Naturalny antybiotyk na katar, kaszel, przeziębienie. Jak zrobić antygrypinę?

W sezonie jesienno-zimowym nasza odporność mocno spada, dlatego warto dodatkowo wzmacniać ją domowymi sposobami. Jeśli chcesz, aby twój organizm właściwie zareagował podczas przeziębienia, grypy czy innych chorób wirusowych, możesz regularnie pić naturalny napój z witaminą C. Sprawdź, jak zrobić antygrypinę i jakie ma właściwości?

Jak zrobić antygrypinę? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Antygrypina, jak sama nazwa wskazuje, ma pomóc organizmowi w zwalczeniu grypy, ale również łagodniejszych infekcji i przeziębień. Przygotowuje się ją z cytrusów, miodu, a często także z różnych prozdrowotnych dodatków. Odkryj jak zrobić antygrypinę, czyli naturalny „antybiotyk" na katar i kaszel.

Sprawdź także: Składnik odmładzającej zupy. Co to jest cavalo nero?

Jak zrobić antygrypinę?

Przepis na antygrypinę nie jest zbyt skomplikowany. Do jej przygotowania będziesz potrzebował następujących składników:

Składniki

  • grejpfrut,
  • pomarańcza,
  • cytryna,
  • 4 duże plasterki korzenia imbiru,
  • pół łyżeczki kurkumy mielonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu.

Jak zrobić antygrypinę? Na początku obierz wszystkie cytrusy, zdejmij z nich gorzką, białą skórkę (otaczającą miąższ) i usuń ewentualne pestki. Pokrój owoce na mniejsze kawałki i całość zblenduj w blenderze kielichowym. Następnie obierz czosnek i wrzuć go do maszyny. Pokrój też plastry imbiru i również umieść w blenderze. Wlej jeszcze miód i wsyp kurkumę. Zmiksuj na gładką masę. Antygrypina powinna mieć konsystencję syropu (jeśli wolisz rzadsze napoje, dolej szklankę wody). Antygrypinę przechowuj w czystym, szklanym słoiku w lodówce

Antygrypina - właściwości

Na co pomaga antygrypina? Właściwości tego domowego specyfiku wynikają oczywiście ze składników użytych do jego stworzenia. Ze względu na dużą zawartość witaminy C w cytrusach, antygrypina wspiera odporność i zapobiega przeziębieniom. W momencie, gdy organizm mierzy się z infekcją, skraca czas chorowania i oczyszcza zatoki oraz drogi oddechowe z wydzieliny. W momencie, gdy dodamy do napoju jeszcze miód, imbir lub kurkumę, tylko wzmocnimy prozdrowotny efekt. Np. dodatek miodu złagodzi kaszel. 

W antygrypinie znajduje się, oprócz witaminy C, jeszcze m.in. witamina A, która wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na prawidłową pracę narządu wzroku, działa krwiotwórczo i poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Napój z cytrusów to bogate źródło błonnika i antyoksydantów. Napój wspiera więc mikroflorę jelitową i proces trawienia, ale też ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Co więcej, zatrzymuje procesy starzenia się organizmu.

Zobacz: Koktajl pełen witaminy C

Jak pić antygrypinę?

Antygrypinę trzymaj w słoiku w lodówce i pij w celu wzmocnienia odporności lub podczas walki z infekcją. Jeśli prozdrowotny napój stosujesz profilaktycznie, możesz pić po kieliszku rano i wieczorem. Gdy jesteś już przeziębiony i chcesz przyspieszyć leczenie, wypij takie shoty nawet trzy razy w ciągu doby. W przypadku rozwodnionego specyfiku spożyj nawet szklankę antygrypiny dziennie. 

Antygrypina - przeciwwskazania

Jakie są przeciwwskazania do picia antygrypiny? Głównym jest przyjmowanie leków (na stałe lub doraźnie), ze względu na to, że prozdrowotny napój zawiera sok z grejpfruta, który wchodzi w interakcję ze środkami medycznymi i może osłabiać lub nasilać ich działanie. 

W przypadku stosowania antybiotyków, ale też leków obniżających ciśnienie krwi, przeciwzakrzepowych lub regulujących poziom cukru upewnij się najpierw u lekarza specjalisty, czy picie antygrypiny będzie bezpieczne. 

Zobacz także:

Jedz często. Twoja odporność będzie jak tytanowa tarcza »

Jest wolna od cholesterolu. Dobrze wypływa na żołądek, trzustkę i śledzionę »

Dodaj do pomidorowej. Nigdy nie smakowała tak dobrze »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
8
15 min
1
Ciasta Ciasto jogurtowy suflet

Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia...

Odsłon: 255

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Parmezan kontra Parmigiano Reggiano: jaka jest różnica? Co to jest parmezan i do czego go używać?

Parmigiano Reggiano to jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich serów, który cieszy się popularnością wśród polskich konsumentów. Produkt dosko...

2
Informacje Najlepsza polewa na sernik. Czekoladowa, malinowa a może pistacjowa?

Sernik to podstawowy wypiek, który powinien znaleźć się w repertuarze nawet najbardziej początkującego cukiernika. Można go przyrządzić na wiele ró...

4
Informacje Śniadania bogate w błonnik. Dodadzą sił i energii na cały dzień

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - w końcu jego rolą jest dodanie nam energii. Aby tak się stało, powinny znaleź...

7