Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Liście jeżyny dawniej często i chętnie wykorzystywane były w fitoterapii. Obecnie są już nieco zapomniane, a mogą mieć zbawienny wpływ na zdrowie. Jakie właściwości mają liście jeżyny i na co pomagają? Zbierz je z krzewów, wysusz i zaparz.

Dlaczego warto pić napar z liści jeżyn? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wszyscy doskonale znamy owoce jeżyny, są niezwykle smaczne, mają mnóstwo witamin i minerałów, można jeść je jako samodzielną przekąskę lub wykorzystać w przetworach. Okazuje się, że również liście tej rośliny można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Sprawdź, co znajdziesz w ich składzie, jakie mają właściwości oraz jak zbierać i suszyć liście jeżyn?

Sprawdź także: Jeśli walczysz z oponką na brzuchu i krągłymi udami, ten pomarańczowy koktajl jest dla ciebie. Spala tłuszcz raz-dwa

Liście jeżyny - skład

Liście jeżyny są bogate w składniki, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Przede wszystkim zawierają one garbniki, czyli inaczej taniny. Substancja ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie. Będzie też łagodzić podrażnienia skóry.

Liście jeżyny składają się także z kwasu kawowego o działaniu przeciwutleniającym. Wpływa również przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo. Produkt może dostarczyć do organizmu także proantocyjanidynów oraz triterpenów.

Jakie właściwości mają liście jeżyny?

Liście jeżyn dzięki takiemu składowi mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Z tego powodu zalecane są podczas nieżytu gardła, wystąpienia chrypy czy kaszlu. Może pomóc także przy problemach z żołądkiem czy jelitami.

Liście jeżyny mają także właściwości regulujące ilość krwi podczas miesiączki. Pomagają uporać się z nadmiernym krwawieniem. Wesprze także leczenie białych upławów.

Co najważniejsze, liście jeżyn wpływają na zmniejszenie poziomu glukozy we krwi. Przyjmowanie naparu z nich jest więc zalecane dla osób cierpiących na cukrzycę. Będzie świetnym wsparciem leczenia choroby.

Jak zbierać i suszyć liście jeżyn?

Liście jeżyny najlepiej zbierać wiosną lub na początku lata. Wybieramy do tego suche i słoneczne dni. Najwięcej składników wspierających zdrowie zachowamy, zbierając dobro natury w południe. Należy także pamiętać o tym, żeby wybierane liście nie miały przebarwień czy plamek.

Liście jeżyny powinno się suszyć w naturalny sposób. Najlepiej, żeby odbywało się to w zacienionym, ale ciepłym pomieszczeniu. Produkt powinien mieć stały dostęp do powietrza. Po wysuszeniu rozdrabniamy je i przechowujemy w szczelnym opakowaniu.

Jak zrobić napar z liści jeżyny?

Napar z liści jeżyny wykonujemy z wcześniej zebranych i ususzonych roślin. Do szklanki wsypujemy od 1 do 2 łyżek suszonych liści i zalewamy je wrzącą wodą. Naczynie przykrywamy i w ten sposób parzymy przez 10 minut.

Napar z liści jeżyny należy pić małymi porcjami. Dziennie można spożyć nawet do 3 szklanek dziennie napoju z leczniczej rośliny.

Źródło: rozanski.li,  smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
8
60 min
7
Desery Pierniki norymberskie

Pyszne świąteczne pierniki ze skórką kandyzowaną, kokosem i orzechami.

Odsłon: 129

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co jeść podczas spożywania alkoholu? Tego częstego błędu wątroba nie wybacza

Wiele osób nie wyobraża sobie picia napojów wyskokowych bez solidnej zakąski. Najczęściej są to tłuste mięsa lub słone przekąski, które mają na cel...

34
Ewa gotuje Sylwestrowe i karnawałowe przekąski Ewy Wachowicz

To już ostatni odcinek programu Ewa Gotuje w tym sezonie. Ewa Wachowicz zaprosiła w nim widzów do wspólnego przygotowania czterech przekąsek sylwes...

4
Informacje Wyśmienite desery w pucharkach. Nikt im się nie oprze

Szukasz pomysłów na słodkie specjały, które przyrządzisz szybciej niż ciasta? Postaw na desery w pucharkach, które są proste w przygotowaniu, a do...

3