Dania jednogarnkowe

Każdy z nas ma ją w swojej kuchni, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. O czym mowa? O niepozornej herbacie!

Fot. 123RF

Na świecie jest wiele rodzajów herbat. Oprócz aromatycznego smaku i rozgrzewającego ciepła, mają też wiele innych właściwości. Poprawiają nastrój, wpływają na trawienie i budzą nas rano do życia. Wybór herbaty zależy od naszych własnych upodobań i potrzeb. Warto jednak przed dokonaniem wyboru zapoznać się z ich wadami i zaletami.

Niezwykła moc zielonej herbaty

Jedną z najbardziej popularnych odmian jest herbata zielona. Najczęściej pochodzi ona z Chin i Japonii. Możemy rozróżnić wiele gatunków. Różnią się one od siebie kolorem, wielkością liści, czasem zbioru, siłą aromatu i zawartością kofeiny. Zielona herbata często jest polecana jako zamiennik kawy dla kobiet w ciąży. Niewielka zawartość kofeiny jest nieszkodliwa, zaspokaja ochotę na kawę, pobudza organizm do życia, zwiększa zdolności fizyczne i umysłowe. Ponadto, herbata wpływa doskonale na trawienie, oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie. Udokumentowane zostało także działanie antynowotworowe zielonej herbaty. Dzieje się tak ze względu na duże stężenie przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed działaniem czynników kancerogennych. U mieszkańców Azji, którzy spożywają znacznie więcej zielonej herbaty niż Europejczycy, zarejestrowano mniejszą liczbę zachorowań na raka.

Biała wcale nie jest gorsza

Kolejnym gatunkiem herbat, na który warto zwrócić uwagę, jest herbata biała. Jest to najmniej przetworzony gatunek herbaty, dzięki czemu ma on najwięcej substancji odżywczych. Biała herbata, ze względu na zawartość kofeiny, może być również zdrowszym zamiennikiem porannej kawy. Podobnie jak zielona, ta odmiana jest nazywana eliksirem młodości. Chroni nasza skórę przed działaniem wolnych rodników i wygładza cerę. Zwalcza również wirusy i zapalenia. Polecana jest osobom z podwyższonym ciśnieniem oraz tym, które są narażone na ryzyko zawału.

Pobudzająca czerwona

Najbardziej egzotyczna z herbat - herbata czerwona. Zbiera się ją głównie w Chinach i na Tajwanie. Dotychczas była mało popularna w Polsce, jednak sytuacja ta się zmienia, gdyż nasi rodacy zaczęli doceniać jej niezwykłe właściwości. Przede wszystkim, ten rodzaj herbaty wspiera wszystkie osoby próbujące zrzucić zbędne kilogramy. Jej działanie odchudzające jest nawet silniejsze niż zielonej herbaty. Pobudza organizm do trawienia, oczyszcza jelita oraz wspomaga przemianę materii. Czerwona herbata chroni przed zachorowaniem na miażdżycę oraz pomaga pozbyć się złego cholesterolu. Jak większość herbat, również i herbata czerwona zawiera kofeinę. Jednak w przeciwieństwie do kawy, nie wypłukuje magnezu z organizmu oraz zawiera wiele mikroelementów, takich jak wapń, czy fosfor.

Czarna dobra na wszystko

Do najbardziej popularnych gatunków herbat, należy herbata czarna. Przez wiele osób jest pijana praktycznie codziennie, nawet jeśli nie zdają sobie sprawy z jej dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Czarna herbata, podobnie jak zielona, ma dużą ilość poliflenoli, czyli jednych z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Pomaga dłużej cieszyć się zdrową skórą oraz obniża poziom cholesterolu.

Ile gatunków herbat, tyle dobroczynnych właściwości. Chociaż różnią się od siebie, pewnym jest, że herbata to samo zdrowie. Warto więc wypijać dziennie przynajmniej kilka kubków tego smacznego napoju.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Ding Dong

Ciasto Ding Dong to smakowite połączenie czekoladowego biszkoptu, lekkiego kr...

Odsłon: 1269

60 min
1
Zupy Krem z białych warzyw

Dzisiaj gęsty krem z białych warzyw. Krem bardzo smaczny i pożywny. Przepis p...

Odsłon: 108

15 min
1
Dania główne Pałki pieczone w rękawie

Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...

Odsłon: 270

15 min
6
Ciasta Karpatka z blaszki

Najlepsze ciasto od ponad 40 lat. Karpatka przechodzi u mnie wiele modyfikacj...

Odsłon: 347

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

15
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0