Spis treści:
- Miód a cukrzyca
- Indeks glikemiczny miodu
- Zawartość cukrów w miodzie
- Spożywanie miodu w cukrzycy - całkowicie zabronione?
- Jaki miód jest najlepszy dla cukrzyków?
- Miód a cukrzyca - stanowisko PTD
Osoby chorujące na cukrzycę powinny szczególnie dużą wagę przywiązać do tego, jaka jest zawartość węglowodanów w tym, co akurat spożywają. Dowiedz się, czy cukrzycy w ogóle mogą sięgać po słodki produkt, jakim jest miód. Sprawdź też, jaka jest wartość indeksu glikemicznego miodu i co w tej kwestii zaleca Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Wszelkie wątpliwości na temat cukrzycy i miodu rozwiejesz na podstawie poniższego artykułu.
Sprawdź także: 5 prostych przepisów na ciasto dla cukrzyka
Właściwości miodu
Miód w celach zdrowotnych stosowany jest od dawien dawna. Dzisiaj znamy jeszcze więcej jego właściwości zdrowotnych niż kiedyś. Doskonale wiemy, że miód wzmacnia organizm, wspomaga leczenie przeziębienia, przyspiesza gojenie ran, działa antybakteryjne, wpływa na metabolizm układowy i komórkowy, a nawet obniża ciśnienie krwi.
Oczywiście miód posiada też wielu przeciwników. Krytykowany jest głównie ze względu na zawartość cukrów prostych, ale trzeba pamiętać, że to niejedyne składniki miodu. Ten odżywczy, bakteriobójczy i uodparniający produkt jest naprawdę godny uwagi i wspomoże nie tylko ciało, ale również duszę.
Miód a cukrzyca
Miód to produkt niezwykle popularny, który znajduje się właściwie w każdym polskim domu. Nic dziwnego - jest nie tylko pyszny, bardzo uniwersalny w zastosowaniu, ale również niezwykle zdrowy. Charakteryzuje się bardzo silnymi właściwościami prozdrowotnymi. Nic dziwnego, że wiele osób wybiera go zamiast białego cukru. Jeżeli będziesz sięgać regularnie po miód, to naturalnie wpłyniesz pozytywnie na swoją odporność i wspomożesz organizm w zmaganiach ze stanami zapalnymi.
Niestety osoby chorujące na insulinooporność oraz diabetycy najprawdopodobniej nie mogą spożywać miodu. Zanim jednak wysuniemy ostateczne wnioski, przeanalizujmy skład miodu oraz wartość jego indeksu glikemicznego.
Miody w większości składają się w około 70 proc. cukrów prostych, czyli fruktozy oraz glukozy. Jeżeli chodzi zaś o ogólny udział cukru w składzie, to znajduje się on na poziomie około 75 proc. Co to oznacza? Że właśnie 75 proc. składników znajdujących się w miodzie, może bardzo znacząco wpływać na wahania glikemii, a dokładniej mówiąc jej poziomu.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Indeks glikemiczny miodu
Wartość indeksu glikemicznego wskazuje na to, jak dany produkt po jego zjedzeniu wpłynie na wzrost poziomu cukru we krwi. Im wyższy jest indeks glikemiczny, tym szybciej wzrasta stężenie glukozy we krwi po spożyciu. Jaki jest indeks glikemiczny miodu? Określa się go jako wysoki lub średni.
Najwyższy indeks glikemiczny dotyczy miodów wielokwiatowych i oscyluje na poziomie około 80. Jeżeli zjesz taki miód, to dojdzie do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi i dużego wyrzutu insuliny. Co będzie dalej? Poziom cukru spadnie do poziomu niższego niż wcześniej, co skończy się tak zwaną hipoglikemią poposiłkową. Często objawia się to sennością i brakiem energii. Oczywiście warto pamiętać, że stosowanie miodu do słodzenia ciast, herbaty czy kawy również spowoduje wzrost indeksu glikemicznego tych napojów i przysmaków.
W cukrzycy kluczowe jest utrzymanie odpowiednich poziomów glukozy we krwi, aby przeciwdziałać zjawiskom hiper oraz hipoglikemii. W ten sposób zmniejsza się ryzyko rozwoju groźnych powikłań, przede wszystkim ze strony układu sercowo-naczyniowego. Z tego powodu diabetycy unikają pokarmów o wysokim indeksie oraz ładunku glikemicznym, które bardzo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.
Oczywiście nie chodzi o to, aby całkowicie odrzucić węglowodany. Ten makroskładnik jest istotny również w przypadku cukrzyków, ale jeśli chodzi o wartość energetyczną diety, to musi mieścić się w granicach od 25 do 45 proc. Chyba że mówimy o osobach aktywnych fizycznie, to wówczas poziom ten może oscylować w granicach 60 proc. Diabetycy powinni unikać cukrów prostych, takich jak tradycyjny cukier, słodycze czy na przykład soki owocowe.
Miód to produkt spożywczy składający się przede wszystkim z fruktozy i glukozy, czyli tak naprawdę tego, co mieści się w naszych cukierniczkach. Zatem czy cukrzycy mogą jeść miód? Tego produktu niestety, jak nietrudno się domyślić po przeczytaniu powyższych informacji, nie poleca się osobom zmagającym się z cukrzycą.
Zawartość cukrów w miodzie
W przypadku miodów nektarowych zawartość cukru wynosi od około 32 do 40 proc. W miodach spadziowych jest go nieco mniej, bo około 30 proc. W tym miejscu warto wspomnieć o zawartej w miodzie fruktozie. Aktualne teorie potwierdzają, że ten węglowodan prosty nie powinien być traktowany jako zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Jego dzienne spożycie nie może przekraczać 50 g. Świadomość diabetyków na ten temat z każdego roku na rok rośnie. Czy jednak rzeczywiście miód jest w 100 proc. zabroniony w przypadku cukrzycy? Nie jest to tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.
Spożywanie miodu w cukrzycy – całkowicie zabronione?
Miód a cukrzyca to temat nie tylko złożony, ale dość kontrowersyjny. Zdaniem wielu specjalistów spożywanie tego produktu w przypadku cukrzycy jest całkowicie zabronione. To wydaje się oczywiste - miód jest przecież bardzo słodki i ma wysoki indeks glikemiczny (o wiele za wysoki, niż jest to zalecane w przypadku diabetyków).
Z drugiej strony, jeżeli cukrzyca jest ustabilizowana, a chory prowadzi zdrowy i aktywny tryb życia, to najprawdopodobniej minimalne ilości miodu mu nie zaszkodzą. Może dodawać go odrobinę do twarogu czy czasem do herbaty. Poza tym łączenie ze sobą produktów, które są bogate w cukry proste z jedzeniem obfitującym w białko i tłuszcze powoduje obniżenie indeksu glikemicznego. Lepiej jednak uważać!
Czy to oznacza, że spożywanie miodu w cukrzycy jest dozwolone? Tylko w przypadku, gdy lekarz wyrazi zgodę na bardzo sporadyczne i małe porcje produktu.
Jaki miód jest najlepszy dla cukrzyków?
Produkt ten nie jest zalecany dla diabetyków, ale w wyjątkowych sytuacjach i w niewielkich ilościach można go jeść. Tak naprawdę wówczas rodzaj miodu nie ma większego znaczenia, choć czasami wspomina się o miodzie lipowym, u którego występuje korzystny stosunek ilości fruktozy do glukozy.
Nierzadko mówi się również o miodzie akacjowym, w którym znajdują się spore ilości fruktozy. Warto jednak pamiętać, że tego typu miód również doprowadza do szybkiego wzrostu glikemii.
Miód a cukrzyca - stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne w 2021 roku orzekło, aby diabetycy ograniczali węglowodany proste do wartości minimalnej. Chodzi przede wszystkim o takie produkty jak cukier biały, słodycze, soki owocowe sztucznie dosładzane napoje czy oczywiście miód. Nie rekomenduje więc spożywania miodu w przypadku cukrzycy.
Zobacz także:
Na kości, nerwy, dobry sen i nadciśnienie. Jedz zamiast tabletek magnezu »
Ile dodać jajek do kotletów mielonych? Oto sekret idealnego mięsa na obiad »