Dania jednogarnkowe

Przygotowując potrawy, wiele osób zadaje sobie pytanie czy można łączyć pomidora i ogórka. Wiele osób twierdzi, że to smaczne połączenie, pojawiające się często w sałatkach i kanapkach, może nam zaszkodzić. Jak jest naprawdę? Dziś rozwiewamy wszystkie wątpliwości.

Fot. 123RF/Picsel

Połączenie ogórka z pomidorem, chociaż bardzo popularne w naszych kuchniach, należy również do jednych z najbardziej kontrowersyjnych, kulinarnych duetów. Teza o tym, że nie powinniśmy łączyć ogórków i pomidorów ma tyle samo przeciwników, co zwolenników, a spór pomiędzy nimi trwa już od wielu lat. Jak jest w rzeczywistości? Czy możemy łączyć ze sobą te dwa warzywa?

Sprawdź także: Pomidory – dlaczego warto je jeść? Top 12 przepisów z pomidorami

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?

Tego duetu powinniśmy unikać wyłącznie, gdyby pomidory były jednym źródłem witaminy C w naszej diecie. Zawarty w ogórkach enzym askorbinowy utlenia tę witaminę z pomidorów, czyniąc ją bezużyteczną. Z tego właśnie względu nie zaleca się ich łączenia np. z papryką, pomidorami i natką pietruszki, które zawierają bardzo dużo witaminy C.

Na szczęście, w naszym codziennym jadłospisie z pewnością znajdzie się wiele innych źródeł tej substancji, które sprawią, że zjedzenie kanapki z pomidorem i ogórkiem nie będzie większą stratą. Jeśli w ciągu dnia sięgasz  po owoce cytrusowe, kiszonki, truskawki, brokuły, kalafiory, a nawet ziemniaki, najpewniej nie musisz obawiać się niedoborów witaminy C. Tak więc bez większych obaw możesz sięgać po sprawdzone połączenie ogórka i pomidora.

Reklama

Zobacz także:

Idealny do domowej spiżarni. Prosty przepis na dżem z jarzębiny i jabłek »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8