Naturalne sposoby barwienia jajek

Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie.

Fot. 123RF/Picsel

Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem warto się zastanowić, jakie produkty są przez nas wykorzystywane w tym celu.

Skorupka jajek jest porowata, dlatego też niektóre substancje mogą przenikać za jej pośrednictwem do wnętrza jajka. W związku z tym, zdecydowanie lepszym i bezpieczniejszym dla naszego zdrowia będzie, gdy zrezygnujemy z chemicznych barwników, a w ich miejsce zastosujemy naturalne barwników, które znajdziemy w naszej spiżarni. Nasze babcie radziły sobie w ten sposób przez wiele lat, dlatego warto wrócić do tej nieco zapomnianej tradycji. Jest to nie tylko zdrowe rozwiązanie, ale również fantastyczna zabawa.

O co należy zadbać przed farbowaniem jajek?

Warto pamiętać, że naturalne barwniki są zdecydowanie słabsze niż te przygotowane w przemysłowych laboratoriach. W związku z tym powinniśmy przygotować do farbowania jajka, które mają możliwie jak najjaśniejszą skorupkę. Ideałem będą te całkowicie białe. Chociaż niewiele osób o tym wie, skorupkę jajka możemy również w bardzo prosty sposób rozjaśnić - w tym celu wystarczy zanurzyć je w roztworze wody i octu, przygotowanym w proporcjach 1:1.

Przygotowanie naturalnych barwników do jajek nie powinno nastręczać wam żadnych problemów. Zazwyczaj należy kierować się bardzo prostą zasadą: rozdrobnione liście, zioła lub warzywa należy zalać dwoma szklankami barwnika. Im bardziej intensywne kolory chcemy uzyskać, tym więcej produktów barwiących powinniśmy dodać. Tak przygotowane mieszkanki odstawiamy na kilka godzin, a następnie gotujemy w nic jajkach. Dla wzmocnienia efektu warto pozostawić jajka w wywarze do całkowitego ostygnięcia. Jeśli chcecie utrwalić kolor pisanek, warto dodać do barwników łyżeczkę octu lub przetrzeć je chusteczką zanurzoną w oleju.

Jakie kolory możemy uzyskać naturalnymi sposobami?

Żółte - aby przygotować jaja w tym kolorze, należy zagotować je w wywarze stworzonym na bazie kurkumy, liści jabłoni, curry lub drewna morwy.

Zielone - wasze pisanki nabiorą pięknego, wiosennego koloru dzięki szpinakowi, natce pietruszki, liściom pokrzywy lub młodemu zbożu.

Czerwonobrązowe - taki kolor uzyskacie dzięki zagotowaniu jajek w herbacie lub łupinkach cebuli. Jest to jeden z najpopularniejszych sposobów naturalnego farbowania jajek.

Czarne - chociaż pisanki w tym kolorze nie są zbyt często widywane w naszych koszyczkach, stanowią doskonałą bazę do przygotowania kraszanek. Czarny barwnik uzyskacie dzięki łupinom orzecha włoskiego.

Różowoczerwone - swojskie buraczki lub żurawina pozwolą wam przygotować przepiękne pisanki w intensywnym kolorze. Zmieszajcie te dwa produkty, a efekty przekroczą wasze oczekiwania.

Fioletowe - aby uzyskać taki kolor, koniecznie zaopatrzcie się w suszone kwiaty bzu, czerwoną kapustę lub kwiat hibiskusa. Każdy z tych produktów pozwala uzyskać nieco inny odcień fioletu.

Złociste - wasze wielkanocne jajka nabiorą złocistego koloru, jeśli zagotujecie je w wywarze przygotowanym na bazie kwiatów nagietka lub kory młodej jabłoni.

Niebieskie - jeśli myśleliście, że ten kolor uzyskacie jedynie sztucznymi barwnikami, byliście w błędzie. Aby stworzyć niebieskie pisanki wykorzystajcie suszone jagody lub jeżyny.

Pomarańczowe - jajka w takim kolorze zagoszczą na naszym stole wywarowi przygotowanemu z marchewki startej na drobnych oczkach.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Stworki Potworki

Ulubione danie małych i dużych dzieci, podane w frytkami oraz surówką, skus...

Odsłon: 5780

30 min
16
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 175

60 min
7
Desery Tarta borówkowa

Tarta borówkowa na kruchym cieście z przepysznym i delikatnym kremem patissie...

Odsłon: 122

>60 min
3
Dania główne Szaszłyki z polędwiczkami i śliwką

Szaszłyki z polędwiczkami z boczku i śliwką to wykwintne danie, które łączy w...

Odsłon: 195

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326