Spis treści
Wigilijny karp jako danie główne to tradycja, którą w Polsce podtrzymuje wiele rodzin. Odpowiednie przygotowanie ryby sprawi, że karp na wigilię będzie soczysty i pozbawiony mulistego posmaku. Niezależnie od tego, czy tylko go smażysz, czy również pieczesz w piekarniku, kilka prostych zasad całkowicie odmieni potrawę. Będzie zdecydowanie lepsza.
Przeczytaj też: 3 najlepsze marynaty do karpia. Ryba będzie pachnąca i aromatyczna jak nigdy wcześniej
Jak pozbyć się mulistego smaku karpia?
Karp może mieć mulisty aromat, ponieważ żyje na dnie stawów, gdzie zbiera się osad. Wiele osób nie lubi tego zapachu i smaku, ale na szczęście można go łatwo zneutralizować. Najprościej jest moczyć rybę kilka godzin w zimnej wodzie (często z dodatkiem soku z cytryny), mleku lub w solance. Dobrze działają także marynaty. Drugim sposobem na pozbycie się mulistego smaku karpia jest obłożenie go marchewką, selerem lub cebulą. Substancje zawarte w warzywach absorbują i maskują niepożądane związki odpowiedzialne za zapach mułu, a do tego dodają rybie własnych nut smakowych. Dzięki temu karp na wigilię nabiera świeżego, delikatnego aromatu.
Jak oczyścić karpia z łusek?
Dużo osób kupuje gotowe filety z karpia i nie ma tego problemu. Jeśli jednak kupujesz rybę w całości, to musisz ją najpierw odpowiednio przygotować. Jak oczyścić karpia z łusek? Najlepiej usuwa się je tępą stroną noża lub specjalną skrobaczką, zaczynając od ogona w kierunku głowy. Jeśli obawiasz się ostrych narzędzi, świetnym sprzętem okazuje się też łyżka stołowa, która ładnie zbiera łuski. Zawsze rób to pod bieżącą wodą, bo łuski potrafią odskakiwać w różne strony. Po dokładnym oskrobaniu ryby jeszcze dobrze ją opłucz. Wtedy dalsza obróbka karpia na wigilię będzie dużo łatwiejsza.
Jak pozbyć się śluzu z karpia?
Karp jest naturalnie pokryty śluzem, który chroni go w wodzie. Aby go usunąć, wystarczy dobrze umyć rybę pod bieżącą wodą. Najlepiej wrzucić rybę do woreczka przeznaczonego do kontaktu z żywnością, zalać wodą i delikatnie pocierać woreczkiem o rybę (aby zebrać śluz). Następnie trzeba dobrze ją osuszyć ręcznikiem papierowym. Można też natrzeć rybę solą lub zalać wrzątkiem na dosłownie kilka sekund. Po takim zabiegu śluz schodzi bardzo szybko, a tusza staje się sucha. Dlaczego warto pozbyć się śluzu z ryby? Smażony karp na wigilię lepiej się wtedy rumieni i nie ślizga się podczas krojenia.
W jakim tłuszczu smażyć karpia?
Ryba jest już oporządzona i gotowa do obróbki termicznej, więc powinna zaraz trafić na patelnię. Wiele osób w tym momencie zastanawia się, w jakim tłuszczu smażyć karpia, żeby się nie spalił i pozostał soczysty. Najlepszym wyborem będzie klarowane masło lub olej o wysokim punkcie dymienia (np. rzepakowy). Można też połączyć oba tłuszcze. Klarowane masło daje piękny aromat, a olej gwarantuje stabilną temperaturę.
Trzeba pamiętać też, że karp lubi mocno rozgrzaną patelnię. Dzięki temu panierka szybko się zarumieni, a smażony karp na wigilię będzie chrupiący i soczysty. Ryba wyjdzie równomiernie usmażona, a do tego nie rozpadnie się podczas obróbki i nie wchłonie dużo tłuszczu.
Jak smażyć karpia, żeby nie było ości?
Wiele osób rezygnuje z karpia przez problematyczne ości, ale można je częściowo "wytopić" podczas smażenia. Wystarczy ponacinać mięso gęsto, nawet co centymetr, aż do skóry. Przed smażeniem można (ale nie trzeba) je zamarynować w soku cytrynowym lub mleku, co pomoże rozpuścić drobne ości. Potem, pod wpływem wysokiej temperatury, cienkie ości skruszą się i przestaną być wyczuwalne. Dzięki temu karp na wigilię stanie się znacznie bardziej komfortowy do jedzenia.
Jak smażyć karpia, żeby nie rozpadał się na patelni?
Nie tylko wybór dobrego tłuszczu do smażenia ma wpływ na to, czy karp będzie się rozpadał na patelni. Przed smażeniem koniecznie trzeba osuszyć rybę ręcznikiem papierowym. Nadmiar wody powoduje, że ryba będzie zbyt łatwo przywierała do dna naczynia.
Warto zdecydować się również na panierkę z mąki i jajka, bo dobrze sklei mięso. Karp powinien następnie trafić na gorący tłuszcz i być smażony bez częstego przewracania. Zbyt niska temperatura lub zbyt długie trzymanie ryby na patelni sprawia, że smażony karp na wigilię może się rozpadać.
Równie ważna jest ilość tłuszczu. Jeśli będzie go za mało, ryba nierównomiernie się usmaży i będzie surowa w środku. Czas obróbki termicznej powinien zająć ci przynajmniej 5 minut na każdą ze stron.
Karp smażony
Zobacz przepis
Jak smażyć karpia, żeby się nie rozpadł? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak piec karpia w piekarniku?
Pieczony karp na wigilię to świetna opcja dla osób, które nie lubią smażenia. Rybę skrop olejem, dopraw solą i pieprzem, ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piecz w 180-190 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, w zależności od jej grubości. Żeby ryba się nie wysuszyła, warto dodać kilka plasterków masła lub cytryny na jej wierzch. Niektórzy z kolei pieką ją w rękawie. To delikatniejsza i lżejsza wersja wigilijnego dania głównego.
Cały karp pieczony w piekarniku
Zobacz przepis
Cały karp pieczony w piekarniku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowanie wigilijnej ryby nie jest trudne, jeśli zna się kilka sprawdzonych trików. Odpowiednie czyszczenie, nacinanie i smażenie sprawią, że karp na wigilię wyjdzie perfekcyjny. A jeśli wciąż nie czujesz się pewnie, zawsze możesz wybrać inną świąteczną rybę - ważne, żeby na stole znalazła się potrawa, którą zjesz ze smakiem.
Źródło: smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Bez konserwantów i polepszaczy. Domowa szynka na święta ze starego przepisu »
Wyjątkowa sałatka na Boże Narodzenie. W tym roku zrobisz zamiast jarzynowej »