Spis treści:
- Liście jeżyny - skład
- Jakie właściwości mają liście jeżyny?
- Jak zbierać i suszyć liście jeżyn?
- Jak zrobić napar z liści jeżyny?
Wszyscy doskonale znamy owoce jeżyny, są niezwykle smaczne, mają mnóstwo witamin i minerałów, można jeść je jako samodzielną przekąskę lub wykorzystać w przetworach. Okazuje się, że również liście tej rośliny można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Sprawdź, co znajdziesz w ich składzie, jakie mają właściwości oraz jak zbierać i suszyć liście jeżyn?
Liście jeżyny - skład
Liście jeżyny są bogate w składniki, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Przede wszystkim zawierają one garbniki, czyli inaczej taniny. Substancja ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie. Będzie też łagodzić podrażnienia skóry.
Liście jeżyny składają się także z kwasu kawowego o działaniu przeciwutleniającym. Wpływa również przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo. Produkt może dostarczyć do organizmu także proantocyjanidynów oraz triterpenów.
Jakie właściwości mają liście jeżyny?
Liście jeżyn dzięki takiemu składowi mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Z tego powodu zalecane są podczas nieżytu gardła, wystąpienia chrypy czy kaszlu. Może pomóc także przy problemach z żołądkiem czy jelitami.
Liście jeżyny mają także właściwości regulujące ilość krwi podczas miesiączki. Pomagają uporać się z nadmiernym krwawieniem. Wesprze także leczenie białych upławów.
Co najważniejsze, liście jeżyn wpływają na zmniejszenie poziomu glukozy we krwi. Przyjmowanie naparu z nich jest więc zalecane dla osób cierpiących na cukrzycę. Będzie świetnym wsparciem leczenia choroby.
Jak zbierać i suszyć liście jeżyn?
Liście jeżyny najlepiej zbierać wiosną lub na początku lata. Wybieramy do tego suche i słoneczne dni. Najwięcej składników wspierających zdrowie zachowamy, zbierając dobro natury w południe. Należy także pamiętać o tym, żeby wybierane liście nie miały przebarwień czy plamek.
Liście jeżyny powinno się suszyć w naturalny sposób. Najlepiej, żeby odbywało się to w zacienionym, ale ciepłym pomieszczeniu. Produkt powinien mieć stały dostęp do powietrza. Po wysuszeniu rozdrabniamy je i przechowujemy w szczelnym opakowaniu.
Jak zrobić napar z liści jeżyny?
Napar z liści jeżyny wykonujemy z wcześniej zebranych i ususzonych roślin. Do szklanki wsypujemy od 1 do 2 łyżek suszonych liści i zalewamy je wrzącą wodą. Naczynie przykrywamy i w ten sposób parzymy przez 10 minut.
Napar z liści jeżyny należy pić małymi porcjami. Dziennie można spożyć nawet do 3 szklanek dziennie napoju z leczniczej rośliny.
Źródło: rozanski.li, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »