Spis treści:
Choć najczęściej zajadamy się korzeniem marchwi, czyli jej pomarańczową, słodszą częścią, nie warto zapominać również o zielonej natce. Marchewka jest w całości jadalna i pełna cennych składników odżywczych. Sprawdź, jak zastosować w kuchni liście marchwi i odkryj przepis na pesto z liści marchewki.
Sprawdź także: Domowe maggi bez chemii i polepszaczy. Przestaniesz kupować w sklepie

Liście marchewki - właściwości
Choć w smaku są nieco gorzkawe, to po obróbce termicznej ich aromat staje się łagodniejszy. Liście marchewki kryją wiele wartościowych składników odżywczych. To źródło witamin C i K, a także minerałów, w tym m.in. wapnia, magnezu, potasu. Są bogate w antyoksydanty, które wykazują prozdrowotny wpływ na ludzkie ciało.
Na co pomagają liście marchewki? Właściwości tej części popularnego warzywa mogą pomóc przy wielu dolegliwościach. Wzmacniają odporność, usprawniają procesy trawienne oraz krążenie. Działają moczopędnie, dlatego redukują obrzęki, detoksykują i usuwają nadmiar wody z organizmu. Liście natki traktuje się też jak środek antyseptyczny na rany oraz choroby jamy ustnej i dziąseł.
Składniki odżywcze sprawiają, że do właściwości liści marchewki można także zaliczyć normowanie poziomu cukru we krwi i obniżanie ciśnienia. Co więcej, natka wpływa korzystnie na narząd wzroku.
Liście marchwi - zastosowanie
Większość osób po prostu je wyrzuca. Tymczasem, wbrew pozorom, zastosowanie liści marchwi w kuchni jest naprawdę szerokie. Nać marchewki nadaje się do mrożenia, tym bardziej więc będzie przydatnym i uniwersalnym składnikiem wielu potraw.
Napar z liści marchwi, stosowany do płukania jamy ustnej, pomoże złagodzić choroby dziąseł i stany zapalne w jej obrębie. Dodatkowo odświeży oddech. Co więcej, liście marchwi traktuj po prostu jak natkę pietruszki. Dodaj ją więc do sałatek, makaronów, zup czy koktajli z warzyw lub owoców. Możesz nawet poszatkować liście i położyć jako zieleninę na kanapce.
Popularnym zastosowaniem liście marchewki stało się ostatnio przyrządzanie z nich zdrowego i pysznego pesto. Odkryj sprawdzony przepis na to prozdrowotne smarowidło, które możesz zaserwować na świeżym pieczywie, w sałatce lub np. jako sos do makaronu.
Pesto z liści marchewki - przepis
Jak zrobić pesto z liści marchewki? Przepis wymaga jedynie kilku składników, które nie tylko podkręcą smak zieleniny, ale też wzmocnią jej wartości odżywcze dla organizmu.
Składniki
- natka z dwóch pęczków marchwi,
- pół szklanki orzechów lub ziaren słonecznika,
- 2-3 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- oliwa z oliwek.
Przyrządzanie pesto z liści marchewki rozpocznij od dokładnego umycia i osuszenia natki. Pokrój ją następnie na mniejsze kawałki, usuń zgrubiałe łodyżki (część najbliżej korzenia marchwi) i umieść zieleninę w blenderze. Dodaj orzechy (lub ziarna słonecznika), obrane ząbki czosnku, sól i miksuj przez chwilę. Wlej odrobinę oliwy i miksuj ponownie. Dolewaj oliwę porcjami, aż uzyskać pożądaną konsystencję pesto. Ewentualnie dopraw, jeśli smarowidło nie jest dla ciebie słone.
Sprawdzone przez naszych użytkowników przepisy na pesto z liści marchewki znajdziesz też poniżej:
Pesto z natki marchewki

Pesto z natki marchewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pesto z natki marchewki

Pesto z natki marchewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pesto z natki marchewki według Ewy Wachowicz

Pesto z natki marchewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, zywienie.abczdrowie.pl
Zobacz także:
Dodaj do wody i przepłucz tym włosy. Zapomnisz o przetłuszczaniu i siwieniu »
Prosty przepis na ciasto z kruszonką. Ten deser z owocami smakuje jak u babci »
Jak układać naczynia w zmywarce, by wszystkie były idealnie domyte? »