Najlepsze przepisy na ogórki

Naturalny antybiotyk na katar, kaszel, przeziębienie. Jak zrobić antygrypinę?

W sezonie jesienno-zimowym nasza odporność mocno spada, dlatego warto dodatkowo wzmacniać ją domowymi sposobami. Jeśli chcesz, aby twój organizm właściwie zareagował podczas przeziębienia, grypy czy innych chorób wirusowych, możesz regularnie pić naturalny napój z witaminą C. Sprawdź, jak zrobić antygrypinę i jakie ma właściwości?

Jak zrobić antygrypinę? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Antygrypina, jak sama nazwa wskazuje, ma pomóc organizmowi w zwalczeniu grypy, ale również łagodniejszych infekcji i przeziębień. Przygotowuje się ją z cytrusów, miodu, a często także z różnych prozdrowotnych dodatków. Odkryj jak zrobić antygrypinę, czyli naturalny „antybiotyk" na katar i kaszel.

Sprawdź także: Składnik odmładzającej zupy. Co to jest cavalo nero?

Jak zrobić antygrypinę?

Przepis na antygrypinę nie jest zbyt skomplikowany. Do jej przygotowania będziesz potrzebował następujących składników:

Składniki

  • grejpfrut,
  • pomarańcza,
  • cytryna,
  • 4 duże plasterki korzenia imbiru,
  • pół łyżeczki kurkumy mielonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu.

Jak zrobić antygrypinę? Na początku obierz wszystkie cytrusy, zdejmij z nich gorzką, białą skórkę (otaczającą miąższ) i usuń ewentualne pestki. Pokrój owoce na mniejsze kawałki i całość zblenduj w blenderze kielichowym. Następnie obierz czosnek i wrzuć go do maszyny. Pokrój też plastry imbiru i również umieść w blenderze. Wlej jeszcze miód i wsyp kurkumę. Zmiksuj na gładką masę. Antygrypina powinna mieć konsystencję syropu (jeśli wolisz rzadsze napoje, dolej szklankę wody). Antygrypinę przechowuj w czystym, szklanym słoiku w lodówce

Antygrypina - właściwości

Na co pomaga antygrypina? Właściwości tego domowego specyfiku wynikają oczywiście ze składników użytych do jego stworzenia. Ze względu na dużą zawartość witaminy C w cytrusach, antygrypina wspiera odporność i zapobiega przeziębieniom. W momencie, gdy organizm mierzy się z infekcją, skraca czas chorowania i oczyszcza zatoki oraz drogi oddechowe z wydzieliny. W momencie, gdy dodamy do napoju jeszcze miód, imbir lub kurkumę, tylko wzmocnimy prozdrowotny efekt. Np. dodatek miodu złagodzi kaszel. 

W antygrypinie znajduje się, oprócz witaminy C, jeszcze m.in. witamina A, która wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na prawidłową pracę narządu wzroku, działa krwiotwórczo i poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Napój z cytrusów to bogate źródło błonnika i antyoksydantów. Napój wspiera więc mikroflorę jelitową i proces trawienia, ale też ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Co więcej, zatrzymuje procesy starzenia się organizmu.

Zobacz: Koktajl pełen witaminy C

Jak pić antygrypinę?

Antygrypinę trzymaj w słoiku w lodówce i pij w celu wzmocnienia odporności lub podczas walki z infekcją. Jeśli prozdrowotny napój stosujesz profilaktycznie, możesz pić po kieliszku rano i wieczorem. Gdy jesteś już przeziębiony i chcesz przyspieszyć leczenie, wypij takie shoty nawet trzy razy w ciągu doby. W przypadku rozwodnionego specyfiku spożyj nawet szklankę antygrypiny dziennie. 

Antygrypina - przeciwwskazania

Jakie są przeciwwskazania do picia antygrypiny? Głównym jest przyjmowanie leków (na stałe lub doraźnie), ze względu na to, że prozdrowotny napój zawiera sok z grejpfruta, który wchodzi w interakcję ze środkami medycznymi i może osłabiać lub nasilać ich działanie. 

W przypadku stosowania antybiotyków, ale też leków obniżających ciśnienie krwi, przeciwzakrzepowych lub regulujących poziom cukru upewnij się najpierw u lekarza specjalisty, czy picie antygrypiny będzie bezpieczne. 

Zobacz także:

Jedz często. Twoja odporność będzie jak tytanowa tarcza »

Jest wolna od cholesterolu. Dobrze wypływa na żołądek, trzustkę i śledzionę »

Dodaj do pomidorowej. Nigdy nie smakowała tak dobrze »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Dalgona coffe

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 46

15 min
4
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 52

15 min
3
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 668

15 min
5
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 603

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3