utrzyj je na proszek. Do szklanki dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny, wsyp cukier i sól, wszystko dokładnie wymieszaj, tak by składniki się rozpuściły. Posiekaj mięte, przełóż do dzbanka, dodaj kumin, sok z cytryny, mielony imbir, cynamon oraz szczyptę pieprzu. Wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Jak pić wodę z kuminem? Jeśli nie masz problemu z wrażliwym żołądkiem, taki napój możesz spożyć przed śniadaniem.
Zobacz: Jak zrobić napój z kuminem, czyli lemoniadę jal-jeera?
Zobacz także:
Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »
Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »
Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »