Sponsorowane

Nie marnuj jedzenia. Jak je przechowywać, żeby przetrwało jak najdłużej?

Coraz więcej osób zwraca nie tylko uwagę na to, by nie kupować nadmiaru żywności, ale również stawia sobie pytanie, jak ją przechowywać, by jak najdłużej była świeża. Podpowiadamy, jak nowoczesne technologie mogą nam ułatwić odpowiedzialne gospodarowanie produktami spożywczymi.

Ważnym elementem przechowywania żywności w lodówce jest dbanie o to, by każdy produkt znalazł się we właściwym miejscu /123RF/PICSEL

Przestrzenna lodówka

Większość z nas wie, że na górnej półce lodówki panuje najwyższa temperatura, zatem tam układamy przetwory oraz zamknięte produkty mleczne, środkowa i dolna półka najlepiej sprawdzają się na przyrządzone już potrawy, a także rozpakowane wędliny i sery oraz świeże mięsa i ryby. W szufladach przechowujemy warzywa i owoce, a na drzwiach – napoje. Jeśli jednak nasza lodówka ma niewielkie rozmiary, przestrzeganie tych zasad będzie bardzo trudne. Dlatego dla tych, którzy cenią sobie świeżość i jak najdłuższą trwałość produktów spożywczych idealnym rozwiązaniem są duże lodówki. Dzięki dostępnej dużej przestrzeni możemy przechowywać większe ilości warzyw, owoców, mięsa i nabiału.

Świeżość na dłużej

Trudno wyobrazić sobie dzisiaj życie bez zamrażarki. To wręcz nieocenione narzędzie w walce z marnowaniem żywności. Wybierając to urządzenie, warto zwrócić uwagę na pojemność, wysokość i liczbę szuflad, a także szybkość mrożenia w celu utrzymania smaku, pierwotnej formy oraz wartości odżywczych potrawy czy produktu. Ważne jest nie tylko to, by nie marnować żywności, ale również oszczędzać energię elektryczną, dlatego warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną wybranego sprzętu.

Modele szufladowe ułatwiają uporządkowanie przechowywanych produktów. Każda szuflada może być przeznaczona na konkretne grupy żywności, co pomaga w utrzymaniu porządku i organizacji w kuchni. Dzięki temu unikniemy marnowania jedzenia, ponieważ z łatwością będziemy mogli zlokalizować potrzebne nam składniki.

Zamrażarka dla małego biznesu

Jeśli zamrażamy dużo, na przykład ze względu na prowadzoną działalność biznesową, warto rozważyć urządzenia skrzyniowe – to propozycja dla tych, którzy potrzebują dodatkowej przestrzeni do przechowywania większych ilości żywności. Są to zamrażarki, które doskonale sprawdzają się w gastronomii, w sklepach spożywczych na zapleczu czy u drobnych przetwórców żywności, ale nie tylko – to także idealne rozwiązanie dla dużych rodzin. Posiadanie takiej dodatkowej zamrażarki eliminuje konieczność częstych zakupów i redukuje ryzyko marnowania produktów spożywczych. Dzięki głębokim skrzyniom tego typu urządzenia pozwalają na efektywne przechowywanie zarówno dużych opakowań, jak i mniejszych produktów. Taka zamrażarka ma sporą pojemność i może stać w pomieszczeniu, które jest słabiej ogrzewane zimą (np. w piwnicy).

Urządzenie do pakowania żywności

Nowoczesne urządzenia do pakowania żywności to klucz do przedłużenia trwałości produktów spożywczych bez konieczności mrożenia. Próżniowe pakowanie skutecznie opóźnia proces psucia się produktów. Zdarzyło nam się przygotować za dużo mięsa? Jeśli po prostu wstawimy je do lodówki, z czasem zacznie wysychać i tracić apetyczny wygląd. Wykorzystanie tego urządzenia pozwoli zachować świeżość dania i jego właściwości odżywcze na dłużej. Pakowanie próżniowe chroni przed bakteriami, pleśnią, wysychaniem czy utratą smaku. Sprawdza się także podczas gotowania metodą sous-vide.

Przechowywanie żywności w niskich temperaturach lub próżniowo to nie tylko świetne sposoby na zaoszczędzenie pieniędzy, ale także troska o zdrowie i środowisko. Nowoczesne technologie wychodzą nam naprzeciw, byśmy mogli jak najdłużej cieszyć się świeżością i smakiem przyrządzanych posiłków i kupowanych produktów.

 

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim to bardzo efektowna i smaczna przekąska, której...

Odsłon: 1005

15 min
0
Dodatki bób z boczkiem

Bób posypany boczkiem oraz cebulką to doskonały letni smakołyk. Bób jest źród...

Odsłon: 26

30 min
1
Dania główne Pierogi ruskie

Pyszny pierogi które każdy pokocha .

Odsłon: 32

>60 min
2
30 min
6
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 100

60 min
6
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21599

60 min
33

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

320