Oszczędź sobie nerwów! Nie wkładaj masła do lodówki

Każdy wie, że prawdziwe masło twardnieje pod wpływem niskiej temperatury, przyprawiając wiele osób o złość. Jednak w obawie przed zjełczeniem, wielu nie rezygnuje z przechowywania go w lodówce. Czy trzymanie masła w temperaturze pokojowej jest rzeczywiście niebezpieczne?

Fot. 123RF

Znasz tę sytuację? Ranek. Śpieszysz się do pracy, chcesz zjeść szybko kanapkę, zaglądasz do lodówki, a tam... przykra niespodzianka! Twoje masło jest twarde i nie możesz go rozsmarować na pieczywie. Denerwujesz się, bo wiesz, że to nie jest najgorsze. Prawdziwy koszmar rozpoczyna się kilka minut później, gdy dramatyczne próby nawet delikatnego rozprowadzenia smarowidła, kończą się rozerwaniem kromki chleba. Ostatecznie wychodzisz do pracy głodny i spóźniony. Ta z pozoru błaha historia, przydarza się każdego dnia tysiącom nieświadomych ludzi, którzy z obawy przed zjełczeniem masła, rezygnują z komfortu w kuchni. Oszczędź sobie nerwów i zrezygnuj z trzymania tego produktu w lodówce. W jego przypadku wcale nie jest to koniecznością!

Mimo, że trzymanie masła w lodówce wydłuża jego trwałość nawet do 6 tygodni, metoda ta ma zdecydowanie więcej wad niż zalet. To, że masło twardnieje w niskich temperaturach, wynika z faktu, iż tłuszcze nasycone, stanowiące jego główny składnik, miękną dopiero w wysokich temperaturach. Twardego masła nie da się rozsmarować, można nim co najwyżej potargać pieczywo. Okazuje się jednak, że nie jest to jedyny argument przemawiający, za niewkładaniem tego smarowidła do lodówki. Badacze udowodnili bowiem, że masło zamknięte w lodówce bezpowrotnie traci swój smak i aromat. Nie jest już tak wyborne, jak wcześniej i z dnia na dzień robi się coraz gorsze.

Czy temperatura pokojowa jest dla masła bezpieczna?

Francja to miejsce, gdzie ludzie mają w zwyczaju trzymać masło w temperaturach pokojowych. I co ciekawe, robią to bez obaw. Czyżby ufali swojemu rodakowi, Pausteurowi, który opracował sposób konserwacji żywności poprzez obróbkę termiczną? W znakomitej większości przypadków, masło jest otrzymane z pasteryzowanej śmietany, czyli takiej, która została odpowiednio zahartowana i może przez dłuższy czas oprzeć się działaniu temperatury zbliżonej do pokojowej. W związku z tym, trzymanie masła przez kilka dni z dala od lodówki nie przyniesie mu wielkich szkód. Mimo że ten produkt składa się w 18 procentach z wody, to stanowi on bardzo trudne środowisko dla namnażania się bakterii. Wszystko dzięki tłuszczowi, który zatrzymuje ich rozwój, przez co dotarcie do wody zamkniętej w maśle, staje się o wiele bardziej wymagającym zadaniem, niż się wydaje. Proces zjełczenia masła nie nastąpi więc tak szybko, jakby mogło nam się to wydawać. O ile nie panują akurat ogromne upały, prędzej zjemy kostkę masła, niż bakterie zdążą spowodować jego zepsucie.

Zobacz też: Tego nie trzymaj w lodówce. Kliknij!

Jak więc przechowywać masło?

Jeśli zatem nie lubisz zmagać się z twardym masłem, zastanów się nad innymi sposobami jego przechowywania. Przede wszystkim zainwestuj w dobrą maselniczkę. Zamknięcie masła w szczelnym pojemniku poza lodówką sprawi, że zostanie ono odseparowane od światła, tlenu oraz wilgoci, czyli trzech najważniejszych czynników powodujących jego jełczenie. W ten sposób powstrzymasz proces spontanicznego utleniania kwasów tłuszczowych i znacznie opóźnisz moment, kiedy twoje masło zepsuje się oraz będzie miało nieprzyjemny zapach. Rozwój bakterii powstrzyma również umieszczenie go w osolonej, przegotowanej i przestudzonej wodzie. Woda i sól będą barierą ochronną w walce z bakteriami. Możesz umieścić masło zarówno w zwyczajnym naczyniu, jak i w glinianym garnuszku. Nie obawiaj się tej metody - z powodzeniem stosowały ją nasze babcie, które nie zawsze miały dostęp do zdobyczy cywilizacyjnej, jaką była lodówka.
Pamiętaj jednak, że nie możesz przedłużać trwałości masła w nieskończoność. Już po 10 dniach, masło przechowywane w temperaturze 20 stopni Celsjusza, zdecydowanie traci na swojej jakości. Jeśli chcesz, żeby twoje masło przetrwało nawet pół roku, zamroź je w -20 stopniach Celsjusza. Pamiętaj, że musi być ono szczelnie zapakowane.
Wnioski są proste: trzymanie masła pod przykryciem albo w osolonej wodzie przez kilka dni, nie wpływa na jakość tego produktu. Gdy jednak chcemy przechowywać je o wiele dłużej, niezastąpiona pozostaje lodówka oraz zamrażarka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 121

15 min
5
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 98

15 min
2
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22682

30 min
30
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 109

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1