Spis treści:
- Co to jest inulina?
- W czym jest inulina?
- Jakie właściwości ma inulina?
- Inulina jako prebiotyk
- Jak wykorzystać inulinę w kuchni?
Czy słyszałeś kiedyś o takiej substancji jak inulina? Popularny składnik suplementów to również prebiotyk. Odkryj, co to dokładnie jest, jakie właściwości ma inulina i jak wykorzystać ją w kuchni.
Co to jest inulina?
Inulina to składnik suplementów diety, który zaleca się głównie diabetykom, osobom na diecie oraz wszystkim z większym ryzykiem wystąpienia cukrzycy, miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Jest wielocukrem (polisacharydem) pochodzenia roślinnego - to materiał, z którego rośliny pozyskują związki niezbędne do ich wzrostu i dojrzewania.
Co to jest inulina? Substancja uznawana jest także za prebiotyk, czyli składnik nieulegający trawieniu, którego zadaniem jest pobudzenie korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym.
Po pozyskaniu jej z rośliny i przetworzeniu przyjmuje formę białego proszku. Następnie rozpuszcza się ją w wodzie. Składnik suplementów diety ma lekko słodkawy smak. W aptekach i sklepach zielarskich jest dostępny w sproszkowanej postaci, w tabletkach oraz kapsułkach.
W czym jest inulina?
Wiesz już, że specyfik to materiał zapasowy tworzony w roślinnych strukturach komórkowych. W czym zatem jest inulina? Najpopularniejsza jej wersja pochodzi z cykorii - najczęściej dodaje się ją do suplementów diety oraz tabletek i kapsułek dostępnych w aptece. Natomiast naturalny prebiotyk można znaleźć też m.in. w cebuli zwyczajnej, mniszku lekarskim, topinamburze, agawie, dalii czy łopianie.
Jakie właściwości ma inulina?
Inulina uznawana jest przede wszystkim za naturalny prebiotyk, który korzystnie wpływa na pracę jelit i układu pokarmowego. W związku z tym, jakie właściwości ma inulina? Cukrzykom zaleca się regularne jej przyjmowanie, ponieważ substancja działa w organizmie, zmniejszając indeks glikemiczny spożywanych produktów i cukier z nich przyswojony.
Ponadto polisacharyd pomaga kontrolować poziom cholesterolu oraz lipidów we krwi (dlatego skierowana jest do wszystkich z większym ryzykiem zachorowania m.in. na miażdżycę), a także wspiera prawidłowy rytm wypróżnień i przeciwdziała zaparciom.
Może być stosowana jako zamiennik cukru i tłuszczów. W diecie redukcyjnej inulina zastąpi cukier (ze względu na swój słodkawy smak) oraz tłuszcze (jest mniej kaloryczna, a ma funkcje żelujące, zagęszczające).
Inulina jako prebiotyk
Polisacharyd stosowany jest bardzo chętnie przez dietetyków. Specjaliści zalecają inulinę jako prebiotyk. Suplementowana regularnie przyczynia się do poprawienia funkcjonowania układu pokarmowego.
Pomaga w regeneracji flory bakteryjnej jelit, chroniąc narządy przed potencjalnym zakażeniem. W związku z unormowaniem pracy całego układu przyczynia się także do wzmocnienia odporności organizmu i poprawy wchłaniania wapnia.
Jak wykorzystać inulinę w kuchni?
Wiesz już, co to jest inulina, jakie są jej główne właściwości i w jakiej formie możesz ją kupić. Pozostaje tylko pytanie, jak wykorzystać inulinę w kuchni? Na pewno może pełnić funkcję wcześniej wspomnianego słodzika, ze względu na swój słodki smak. Będzie też zastępstwem dla tłuszczu w potrawach, bo często odgrywa rolę mniej kalorycznego zagęstnika.
Ma właściwości higroskopijne i żelujące, dlatego wykorzystuje się ją do produkcji dżemów i konfitur (jako alternatywa do żelatyny, agaru lub mąki). Z powodu swojego działania będzie też rewelacyjnym składnikiem zagęszczającym zupy, sosy, budynie i galaretki. Polisacharyd jest także stabilizatorem emulsji, na przykład domowego majonezu czy piany z białek.
Jeśli chcesz ją po prostu przyjmować jako sproszkowany suplement diety, zaleca się spożywanie do dwóch łyżek inuliny dziennie. Należy ją wówczas wymieszać z letnią wodą i wypić na pół godziny przed planowanym posiłkiem.
Poniżej znajdziesz przepis na gofry z dodatkiem inuliny:
Keto gofry kakaowe z borówkami
Zobacz przepisGofry z inuliną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Pyszny obiad na kilka dni. Węgierskie leczo cukiniowo-paprykowe »
Dodaj do miodu i jedz łyżeczkę dziennie. Zastąpi garść leków »
Odchudzający dodatek do owsianki. Szybko podkręci metabolizm »