Spis treści:
- Płatki owsiane właściwości
- Zalety jedzenia płatków owsianych
- Czy jedzenie owsianki na śniadanie jest zdrowe?
- Czy płatki owsiane mogą powodować tycie?
- Kto nie powinien jeść płatków owsianych?
Kiedyś owsianka kojarzyła się z rozmiękłą zupą mleczną. Dziś występuje w przeróżnych wariacjach, które wyglądem przypominają bardziej owocowe desery. Wiele osób, które przechodzą na dietę, odrzucają w kąt klasyczne kanapki, zastępując je owsiankami. Czy jedzenie płatków owsianych sprzyja odchudzaniu? A może przeciwnie, owsianka tuczy?
Sprawdź także: Jedz ten ser i zrzuć oponkę z brzucha. Te sery są najzdrowsze!
Płatki owsiane właściwości
W płatkach owsianych znajdziesz wiele cennych właściwości odżywczych, nie brakuje w nich witaminy C, E, witamin z grupy B oraz minerałów: magnezu, żelaza, cynku, fosforu, czy manganu. To również doskonałe źródło błonnika, dzięki czemu jedzenie owsianki korzystnie wpływa na układ trawienny. Reguluje pracę jelit oraz pomaga na zaparcia. Co więcej, płatki owsiane zwierają szereg niezbędnych dla zdrowia aminokwasów.
Ponadto regularne spożywanie owsianki pomaga obniżyć poziom „złego” cholesteroli we krwi. Płatki owsiane są polecany osobom, które chorują na cukrzyce, ponieważ nie powodują „skoków cukru”, po ich zjedzeniu poziom glukozy we krwi wzrasta stopniowo.
Zalety jedzenia płatków owsianych
Płatki owsiane mają wiele właściwości prozdrowotnych. Witaminy w nich zawarte korzystnie wpływają na układ nerwowy, zwiększają koncentrację i pamięć. Dlatego owsianka będzie dobrym śniadaniem dla osób wykonujących pracę umysłową oraz uczniów. W płatkach owsianych znajdują się także zdrowe nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in.: kwas oleinowy oraz linolowy. Kwasy te są składnikiem błon komórkowych, zapobiegają zakrzepom oraz wpływają na prawidłowe ciśnienie krwi.
Jeśli jak najdłużej chcesz zachować zdrowy i młody wygląd skóry, koniecznie sięgnij po owsiankę, zawarta w nich witamina E działa przeciwstarzeniowo. Co więcej, obecność β-glukanów ma działanie przeciwnowotworowe oraz wspierające odporność organizmu, ponieważ chronią organizm przed infekcjami.
Czy jedzenie owsianki na śniadanie jest zdrowe?
Przez wielu dietetyków oraz specjalistów od żywności płatki owsiane są uważane za produkt idealny na rozpoczęcie dnia. Z pewnością owsianka, na tle innych węglowodanowych śniadań wypada dość korzystnie, ponieważ ma niski indeks glikemiczny oraz zawiera błonnik, dzięki czemu nie powoduje nagłego wzrost poziomu cukru we krwi. Co więcej, po zjedzeniu owsianki daje na długo uczucie sytości.
Czy więc duża miska owsianki z bananem, dużą ilością masła orzechowego i miodu oraz pełnotłustym mlekiem to dobre śniadanie? Niekoniecznie, jednak na pewno będzie lepszym wyborem od drożdżówki lub wysoko słodzonych płatków śniadaniowych. W takiej formie płatki owsiane niestety będą kaloryczną bombą.
Dużo lepszym wyborem będzie skomponowanie śniadania z płatków owsianych oraz źródła pełnowartościowego białka, oraz zdrowych tłuszczów. Białkowym dodatkiem może być serek wiejski lub chudy jogurt, np. typu islandzkiego. Do zdrowych tłuszczów należą np. orzechy, pestki i nasiona – pamiętaj, że są one bardzo kaloryczne, dlatego, jeśli jesteś na diecie, nie należy z nimi przesadzać. Do takiego śniadania idealnie będą pasować również świeże owoce, wybierz te z niewielką ilością kalorii: maliny, truskawki, jabłka, jagody, czy borówki.
Czy płatki owsiane mogą powodować tycie?
Owsianka może spowodować tycie, tak jak każdy inny produkt, który jest spożywany w nadmiarze. Jeśli jednak zachowasz odpowiednie proporcje, płatki owsiane mogą być świetnym produktem również na diecie. Jedna łyżka (10 g) płatków owsianych ma około 38 kcal. Do zrobienia owsianki wystarczy 40-50 g płatków.
Zwróć również uwagę na ilość oraz kaloryczność dodatków do owsianki. Jeśli chcesz, by twoje śniadanie miało mniej kalorii, do ich gotowania użyj wody zamiast mleka. Banan, chociaż zdrowy jest dość kalorycznym owocem, użyj więc truskawek lub borówek. Garść orzechów włoskich (30 g) to, aż 200 kcal! Dlatego, jeśli chcesz nieco odchudzić swoje śniadanie, użyj połowy porcji. Lubisz słodkie posiłki? Zastąp cukier, erytrytolem, który nie ma kalorii. Owsianka po lekkim liftingu będzie śniadaniem idealnym dla osób, które się odchudzają.
Kto nie powinien jeść płatków owsianych?
Płatki owsiane chociaż zdrowe, przez niektóre osoby powinny być wykluczone z diety. Tyczy się to przede wszystkim osób chorujących na celiakię, czyli mającym nietolerancję glutenu. Płatki owsiane nie mają go w swoim składzie, jednak mogą być nim zanieczyszczone w procesie produkcyjnym. Wysoka zawartość błonnika w płatkach owsianych może być również szkodliwa dla osób, które borykają się z chorobami jelit.
Masz ochotę na płatki owsiane? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników na pyszne owsianki.
4. Orzechowa owsianka na jogurcie
Zobacz przepisOrzechowa owsianka na jogurcie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sezamowa owsianka na jogurcie
Zobacz przepisSezamowa owsianka na jogurcie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Owsianka z truskawkami
Zobacz przepisOwsianka z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga obniżyć cholesterol »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »