Sprawdzone przepisy na grilla

W Polsce raczej rzadko zdarza nam się jeść kwiaty, tymczasem na świecie staje się to bardzo popularnym trendem. W Ameryce Południowej nasturcja jest tradycyjną przyprawą. Może więc i my powinniśmy ją lepiej poznać?

Fot. 123RF/Picsel

Nasturcja zwykle upiększa ogrody i parapety, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że można jej używać w kuchni. Roślina ta pojawiła się we Europie najprawdopodobniej w XVI wieku za sprawą botanika Nicolása Monardesa, który przywiózł ją z regionów dzisiejszego Peru, gdzie jest ona nie tylko ozdobnym kwiatem, ale również popularną przyprawą. Zanim jednak zaserwujemy ją naszym bliskim, powinniśmy mieć na uwadze, że niektóre jej odmiany są niejadalne (np. nasturcja wielka). Do odmian, które możemy spokojnie włączyć do naszej diety, należy nasturcja bulwiasta, której liście, owoce oraz bulwy wykorzystuje się do produkcji przypraw, a w niektórych zakątkach świata traktuje się jako pyszne warzywo.

Przysmak wprost z Ameryki Południowej

Nasturcja bulwiasta pochodzi z Ameryki Południowej i to tam jest najbardziej popularna. Najczęściej uprawia się ją w Ekwadorze, Peru, Boliwii oraz Kolumbii. Jest to długoletnia bylina, dorastająca nawet do 4 metrów wysokości. Posiada ona szczególne, żółto-pomarańczowe kwiaty, kwitnące od kwietnia aż do pierwszych przymrozków. Jej utrzymanie raczej jest łatwe i nie przysporzy problemu nawet początkującym ogrodnikom. Ważnym jest jednak, aby miejsce uprawy było odpowiednio nasłonecznione oraz osłonięte przed wiatrem.

Właściwości nasturcji bulwiastej

Dawniej wierzono, że ta jadalna roślina ma znaczny wpływ na potencję u mężczyzn. Badania jednak wykazały, że nasturcja raczej nie powinna być zaliczana do afrodyzjaków, gdyż jej częste spożywanie może obniżyć ilość testosteronu w organizmie. Roślinę tę powinniśmy jednak cenić ze względu na inne właściwości.

Co bardzo ważne, nasturcja stanowi bogate źródło witaminy C oraz luteiny - substancji odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie. W nasturcji znajdziemy również duże ilości beta-karotenu. Naukowcom udało się udowodnić, że beta-karoten ma zdolność neutralizowania wolnych rodników, odpowiedzialnych za szybsze starzenie się organizmu oraz powstawanie zmian nowotworowych. Zdaniem badaczy, przyjmowanie odpowiednich porcji beta-karotenu może uchronić nas m.in. przed rakiem skóry, wątroby oraz mózgu.

W medycynie wykorzystuje się również nasiona nasturcji większej. Medykamenty przygotowane na bazie tej rośliny mają silne działanie antybakteryjne i zwykle są wykorzystywane w leczeniu chorób układu moczowego.

Jej niezwykłe właściwości mogą pomóc nam w uporaniu się np. z chorobami dróg oddechowych. Co więcej, udowodniono, że nasiona tej rośliny mają działanie uspokajające oraz doskonale wspomagają metabolizm, stymulując produkcję soków trawiennych.

Nasturcja to także wspaniały środek poprawiający kondycję naszych włosów. Przygotowując domowy szampon na bazie tej rośliny uzyskamy środek, który je doskonale wzmocni, wygładzi oraz zagwarantuje im blask. Mieszając ją z tatarakiem lub skrzypem polnym, otrzymamy niezwykle skuteczny środek przeciwłupieżowy.

Sernik z prawdziwymi kwiatami na INTERIA.TV.

Zastosowanie nasturcji w kuchni

W naszym kraju spożywanie nasturcji, tak samo jak innych kwiatów, nie jest popularne. Jednak powoli ten trend kulinarny zaczyna wkraczać także i do naszych kuchni. Dodanie kwiatów do potraw, to jeden z najprostszych sposobów, aby wasze dania nabrały oryginalnego, a wręcz restauracyjnego charakteru. Kwiaty nasturcji mają lekko ostry, pieprzowy smak, dzięki czemu świetnie podkreślają smak mięs i nabiału. Doskonale nadają się również jako piękny dodatek do sałatki. W podobny sposób możemy również wykorzystać liście tej rośliny.

W przypadku nasturcji na naszych talerzach mogą zagościć nie tylko jej kwiaty, ale również bulwy, które mają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Mieszkańcy Ameryki Południowej zwykle spożywają je samodzielnie, jako smażone lub gotowane warzywo. Z powodzeniem możemy również przygotować z nich sałatki oraz pikle. Kłącza nasturcji zawsze powinniśmy poddać obróbce termicznej, aby zniwelować ich ostry i gorzki smak.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa – jej wersji jest tyle ile gospodyń. Przy różnych okazjach...

Odsłon: 74

60 min
3
Desery Keks

Jest szybki do przygotowania i można go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota....

Odsłon: 289

60 min
3
Desery Piknikowe tiramisu

Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...

Odsłon: 2556

30 min
6
Przekąski Śledzie w oleju

Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...

Odsłon: 225

30 min
1