Najlepsze przepisy na cukinię

Każdy z nas ma ją w swojej kuchni, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. O czym mowa? O niepozornej herbacie!

Fot. 123RF

Na świecie jest wiele rodzajów herbat. Oprócz aromatycznego smaku i rozgrzewającego ciepła, mają też wiele innych właściwości. Poprawiają nastrój, wpływają na trawienie i budzą nas rano do życia. Wybór herbaty zależy od naszych własnych upodobań i potrzeb. Warto jednak przed dokonaniem wyboru zapoznać się z ich wadami i zaletami.

Niezwykła moc zielonej herbaty

Jedną z najbardziej popularnych odmian jest herbata zielona. Najczęściej pochodzi ona z Chin i Japonii. Możemy rozróżnić wiele gatunków. Różnią się one od siebie kolorem, wielkością liści, czasem zbioru, siłą aromatu i zawartością kofeiny. Zielona herbata często jest polecana jako zamiennik kawy dla kobiet w ciąży. Niewielka zawartość kofeiny jest nieszkodliwa, zaspokaja ochotę na kawę, pobudza organizm do życia, zwiększa zdolności fizyczne i umysłowe. Ponadto, herbata wpływa doskonale na trawienie, oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie. Udokumentowane zostało także działanie antynowotworowe zielonej herbaty. Dzieje się tak ze względu na duże stężenie przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed działaniem czynników kancerogennych. U mieszkańców Azji, którzy spożywają znacznie więcej zielonej herbaty niż Europejczycy, zarejestrowano mniejszą liczbę zachorowań na raka.

Biała wcale nie jest gorsza

Kolejnym gatunkiem herbat, na który warto zwrócić uwagę, jest herbata biała. Jest to najmniej przetworzony gatunek herbaty, dzięki czemu ma on najwięcej substancji odżywczych. Biała herbata, ze względu na zawartość kofeiny, może być również zdrowszym zamiennikiem porannej kawy. Podobnie jak zielona, ta odmiana jest nazywana eliksirem młodości. Chroni nasza skórę przed działaniem wolnych rodników i wygładza cerę. Zwalcza również wirusy i zapalenia. Polecana jest osobom z podwyższonym ciśnieniem oraz tym, które są narażone na ryzyko zawału.

Pobudzająca czerwona

Najbardziej egzotyczna z herbat - herbata czerwona. Zbiera się ją głównie w Chinach i na Tajwanie. Dotychczas była mało popularna w Polsce, jednak sytuacja ta się zmienia, gdyż nasi rodacy zaczęli doceniać jej niezwykłe właściwości. Przede wszystkim, ten rodzaj herbaty wspiera wszystkie osoby próbujące zrzucić zbędne kilogramy. Jej działanie odchudzające jest nawet silniejsze niż zielonej herbaty. Pobudza organizm do trawienia, oczyszcza jelita oraz wspomaga przemianę materii. Czerwona herbata chroni przed zachorowaniem na miażdżycę oraz pomaga pozbyć się złego cholesterolu. Jak większość herbat, również i herbata czerwona zawiera kofeinę. Jednak w przeciwieństwie do kawy, nie wypłukuje magnezu z organizmu oraz zawiera wiele mikroelementów, takich jak wapń, czy fosfor.

Czarna dobra na wszystko

Do najbardziej popularnych gatunków herbat, należy herbata czarna. Przez wiele osób jest pijana praktycznie codziennie, nawet jeśli nie zdają sobie sprawy z jej dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Czarna herbata, podobnie jak zielona, ma dużą ilość poliflenoli, czyli jednych z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Pomaga dłużej cieszyć się zdrową skórą oraz obniża poziom cholesterolu.

Ile gatunków herbat, tyle dobroczynnych właściwości. Chociaż różnią się od siebie, pewnym jest, że herbata to samo zdrowie. Warto więc wypijać dziennie przynajmniej kilka kubków tego smacznego napoju.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27246

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2337

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6133

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2123

30 min
6
Przetwory Grzybki marynowane

Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...

Odsłon: 9103

60 min
16
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8607

>60 min
12