Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Ocet jabłkowy i jego niezwykłe właściwości

Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym.

Fot. 123RF/Picsel

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Bezpieczne dawkowanie octu to jedna łyżeczka dziennie dla dzieci i dwie łyżeczki dla osób dorosłych. Należy zmieszać go z łyżką miodu i połową szklanki wody. Ocet jabłkowy ma zbawienne działanie na nasz organizm, nie można jednak przesadzić z jego dawkowaniem, ponieważ w nadmiarze może podrażnić żołądek i doprowadzić do powstania wrzodów.

Na ratunek włosom i chorej skórze

Stosowanie octu jabłkowego poleca się również w przypadku problemów z włosami i skórą. Pomaga on w leczeniu liszajca - należy wówczas stosować okłady z gazy nasączonej octem jabłkowym. Przy ukąszeniu komara ulgę przyniosą podobne okłady, natomiast przy pęknięciach skóry, pomocne będą kompresy przygotowane z octu, gliceryny i korzenia łopianu zmieszanych ze sobą w równych proporcjach.

Aby zadbać o włosy, przed ich myciem należy wmasować w skórę głowy parę kropel octu, zostawić na kilka minut, a następnie umyć szamponem. Powyższy zabieg pozwoli w prosty sposób pozbyć się łupieżu. Włosy możemy również płukać mieszanką z wody i octu, dzięki czemu ograniczymy ich wypadanie i dodatkowo nabłyszczymy.

Jeśli twoje stopy i dłonie mają często temperaturę groszku z zamrażarki, skutecznym rozwiązaniem są kąpiele z octem jabłkowym. Dzięki nim nasze ciało zahartuje się, a my rzadziej będziemy ulegać przeziębieniom i różnego rodzaju zapaleniom.

Reklama

Sprzymierzeniec w walce ze zbędnymi kilogramami

Chociaż niewiele osób o tym wie, ten rodzaj octu może mieć bardzo dobroczynny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim jest bardzo przydatny w odchudzaniu. Przyspiesza trawienie i usprawnia metabolizm, a poprzez zwiększanie produkcji soków żołądkowych, wspomaga rozkładanie tłuszczu. Ocet jabłkowy ma również właściwości detoksykujące, dzięki czemu pozwala oczyścić organizm z toksyn. Jest również niekaloryczny - jedna łyżka octu jabłkowego ma zaledwie 3 kalorie. Wszystkim osobom, które pragną skorzystać z jego odchudzających właściwości, zaleca się spożywanie codziennie łyżki octu rozpuszczonej w kilku szklankach wody.

Gdy zaboli gardło..

Niedobór potasu objawia się m.in. trudnościami w gojeniu się ran, podatnością na przeziębienia, słabą pamięcią, nerwowością oraz ogólnym zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Jeśli twojemu organizmowi brakuje tej substancji, z pomocą może przyjść właśnie ocet jabłkowy, w którego składzie znajdziemy znaczną ilość potasu.

Ponadto, naukowcy uznają, że ocet jabłkowy może mieć pozytywny wpływ na osoby chore na cukrzycę. Pomaga obniżyć poziom glukozy i insuliny we krwi. Oprócz tego, ma korzystny wpływ na zdrowie serca, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Ocet jabłkowy możemy również zastosować, jeśli zachorujemy na anginę. Wówczas płukanka przygotowana z dwóch łyżeczek octu, dwóch łyżeczek miodu i połowy szklanki cieplej wody, stosowana dwa razy dziennie, powinna nam pomóc.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Tanie ciasto z owocami

Ciasto kryzysowe, potrzebne tylko 1 jajko. Wystarczy zmiksować wszystkie skła...

Odsłon: 25010

15 min
54
>60 min
3
Dania główne Krążki cukiniowe

Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...

Odsłon: 259

>60 min
2
30 min
4
Dania główne Placki z gotowanych ziemniaków z serem

Placki z gotowanych ziemniaków z serem pomogą uratować wczorajsze ziemniaki z...

Odsłon: 3978

60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Jak długo można przechowywać przyprawy? Czy można ich używać, jeśli stracą termin ważności?

Trudno wyobrazić sobie dobre gotowanie bez różnych, wysokiej jakości przypraw. Często kupujemy ich bardzo dużo i potem zapominamy o terminie przyda...

0
Informacje Co można kisić? Drogocenne właściwości kiszonych warzyw sezonowych. I nie tylko!

Nie ulega wątpliwości, że kiszonki to jeden z najcenniejszych produktów w polskiej kuchni - nie dość, że doskonale smakują, to jeszcze stanowią pra...

0
Informacje Wieprzowina – części i rodzaje wieprzowiny, które warto kupować

Wieprzowina to jedno z najczęściej kupowanych mięs w Polsce, które doskonale sprawdza się w takich daniach jak gulasz, golonka, schabowe czy mielon...

0
Informacje Jak często wymieniać gąbki kuchenne, czyli wszystko o gąbkach do zmywania naczyń!

Gąbka kuchenna to przedmiot codziennego użytku, bez którego wiele osób nie potrafi się obejść. Czy może on stanowić zagrożenie dla zdrowia? Jak czę...

0