Ocet jabłkowy i jego niezwykłe właściwości

Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym.

Fot. 123RF/Picsel

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Bezpieczne dawkowanie octu to jedna łyżeczka dziennie dla dzieci i dwie łyżeczki dla osób dorosłych. Należy zmieszać go z łyżką miodu i połową szklanki wody. Ocet jabłkowy ma zbawienne działanie na nasz organizm, nie można jednak przesadzić z jego dawkowaniem, ponieważ w nadmiarze może podrażnić żołądek i doprowadzić do powstania wrzodów.

Na ratunek włosom i chorej skórze

Stosowanie octu jabłkowego poleca się również w przypadku problemów z włosami i skórą. Pomaga on w leczeniu liszajca - należy wówczas stosować okłady z gazy nasączonej octem jabłkowym. Przy ukąszeniu komara ulgę przyniosą podobne okłady, natomiast przy pęknięciach skóry, pomocne będą kompresy przygotowane z octu, gliceryny i korzenia łopianu zmieszanych ze sobą w równych proporcjach.

Aby zadbać o włosy, przed ich myciem należy wmasować w skórę głowy parę kropel octu, zostawić na kilka minut, a następnie umyć szamponem. Powyższy zabieg pozwoli w prosty sposób pozbyć się łupieżu. Włosy możemy również płukać mieszanką z wody i octu, dzięki czemu ograniczymy ich wypadanie i dodatkowo nabłyszczymy.

Jeśli twoje stopy i dłonie mają często temperaturę groszku z zamrażarki, skutecznym rozwiązaniem są kąpiele z octem jabłkowym. Dzięki nim nasze ciało zahartuje się, a my rzadziej będziemy ulegać przeziębieniom i różnego rodzaju zapaleniom.

Reklama

Sprzymierzeniec w walce ze zbędnymi kilogramami

Chociaż niewiele osób o tym wie, ten rodzaj octu może mieć bardzo dobroczynny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim jest bardzo przydatny w odchudzaniu. Przyspiesza trawienie i usprawnia metabolizm, a poprzez zwiększanie produkcji soków żołądkowych, wspomaga rozkładanie tłuszczu. Ocet jabłkowy ma również właściwości detoksykujące, dzięki czemu pozwala oczyścić organizm z toksyn. Jest również niekaloryczny - jedna łyżka octu jabłkowego ma zaledwie 3 kalorie. Wszystkim osobom, które pragną skorzystać z jego odchudzających właściwości, zaleca się spożywanie codziennie łyżki octu rozpuszczonej w kilku szklankach wody.

Gdy zaboli gardło..

Niedobór potasu objawia się m.in. trudnościami w gojeniu się ran, podatnością na przeziębienia, słabą pamięcią, nerwowością oraz ogólnym zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Jeśli twojemu organizmowi brakuje tej substancji, z pomocą może przyjść właśnie ocet jabłkowy, w którego składzie znajdziemy znaczną ilość potasu.

Ponadto, naukowcy uznają, że ocet jabłkowy może mieć pozytywny wpływ na osoby chore na cukrzycę. Pomaga obniżyć poziom glukozy i insuliny we krwi. Oprócz tego, ma korzystny wpływ na zdrowie serca, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Ocet jabłkowy możemy również zastosować, jeśli zachorujemy na anginę. Wówczas płukanka przygotowana z dwóch łyżeczek octu, dwóch łyżeczek miodu i połowy szklanki cieplej wody, stosowana dwa razy dziennie, powinna nam pomóc.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
5
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Szybki tost

Jak spieszę się a chcę zjeść coś dobrego przed wyjściem to mam swojego pewnia...

Odsłon: 45

15 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka z selerem konserwowym idealna do dań z grilla

Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...

Odsłon: 394

15 min
3
Zupy botwinka z jajkiem w koszulce

Mimo, że co roku robię botwinkę w słoikach, żeby cieszyć się jej smakiem jesi...

Odsłon: 118

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0